«سَلوی» و «برپا»؛ دو سند از مبارزات فرهنگی معلمان دهه شصت
یزد- بنا به تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه همانند شهدا باید برای معلمان هم رمان و فیلم تولید کرد معرفی کتاب های این گزارش در راستای همین تأکید رهبری معظم است.

خبرگزاری مهر، گروه استانها: معلمان همواره نقشی کلیدی در شکلدهی به ساختار هر جامعه ایفا کردهاند.
در کشوری همچون ایران که در مسیر انقلاب و تحولات گستردهای قرار دارد، این نقش از اهمیت ویژهای برخوردار است.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دیدار اخیر خود با معلمان، بر ضرورت تحول در ساختار آموزش و پرورش تأکید کرده و به اهمیت تربیت نسلی با ایمان، علمی و کارآمد اشاره نمودند.
ایشان همچنین ضرورت ایجاد تصویری شایسته و جذاب از معلمان در ذهن جامعه را مطرح کردند تا شغل معلمی در صدر فهرست مشاغل محبوب جوانان قرار گیرد.
این نگاه، زمینهساز بازاندیشی در وظایف معلمان و نهادهای تربیتی است که میتواند به تحولی عمیق در آموزش و پرورش کشور منتهی شود.
روایتهایی از معلمان دهه شصت
در این راستا، انتشارات راهیار با انتشار کتابهای تربیتی و تاریخی در حوزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، به شکلدهی به تصویری جدید از معلمان و مربیان تربیتی در ایران پرداخته است.
یکی از این آثار مهم، کتاب «سَلوی» است که خاطرات شفاهی «سلوی فلسفی»، مربی پرورشی دهه شصت، از دوران انقلاب و جنگ را روایت میکند.
این کتاب زندگی خانم فلسفی، از کربلا به اهواز و سپس به یزد، و چگونگی تلاشهای بیوقفهاش برای تربیت نسلهای جدید در دل جنگ تحمیلی را به تصویر میکشد.
کتاب «سَلوی» نه تنها به موضوع مهاجرت و مقاومت میپردازد، بلکه نقش مربیان تربیتی در تربیت نسلهایی با روحیهای جهادی و مقاوم را بهخوبی نمایان میکند.
این کتاب با نشان دادن مبارزات فردی و اجتماعی خانم فلسفی، نقشی ارزشمند را که معلمان در ایجاد هویت فرهنگی و دینی نسلهای آینده ایفا کردهاند، روایت میکند.
داستان معلمانی که برای تربیت نسلهای مقاوم جنگیدند
اما در کنار «سَلوی»، کتاب دیگری از انتشارات راهیار منتشر شده است که بهطور ویژه به جنبههای مختلف تربیت و مقاومت در دوران جنگ تحمیلی پرداخته است.
این کتاب «برپا» نام دارد و روایتگر زندگی اصغر بمانی، معلم و مربی پرورشی دهه شصت یزد است.
«برپا» داستانی از مقاومت، ایثار و فداکاری معلمان تربیتی است که در روزهای جنگ با تمام وجود برای انتقال ارزشهای انقلاب اسلامی به نسلهای آینده تلاش کردند.
کتاب «برپا» به زندگی اصغر بمانی میپردازد که با عشق و دلسوزی، کلاسهای پرورشی را در دل جنگ پر از خطر، به جایی برای امید و انگیزه تبدیل کرد.
او نه تنها به تربیت علمی دانشآموزان، بلکه به شکلدهی شخصیتهای مقاوم و با ایمان در دل نوجوانان پرداخت.
داستان «برپا» نه تنها مبارزات این معلم در دوران جنگ را روایت میکند، بلکه نشاندهنده الگوی یک معلم است که بهعنوان یک انسان جهادی و با ایمان، دانشآموزانش را برای فردایی بهتر آماده میسازد.
در واقع، کتابهای «سَلوی» و «برپا»، هر دو بهنوعی در راستای همان نگاه مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت تغییر ساختار آموزش و پرورش و نقش معلمان در تربیت نسلی با ایمان و کارآمد قرار دارند.
مقام معظم رهبری در سخنان خود بر لزوم بازسازی ساختار آموزشی و توجه ویژه به پرورش ویژگیهای شخصیتی در کنار آموزش علمی تأکید داشتند.
در این راستا، معلمان بهعنوان افرادی تأثیرگذار در شکلدهی به شخصیت دانشآموزان، نقشی فراتر از انتقال علوم در کلاس درس دارند.
الگویی نو برای آینده معلمان و نسلهای تربیتشده
رهبر انقلاب اسلامی در دیدار خود همچنین به اهمیت عدالت آموزشی اشاره کردند و فرمودند که عدالت آموزشی نه تنها به معنای توجه به همه دانشآموزان، بلکه به معنی توجه به استعدادهای برتر است.
این نکته در کتابهای «سَلوی» و «برپا» نیز مشهود است.
در این آثار، معلمان با شناسایی و پرورش استعدادهای برتر، بهویژه در شرایط سخت جنگ، توانستهاند نسلهایی پر از امید، استقامت و فداکاری را تربیت کنند.
کتابهای انتشارات راهیار، بهویژه «سَلوی» و «برپا»، بهطور مؤثری به پیامی که رهبر انقلاب در خصوص نقش معلمان در تربیت نسلهای آینده دادهاند، پاسخ میدهند.
این آثار نه تنها روایتهایی از گذشتهای پرفراز و نشیب و آموزههایی از دوران جنگ هستند، بلکه گواهی بر حقیقتی بزرگ در رابطه با رسالت معلمان و مربیان در پرورش نسلهای آینده به شمار میروند.
این کتابها میتوانند بهعنوان منابع الهامبخش برای معلمان امروز و نسلهای فردا عمل کنند تا با الهام از گذشته، در پی تحقق اهداف عالیهای که مقام معظم رهبری برای آموزش و پرورش ترسیم کردهاند، گام بردارند.