آنچه در بخش سیاسی روزنامههای ۴ خرداد گذشت
در این مطلب نگاهی اجمالی به اخبار سیاسی روزنامههای امروز کشور خواهیم داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه سیدی - روزنامه کیهان در شماره امروز خود در گزارشی تحلیلی به پنج دوره مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا پرداخته است در این گزارش آمده است که ۴۰ روز از آغاز دور جدید مذاکرات میگذرد، نهتنها هیچ نشانی از حسننیت به چشم نمیخورد، بلکه ایالات متحده با اعمال دستکم ۹ بسته تحریمی جدید، عملاً نشان داده که گفتوگو را نه ابزاری برای حل اختلاف، بلکه پوششی برای تشدید خصومت بهکار میگیرد.
این پرسش اساسی پیشروی افکار عمومی قرار دارد که ادامه چنین مذاکراتی، با طرفی که بهجای نشاندادن حسننیت، بر طبل تهدید و تحریم میکوبد، چه توجیهی دارد؟
از روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ که دور تازهای از مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا کلید خورد، تا امروز یعنی در بازه زمانی تنها ۴۰ روز حداقل ۹ تحریم جدید و هدفمند از سوی ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شده است.
تحریمهایی که نه از روی اشتباه و بیتوجهی، بلکه با دقت، برنامهریزی و هدفگذاری دقیق اقتصادی و سیاسی طراحی شدهاند تا دست بر گلوگاههای حیاتی اقتصاد ایران بگذارند.
اگر تنها همین واقعیت را بهعنوان معیار در نظر بگیریم، نتیجه ساده و روشن است: به ازای هر دور مذاکره، نه تنها گشایش و لغو تحریم دیده نشده، بلکه چیزی در حدود دو بسته تحریمی تازه در هر دور نصیب ملت ایران شده است!
و این، تنها آمار رسمی تحریمهای ایالات متحده است.
در کنار این موارد، اقدامات هماهنگ و بعضا شدیدتری نیز از سوی کشورهای اروپایی، نظیر فرانسه، آلمان و انگلیس، به بهانههای واهی و با هماهنگی کامل با واشنگتن انجام گرفته است.
روزنامه کیهان همچنین نگاهی به صحبتهای روز گذشته محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم سالگرد بزرگداشت شهدای خدمت داشته است.
وی در این مراسم تاکید کرد که هویت و ارزشهاست که مسیر ما را تعیین میکند.
بنابراین هر گامی که برداشته میشود بر اساس اهداف و منافع ملی ماست.
آنچه جمهوری اسلامی عنوان میکرده و از اهداف عالیه ما بوده این است که تراز و جایگاه ایران عالی باشد.
بنابراین ما بر اساس منافع ملیمان تعیین میکنیم چطور حرکت کنیم و این نکته کلیدی و مهمی است و دیگران نمیتوانند به ما بگویند چطور رفتار کنیم.
مهمترین خروجی از اهداف انقلاب این است که بر اساس منافع ملیمان تصمیمگیری و حرکت میکنیم.
روزنامه وطن امروز نیز در صفحه سیاسی خود به سخنان سرلشگر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح پرداخته که گفته است بهعنوان کسی که با دولتهای مختلف کار کردهام، شهادت میدهم دولت شهید رئیسی در امور دفاعی و امنیتی بسیار ممتاز بود.
او همچنین تصریح کرده که شهید امیرعبداللهیان جزو بهترین وزرای خارجه و بهنحوی وزیر خارجه محور مقاومت بود و با تدبیر و سختکوشی و با تحرک و تلاش زیاد، توانست اقداماتی اساسی را به انجام برساند.
این روزنامه همچنین به سخنان محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات وزارت کشور درباره انتخابات شوراها پرداخته است، بر اساس اعلام وی برای انتخابات شوراهای سال آینده تلاش میشود رایگیری به صورت تمامالکترونیک برگزار شود تا به عنوان مانوری آزمایشی برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۷ عمل کند.
روزنامه جوان نیز در مطلبی به اظهارات جی دی ونس معاون ترامپ پرداخته که گفته است: دوران تسلط بلامنازع ایالات متحده بر جهان به پایان رسیده است.
همزمان با این اظهارات، اقدام دولت این کشور علیه دانشجویان خارجی در دانشگاه هاروارد هم با حکم یک قاضی فدرال به در بسته خورد.
