احیای اعتماد مردمی؛ هدف نخست 10 ائتلاف انتخاباتی جدید عراق
انتخابات آتی پارلمانی عراق در حالی قرار است در روز 11 نوامبر 2025 (20 آبان 1404) برگزار شود که بنابر گفته دستیار سخنگوی کمیسیون انتخاباتی عراق، 10 ائتلاف در مراحل مختلف اعلام علاقه مندی و ثبت جدید یا در مرحله تأسیس قرار دارند.

به گزارش «احمد الساعدی»، خبرنگار تسنیم در بغداد، عراق پس از چهار سال بار دیگر خود را برگزاری انتخابات پارلمانی عراق آماده میکند و در این بین به تدریج تصویر اولیه از فهرستهای حاضر در این رقابت سیاسی در حال نمایان شدن است.
.
«نبراس ابو سودة»، دستیار سخنگوی کمیسیون انتخاباتی عراق با اشاره به اینکه کمیسیون مزبور میخواهد بر اساس معیارهای شفافیت، انصاف، و عدالت که مطابق با نیازهای جامعه محلی و استاندارد بینالمللی برای تضمین رضایت رأیدهندگان عمل کند، افزود: در مورد ائتلافهای سیاسی ثبت شده نزد کمیسیون، بیش از 60 ائتلاف از سالهای 2018، 2021، و 2023 ثبت شدهاند.
برخی از ائتلافهای جدید نیز علاقه خود را برای شرکت در انتخابات اعلام کردهاند و همچنین برخی ائتلافها در مرحله تأسیس قرار دارند.
دستیار سخنگوی کمیسیون انتخاباتی عراق افزود: در مجموع، ائتلافهای جدید و آنهایی که علاقهمند به ثبتنام از ائتلافهای قدیمی هستند، تعدادشان به بیش از 10 ائتلاف میرسد؛ یعنی 10 ائتلاف در مراحل مختلف اعلام علاقهمندی و ثبت جدید یا در مرحله تأسیس قرار دارند.
در میان احزاب و جریانهای شاخص شیعی، ارزیابیها حاکی از آن است که بیت شیعی قصد دارد تا در قالب چندین فهرست در انتخابات پارلمانی امسال شرکت کند.
«مفید السعیدی»، مدیر مرکز «مطالعات راهبردی قراءات» در گفتگو با خبرنگار تسنیم در بغداد میگوید: جریانهای شیعی به طور تاریخی مسئولیت ساخت و پیریزی دولت عراق و پیشبرد فرآیند سیاسی آن را به دوش کشیدهاند.
وی در تشریح رویکرد احزاب و جریانات کرد رویکردی متفاوت اتخاذ کردند و با اتکا به سیاستهای مبتنی بر تقابل مستقیم با رژیم سابق تلاش کردند تا زمینه تغییر رژیم و گذار از رژیم صدام حسین را رقم بزنند.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی قراءات در ادامه افزود: جنایات و ظلم و ستم نظام سابق علیه اقشار کرد و شیعه و علاوه براین، چالشهای ناشی از تروریسم پس از سال 2003، همگی در کنار هم سبب همگرایی سیاسی میان جریانها و گروههای مختلف کرد و شیعه شده است تا بدون استثنا بر سر یک کلمه متحد شوند و در راستای پیشبرد روند سیاسی به سمت تشکیل دولت حرکت کنند.
در این بین احزاب سنی، جریانهای تشرینی، سکولارها و سایر جریانهای سیاسی عراق با وجود پافشاریشان بر شعارهای شایع در کارزارهای انتخاباتی قبلی همچون مقابله با فساد و بازگرداندن آوارگان، سبک گفتمانی خود را نسبت به مخاطبانشان تغییر دادهاند.
در همین رابطه «اثیر الشرع»، نویسنده و کارشناس مسائل سیاسی و امنیتی ضمن انکار ادعاهای شایع در فضای سیاسی عراق در مورد وجود جریانهای مستقل میگوید: ما در عراق هیچ سیاستمدار مستقلی نداریم، چرا که اساسا این جریانات تاثیر قابل توجهی بر جامعه و افکار عمومی مردم عراق ندارند.
نگاهی به وضعیت سیاسی عراق در فاصله چند ماه تا برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور نشانگر آن است که هنوز شکاف بزرگی بین مردم عراق از جمله رایدهندگان و نامزدها وجود دارد.
در این بین مسئله مهم این است که فرایند انتخابات نیازمند بازسازی اعتماد مردمی در چارچوب یک برنامه انتخاباتی شفاف است؛ چرا که با به حاشیه رانده شدن این چهرهها، فضا برای پیشبرد برنامهای ملی با هدف عمران و بازسازی کشور تسریع میشود.
انتخابات عراق قرار است در تاریخ 11 نوامبر 2025 برگزار شود و مراحل ثبت نام رای دهندگان و فهرستهای انتخاباتی که از ماه گذشته آغاز شده بود، طی روزهای آینده به اتمام خواهد رسید.
انتهای پیام/