خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 01 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ثبت ۱۳ ذخیره‌گاه زیست‌کره در ۱۱ استان کشور

مهر | اجتماعی و حوادث | پنجشنبه، 01 خرداد 1404 - 17:46
مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت‌شده سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: تاکنون ۱۳ ذخیره‌گاه زیست‌کره در ۱۱ استان و به وسعت ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار ثبت شده است.
حفاظت،مناطق،اشاره،ايران،مديركل،دفتر،توسعه،سازمان،فرامرزي،يون ...

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا نجیمی، مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت‌شده سازمان حفاظت محیط‌زیست ظهر امروز در کارگاه «معیشت‌های جایگزین پایدار در ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره ایران» در سالن جلسات پارمیدا شاهرود با اشاره‌گر ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره، اظهار کرد: ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره، مناطق حفاظت شده طبیعی_زیستی بین‌المللی هستند که علاوه بر حفاظت، دستاوردهایی نظیر ارائه سایت‌های مطالعاتی کم‌نظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را نمایان می‌سازد.
وی افزود: این مناطق حفاظت شده از طرف یونسکو تحت پوشش شورای هماهنگی بین‌المللی برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار دارند.
نجیمی با اشاره به کارکردهای ذخیره‌گاه زیست‌کره، گفت: حفاظت، توسعه و پشتیبانی لجستیک سه کارکرد ذخیره‌گاه زیست‌کره است.
وی معیارهای انتخاب ذخیره‌گاه زیست‌کره را برشمرد و افزود: دارابودن ویژگی اکوسیستم منحصربه‌فرد و طبیعی، حضور مردم در آن منطقه به‌گونه‌ای که ارتباط بین مردم و محیط طبیعی وجود داشته باشد چون مشارکت مردم محلی اصل مهم در ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره است.
مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط‌زیست، وجه تمایز ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره از دیگر طبقات حفاظت شده را روش برنامه‌ریزی مدیریت مناسب آنها دانست و اظهار کرد: مدیریت در این مناطق بر پایه استفاده‌های چندمنظوره و سپردن نقش اساسی و سازنده به جوامع محلی است.
وی تأکید کرد: توسعه مدنظر یونسکو مردم‌محور است به این معنا که ضمن جلوگیری از تخریب تنوع زیستی، از تنوع فرهنگی و میراث جامعه بشری نیز صیانت می‌شود.
نجیمی با بیان اینکه ایران در سال ۱۹۷۶ میلادی در شکل‌گیری نخستین گروه از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره یونسکو مشارکت فعال داشته، افزود: تاکنون ۱۳ ذخیره‌گاه زیست‌کره در ۱۱ استان و به وسعت ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار ثبت شده است.
وی با اشاره به بازنگری ۱۰ ذخیره‌گاه و تأیید آنها، افزود: ۳ ذخیره‌گاه دیگر در سال‌های آتی بازنگری خواهند شد.
مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره ۲۵ ذخیره‌گاه فرامرزی و ۷۵۹ ذخیره‌گاه زیست‌کره در دنیا، گفت: بیشترین وسعت ذخیره‌گاه زیست‌کره در ایران مربوط به توران با وسعت یک میلیون و ۳۳۷ هزار و هشتصد هکتار در استان سمنان و شهرستان شاهرود است.
وی با اشاره به عملکرد یک‌ساله در حوزه ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره و گام‌های فرارو، گفت: شکل‌گیری کمیته مشورتی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره و برگزاری ۳ رویداد ملی و رونمایی از اطلس دوزبانه ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره و تدوین پیش‌نویس آئین‌نامه مدیریت ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در کمیته مشورتی و پیگیری سایت‌های ذخیره‌گاهی فرامرزی از اقدامات یک‌ساله بوده است.
نجیمی با اشاره به ایجاد سایت‌های ذخیره‌گاه فرامرزی، تصریح کرد: زیستگاه کپه داغ را با کشور ترکمنستان، ذخیره‌گاه اورامان ایران و اقلیم کردستان عراق و ذخیره‌گاه زیست‌کره جنوبی خلیج‌فارس در حال پیگیری هستیم.
وی با اشاره به چالش‌های ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره ایران، گفت: تغییرات اقلیمی، خشکسالی، برداشت بی رویه از منابع آبی، شکار و صید غیرمجاز، توسعه فعالیت‌های عمرانی ناپایدار، فقدان هماهنگی بین‌بخشی و دستگاهی، کمبود اعتبارات و بودجه، عدم آموزش مناسب جوامع محلی و نداشتن جایگاه قانونی از چالش‌های ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره ایران است.
مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط‌زیست بر تلاش برای ایجاد جایگاه قانونی برای ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره و ابلاغ دولت به سایر دستگاه‌ها جهت اجرا تأکید کرد.