او در بخش دیگری از اظهارات خود نیز عنوان کرده که در پی جنگ سرد، آمریکا از تسلط تقریباً بلامنازع بر حوزههای مشترک از جمله حریم هوایی، دریایی، فضا و فضای مجازی برخوردار بود، اما دوران تسلط بلامنازع امریکا به پایان رسیده است.آمریکا با تهدیدات جدی روبهرو است و کشورهایی مانند چین و روسیه مصمم هستند که در هر حوزهای، از مدار پایین زمین گرفته تا زنجیرههای تأمین و حتی زیرساختهای ارتباطی، آن را شکست دهند.
این روزنامه در بخش دیگر از صفحه سیاسی خود در یادداشتی با اشاره به سالروز آزادی خرمشهر تاکید کرده است که خرمشهر یک فصل تمامشده نیست، بلکه آغازنامهای است برای فتح تمام نشدنیها.
همانگونه که دیروز غیرممکن ممکن شد، امروز نیز میتوان با همان الگوی پیروزی، خرمشهرهای دانش و اقتصاد را فتح کرد.
سوم خرداد به ما یادآوری میکند که مشکلات، آزمونهای الهی برای ظهور ظرفیتهای پنهان ملتهاست؛ و امروز دانشجو فاتح خرمشهر پژوهش، کارگر فاتح خرمشهر تولید و کشاورز فاتح خرمشهر خودکفایی است.
خرمشهر آزاد شد، چراکه باور داشتیم میتوانیم.
امروز نیاز داریم بار دیگر آن باور مقدس زنده و تقویت شود.
همگان به میدان بیایید، نوبت فتح خرمشهرهای شماست.
روزنامه همشهری نیز در صفحه سیاسی امروز خود در خبری به نقل از خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع دیپلماتیک اشاره کرده که با توجه به پیچیدگیهای موجود در توافق احتمالی، اینکه ایران و آمریکا تا پیش از تابستان امسال به توافقی قطعی درباره برنامه هستهای تهران دست یابند، از لحاظ فنی غیرممکن است.
این خبرگزاری همچنین به نقل از یک مقام ارشد ایرانی دخیل در مذاکرات هستهای با آمریکا، مدعی شده است که «اگر واشنگتن درخواست غنیسازی صفر را رها کند، دستیابی به توافقی سیاسی امکانپذیر است.»
این نشریه در گزارشی نیز نگاهی به مذاکرات داشته و نوشته پس از 5دور مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا، آنچه بار دیگر در حال نمایان شدن است، بیصداقتی واشنگتن در گفتوگوهای دیپلماتیک با ایران است؛ موضوعی که با اعمال تحریمهای فزاینده علیه تهران، نشان میدهد کاخسفید از اراده لازم برای پیشبرد مذاکرات برخوردار نیست.
از زمانی که دونالد ترامپ در نخستین روز بهمنماه 1403وارد کاخ سفید شده، موضوع ایران یکی از مهمترین دلمشغولیهای رئیسجمهور در حوزه سیاستخارجی بوده؛ رویکردی که با طرح مکرر درخواست از ایران برای مذاکره همراه شدهاست.
در بیستودومین روز اسفندماه سالگذشته بود که فرستاده ویژه دولت امارات، نامه رئیسجمهور آمریکا برای رهبرمعظمانقلاب را به تهران آورد؛ نامهای که طرح درخواست مذاکره، محور اصلی آن را تشکیل میداد.
روزنامه ایران نیز در گفتگوی اختصاصی با عارف معاون اول رئیس جمهور به مسأله وفاق ملی پرداخته است.او با نگاهی واقعبینانه، هم به فرصتهای مشارکت نخبگان در تصمیمگیریها اشاره میکند و هم هشدار میدهد که مسیر وفاق، راهی دشوار و زمانبر است؛ راهی که تنها با صبر، تعامل و گفتوگوی مستمر میان قوا و نهادها به سرانجام میرسد.
معاون اول رئیسجمهور درباره حادثه بندر شهید رجایی هم از ضرورت شفافیت در اطلاعرسانی گفت و تأکید کرد که دولت به این شفافیت و بیان درست و دقیق حقایق پایبند است.
بر همین اساس بود که وی در سفر اخیر به بندرعباس، ابتدا با خانوادههای مصدومان و کشته شدگان این انفجار دیدار کرد و پس از آن با حضور در نشستی با حضور مسئولان، بار دیگر بر ضرورت اطلاعرسانی شفاف تأکید کرد و گفت که جمعبندی بررسیها باید هرچه زودتر به دست کارگروههای دولت برسد.
این مسائل و نیز مسائلی درباره مذاکرات هستهای در گفتوگو با معاون اول رئیسجمهور بررسی شد.