خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 02 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

خبر امیدبخش درباره نجات «میش مرغ» ایرانی از خطر انقراض

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 01 خرداد 1404 - 22:30
معاون سازمان حفاظت محیط زیست خبری امیدآفرین را درباره نجات «میش مرغ» ایرانی از خطر انقراض اعلام کرد و گفت: در راستای اجرای کنوانسیون تنوع زیستی که به عهده سازمان محیط زیست است، اقدامات موثری درباره گونه در خطر انقراض «میش مرغ» در دست اجرا قرار گرفت.
زيست،تنوع،زيستي،محيط،حفاظت،كره،ذخاير،طبيعي،پايدار،حفظ،مناطق، ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شاهرود، حمید ظهرابی در مراسم روز جهانی تنوع زیستی در شاهرود با بیان اینکه جمعیت «میش مرغ» در سطح کشور به کمتر از 20 عدد کاهش یافته است اظهار داشت: البته با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشکده علوم محیطی، برنامه عملی حفاظت از این گونه آغاز شده و امسال، اقداماتی شامل حفاظت از زیستگاه و همچنین برنامه‌های تکثیر در اسارت در دستور کار قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در مرکز تحقیقاتی و تکثیر در اسارت «میش مرغ» ، سه فرد جوجه از این گونه شناسایی شده‌اند که می‌توانند نقطه شروعی برای تشکیل یک جمعیت پشتیبان از این گونه نادر باشند.
این موضوع نقش مهمی در حفظ این گونه و تقویت دانش بومی در زمینه تکثیر و پرورش آن خواهد داشت.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: این اتفاقات نشان‌دهندۀ حرکتی جدی در جهت حفظ تنوع زیستی و حمایت از گونه‌های در معرض خطر است که با مشارکت علمی، مردمی و سازمانی محقق خواهد شد.
ذخایر زیست کره می‌توانند تحول‌آفرین حفظ تنوع زیستی باشند
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مدیریت مؤثر ذخایر زیست کره یکی از راهکارهای عملی برای همسویی فعالیت‌های بشری با طبیعت و حرکت به سمت توسعه پایدار است.
ظهرابی تأکید کرد: ذخایر زیست کره مدلی نوین و تحول‌آفرین در مدیریت محیط زیست هستند که تلفیقی از حفاظت از طبیعت، استفاده پایدار از منابع و مشارکت مردم محلی را فراهم می‌کنند.
وی گفت: شاهرود یکی از مناطق برجسته کشور در حوزه تنوع زیستی است.
این شهرستان با داشتن تنوع بالای زیستگاه‌ها از کویر تا جنگل هیرکانی، لقب "قاره کوچک" را بر خود گرفته و ظرفیت‌های بزرگی برای حفظ تنوع زیستی و فرهنگی در سطح ملی و جهانی دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: روز جهانی تنوع زیستی فرصت مناسبی است تا بر ضرورت همسویی فعالیت‌های بشری با طبیعت و حرکت به سمت توسعه پایدار تأکید کنیم.
یکی از راهکارهای عملی برای رسیدن به این هدف، مدیریت مؤثر ذخایر زیست کره است.
این مناطق مدلی نوین و تحول‌آفرین در مدیریت محیط زیست هستند که تلفیقی از حفاظت از طبیعت، استفاده پایدار از منابع و مشارکت مردم محلی را فراهم می‌کنند.
ظهرابی تصریح کرد: در کشور ما سال‌هاست که در ردۀ کشورهای پیشرو در تعیین ذخایر زیست کره قرار داریم و تاکنون بیش از 50 ذخیره زیست کره شناسایی شده است.
با این حال، یکی از چالش‌های اصلی، عدم وجود قانون و مقررات اختصاصی برای مدیریت این مناطق است.
وی ادامه داد: ما در این زمینه نیازمند تصمیم‌گیری‌های جدی و اصلاحات نظام‌مند در برنامه‌ریزی بخشی هستیم.
پیشنهاد می‌شود ابتدا یک آیین‌نامه اجرایی در سطح دولت تدوین شود و پس از تشکیل کمیته ملی ذخایر زیست کره، به مرحله قانون‌گذاری و تدوین لایحه مربوطه نیز روی آوریم.
درباره میش مرغ چه می‌دانیم؟
میش‌مرغ، بزرگ‌ترین و سنگین‌وزن‌ترین پرنده قابل پرواز در جهان است که به لحاظ زیست‌شناسی از اهمیت بالایی برخوردار است.
این پرنده که در مناطق مختلف جهان یافت می‌شد.
این گونه نادر اکنون تنها در برخی نقاط ایران، به‌ویژه شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی، زیستگاه دارد و به عنوان آخرین پناهگاه این گونه در ایران شناخته می‌شود.
میش‌مرغ بوکان به‌عنوان «عروس» این شهرستان شناخته می‌شود و نمادی فرهنگی و طبیعی به‌شمار می‌رود.
این پرنده با وجود توانایی پرواز بلند و زیبایی خاص، به دلیل محدود شدن زیستگاه‌های طبیعی، شکار بی‌رویه و اختلال در مناطق تخم‌گذاری، در معرض خطر انقراض جدی قرار دارد و در فهرست قرمز IUCN وضعیت «در معرض خطر» (EN) را دارد.
زیستگاه اصلی میش‌مرغ بوکان شامل دشت‌های سوتاو، حمامیان، اینگیجه، آلبلاغ، قازلیان و سه‌کانیان است.
این دشت‌ها نقش مهمی در تولیدمثل و بقا این گونه ایفا می‌کنند؛ اما متاسفانه تحت فشار عوامل انسانی و تغییر کاربری اراضی قرار دارند.
اقدامات پایش و حفاظتی در سال‌های اخیر برای حفظ این گونه در بوکان آغاز شده است .
در راستای حفاظت از این گونه نادر، برنامه‌هایی برای تکثیر میش‌مرغ در شرایط اسارت در حال انجام است.
تولد نخستین میش‌مرغ در شرایط اسارت در مرکز دشت سوتاو امیدهای جدیدی را برای احیای این گونه در پی داشته است.
همچنین، مشارکت دانشگاه‌ها، سازمان‌های محیط زیست و جامعه محلی می‌تواند نقش مؤثری در بازگرداندن این پرنده به جمعیت‌های پایدار طبیعی داشته باشد.
انتهای پیام/363/