خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 03 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

از هرمزگان تا خرمشهر؛حضور حماسی مردان‌دریا در عملیات فتح خون - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | شنبه، 03 خرداد 1404 - 10:30
سوم خرداد، سالروز آزادسازی خرمشهر نامی بزرگ در تاریخ ایران اسلامی و نقشی از بصیرت و ایثار است؛ روزی که دلاورمردان هرمزگان نیز در این حماسه تاریخی با ایفای نقش خود افتخاری ابدی آفریدند.
شهيد،خرمشهر،ايران،عمليات،روز،هرمزگان،1361،ارديبهشت،مقاومت،اس ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم، فرنگیس حمزه‌یی | سوم خرداد 1361 طلوع دوباره امید و سرزندگی در وطن، یادآور رشادت‌ها و ایثارگری‌هایی است که جاودان در تاریخ این سرزمین ماندگار شدند؛ در این روز پرافتخار نیز نام خرمشهر با آزادی، مقاومت و خاطره شهدایی گره خورده که جان در کف نهادند تا پرچم ایران بر فراز این شهر به اهتزاز درآید.
عملیات آزادسازی خرمشهر در 30 دقیقه بامداد 10 اردیبهشت 1361 با رمز "یاعلی بن ابی طالب (ع)" آغاز شد و رزمندگان اسلام با عبور از رودخانه کارون و در سه مرحله عملیات (به مدت 25 روز در منطقه عمومی رودخانه کرخه و غرب رود کارون)، خرمشهر را پس از 20 ماه اسارت (576 روز اشغال توسط نیروهای بعثی صدام حسین) آزاد کردند.
در این عملیات که بیش از 2 لشکر نیروی‌های حزب بعث عراق منهدم و حدود پنج هزار و400 کیلومتر مربع از خاک ایران از جمله شهر‌های خرمشهر، هویزه و پادگان حمید بازپس گرفته شد، پس از رشادت‌های فراوان و خون‌های بزرگ‎مردان، سربازان و فرماندهان ایران اسلامی بعدازظهر سوم خرداد 1361 خرمشهر، شهر خون از چنگال دشمن بعثی آزاد شد.
هرساله و در سالروز عملیات افتخارآفرین بیت‌المقدس این جمله معروف امام خمینی(ره) که؛ «خرمشهر را خدا آزاد کرد»؛ برای همه عاشقان مکتب ایثار و شهادت تداعی می‌شود؛ جمله‌ای که امام راحل آن را «نصر عظیم» و «افتخاری ابدی برای اسلام» و به «معجزه» تشبیه و بعدها نیز شورای عالی انقلاب فرهنگی در تقویم رسمی ایران، سوم خرداد را به عنوان روز «مقاومت، ایثار و پیروزی» نامگذاری کرد.
در روزهای سرنوشت‌ساز حماسه خرمشهر که تجلی وحدت و همبستگی ملی ایرانیان بود، مردان خونگرم و پرغرور هرمزگان با تکیه بر ایمان و غیرت خود، از سواحل نیلگون جنوب تا سنگرهای خونین جنوب غرب ایران دوشادوش دیگر جوانان کشور سهم خود را در آزادسازی خرمشهر ایفا کردند.
در این حماسه بی‌مانند، مردمانی از جنوب کشور و به‌ویژه رزمندگان استان هرمزگان دوشادوش دلیرمردان دیگر ایران، جانانه پای کار آمدند و با روحیه‌ای خستگی‌ناپذیر، بخشی از صفوف به‌هم‌پیوسته جبهه را تشکیل دادند و بسیاری‌شان در جبهه‌های جنوب از جمله عملیات بزرگ بیت‌المقدس، حضور مؤثر داشته و شهید شدند.
نخستین گروه رزمندگان اعزامی از استان هرمزگان به خرمشهر به فرماندهی «شهید حسن ذاکری، عضو شورای فرماندهی سپاه بندرعباس 23 آبان 59 به جبهه‌های نبرد اعزام شدند و امروز همچنان خاطرات پرشور آن‌ها که از جزایر قشم و شهرهای مختلف این استان به جبهه اعزام شدند، در قلب مردم زنده و جاری‌ است.
علاوه بر تقدیم بالغ بر 60 شهید و 15 جانباز و ایثارگر از استان هرمزگان در حماسه آزادسازی خرمشهر، نقش رزمندگان هرمزگان محدود به خط مقدم نبود؛ پشتیبانی مردمی، اعزام نیرو، کمک‌های لجستیکی، تامین نیروی تخصصی در واحدهای مختلف اطلاعات عملیات، تخریب، گردان‌های رزمی و یگان دریایی لشکر 41 ثارالله و حتی حضور خود خانواده‌ها در پشت جبهه‌ها حکایت از همدلی و ایثار جمعی این دیار دارد.
