خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 03 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

توضیحات کمیسیون انرژی درباره بحران انرژی و راهکاری حل آن

تسنیم | سیاسی | شنبه، 03 خرداد 1404 - 13:53
عضو کمیسیون انرژی مجلس توضیحاتی درباره مشکلات و بحران در حوزه انرژی و راهکارهای برای عبور از چالش در این بخش ارائه کرد.
انرژي،دلار،ايران،نفت،مديريت،دليل،مجلس،كشور،شهركي،تجديدپذير،ن ...

فرهاد شهرکی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره بحران انرژی در کشور و سرمایه‌گذاری در این حوزه، گفت: بخش انرژی ایران، متأسفانه در چند سال اخیر با کمبود سرمایه‌گذاری مواجه بوده.
در حوزه‌های بالادستی نفت، زیرساخت‌های گاز، نوسازی شبکه برق و انرژی‌های تجدیدپذیر، مجموعاً 480 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مورد نیاز بوده که محقق نشده است.
این مسئله توان کشور را برای تأمین تقاضای داخلی، رقابت در بازارهای جهانی و بهینه‌سازی مصرف انرژی مختل کرده است.
وی درباره اتلاف انرژی ، بیان کرد:سالانه حدود 100 میلیارد دلار انرژی به دلیل مدیریت ناکارآمد و سیستم‌های فرسوده هدر می‌رود.
این شامل تلفات شبکه برق، مصرف غیرهدفمند یارانه‌ها، و فلرینگ گاز می‌شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در توضیح وضعیت نفت و پالایشگاه‌ها، گفت: کشورمان برای نوسازی زیرساخت‌های فرسوده بخش بالادستی نفت، حدود 120 میلیارد دلار نیاز دارد.
اما در حال حاضر، نرخ بازیافت نفت در کشور حدود 25 درصد است، درحالی که نروژ به 60 درصد دست یافته است.
در بخش پایین‌دستی نیز، پالایشگاه‌های کشور محصولات کم‌ارزش تولید می‌کنند و به همین دلیل، سالانه حدود 3 میلیارد دلار برای واردات بنزین و گازوئیل هزینه می‌شود.
شهرکی درباره اینکه در داخل ظرفیت مالی برای جبران کسری سرمایه‌گذاری وجود دارد، اظهار کرد: متأسفانه خیر.
درآمد نفتی ایران کمتر از 25 میلیارد دلار است که تنها 12 میلیارد دلار از آن به دولت اختصاص می‌یابد.
در چنین شرایطی، تأمین مالی این میزان سرمایه‌گذاری تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد.
برای مقایسه، نروژ 30 درصد درآمدهای نفتی خود را به صندوق ثروت ملی واریز کرده و امروز یک پشتوانه 1.4 تریلیون دلاری دارد، اما ایران هیچ ضربه‌گیر مالی در برابر نوسانات قیمت نفت ندارد.
وی در خصوص راهکارهایی برای خروج از بحران ، گفت: چندین راهکار وجود دارد که تجربه موفق جهانی نیز آن‌ها را تأیید می‌کند از جمله ایجاد صندوق ثروت ملی، اصلاح یارانه‌های انرژی، سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و بهینه‌سازی مصرف انرژی اقداماتی در این زمینه است.
نماینده مردم زابل در مجلس با بیان اینکه امیدی به اصلاح وضعیت در آینده نزدیک وجود دارد، اظهار کرد: تغییرات بنیادین نیازمند تصمیمات جسورانه و برنامه‌ریزی دقیق هستند.
اگر دولت و بخش خصوصی همکاری کنند و به مدل‌های موفق جهانی توجه کنند، می‌توان این بحران را مدیریت کرد و مسیر توسعه پایدار را در پیش گرفت.
اما بدون اصلاحات جدی، مشکلات فعلی ادامه خواهند داشت و حتی ممکن است تشدید شوند.
شهرکی با تاکید بر اینکه مهم‌ترین چالش‌های کشورمان در بخش انرژی، نبود سرمایه‌گذاری کافی و مدیریت ناکارآمد است، گفت: ایران به دلیل تحریم‌ها و موانع ساختاری نتوانسته از ظرفیت‌های خود بهره ببرد.
وی در توضیح راهکارهای ایران برای حل مشکلات در حوزه انرژی، اظهار کرد: جذب سرمایه‌گذاری خارجی با ارائه قراردادهای مشارکت در تولید و تضمین‌های حقوقی، هدفمند کردن یارانه‌ها و اختصاص 50 میلیارد دلار از منابع به زیرساخت‌های انرژی، توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر از طریق برگزاری مزایده‌های سالانه، استفاده بهینه از گازهای فلر با تبدیل آن به LNG یا محصولات پتروشیمی و نوسازی شبکه برق از طریق همکاری‌های عمومی-خصوصی از جمله این راهکارها است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پایان تاکید کرد: بدون اقدامات فوری، مشکلات در حوزه انرژی ایران نه به دلیل کمبود منابع، بلکه ناشی از عدم سرمایه‌گذاری و مدیریت ناکارآمد خواهد بود.
نبود و یا میزان کم سرمایه گذاری در صنعت انرژی، اگر برطرف نشود دچار مشکل خواهیم شد درحالی‌که رقبا به سمت تاب‌آوری و پایداری حرکت می‌کنند.
انتهای‌پیام/