در جریان عملیات بیت‌المقدس که منجر به آزادسازی خرمشهر شد، سه شهید هرمزگانی به نام‌های «گنجعلی دارا»، «غلامعباس داشته» و «اسدالله جعفری» نیز به شهادت رسیدند، این شهادت‌ها در روز 10 اردیبهشت ماه سال 1361 ثبت شده است.
شهید «گنجعلی دارا» زاده شهر بندرعباس و برادر شهید اسحق دارا از شهدای آبهای خلیج فارس در 29 سال 1367 بود که سابقه مجروحیت در عملیات والفجر 4 در دوران دفاع مقدس داشت دهم اردیبهشت سال 1361 در منطقه سید جابر به شهادت رسید.
«غلامعباس داشته» نیز زاده فروردین سال 42 در شهرستان میناب است که سال 60 پس از ترور «شهید احمد مجرد» به دست منافقان پس از گذراندن دوره آموزش نظامی به خط مقدم جبهه رفت و سابقه شرکت در عملیات «فتح المبین» داشت و در مرحله اول عملیات «بیت المقدس» نیز شرکت کرد اما 10 اردیبهشت سال 61 براثر اصابت ترکش به گلوله شهید شد و پیکر مطهرش در منطقه ماند و جاوید الاثر شد.
این شهید سرانجام 10 اردیبهشت سال 61 براثر اصابت ترکش به گلوله شهید شد و پیکر مطهرش در منطقه ماند و مفقود الجسد و جاوید الاثر است.
شهید «اسدالله جعفری» زاده شهر فین و از پاسداران سپاه بندرعباس بود که برای سومین بار که عازم جبهه شد درعملیات بیت المقدس شرکت کرد و روز دهم اردیبهشت سال 1361 براثر اصابت گلوله در خرمشهر به یاران شهیدش پیوست.
شهدای گمنام بندر شهید رجایی؛ وارثان حماسه فتح خرمشهر
آنجا که پرچم‌های سبز و سرخ، آرام بر مزارشان می‌رقصند، دل هر رهگذری برای لحظه‌ای مکث می‌کند؛ انگار زمان می‌ایستد تا روایت بی‌کلام این ستارگان خاموش را بشنود؛ آن‌ها بی‌آنکه نام‌شان بر زبان‌ها باشد، در قلب مردم جاودانه‌اند و شمعی شده‌اند برای روشنایی راه نسل امروز.
در تقویم ایران اسلامی، روزهایی وجود دارد که یادآور ایثار، مقاومت و فداکاری رزمندگانی است که حتی نام و نشانی از آن‌ها باقی نمانده است، سوم و چهارم خرداد هرسال فرصتی دوباره برای زنده نگه داشتن یاد «ستارگان بی‌نشان آسمان وطن» هستند تا بار دیگر بر پیمان خود برای ادامه راه آنان تأکید کنیم.
در هیاهوی روزمرگیِ زندگی، مزار شهدای گمنام به عنوان نماد ایثار در سالروز مقاومت و پایداری همچون فانوسی درخشان، یادآور روزهایی است که مردانی بی‌نام و نشان اما با دلی به وسعت دریا، سرنوشت وطن را رقم زدند و یکی از پررنگ‌ترین برگ‌های دفتر مقاومت ملت ایران نیز چهارم خردادماه سال 1400 به نام دو شهید در «بندر شهید رجایی» به عنوان «دروازه طلایی» تجارت ایران نقش بست.
فردا چهارم خرداد در سالروز روز مقاومت و پایداری – بار دیگر جامعه دریایی و بندری استان هرمزگان در بزرگ‌ترین تجاری ایران به خود می‌بالد در این روز افتخار میزبانی از دو میهمان 18 و 20 ساله یادگارهای عملیات‌های «والفجر مقدماتی و بدر» داشته که نه تنها مظهر ایستادگی، عشق به وطن و امنیت و آرامش امروز این سرزمین بلکه رونق این بندر تجاری نیز مدیون رشادت‌ها و خون پاک این شهدای بی نام و نشان هستند.
حوزه دریایی و بندری استان هرمزگان در دوران هشت سال دفاع مقدس 15 شهید در مشاغل ملوان، موتوریست، سرراهنما و آشپز که بر روی شناورهای یدک‌کش، کاروان کشتی‌ها به سمت بنادر جنوبی همراهی می‌کردند را تقدیم انقلاب اسلامی ایران کرده است.
انتهای پیام/864/.