آخرین سفر بهیادماندنی شهید رئیسی به پاکستان با وجود مخالفت سخت آمریکا
آیتالله ابراهیم رئیسی، یک ماه پیش از شهادتش، آخرین و تاریخیترین سفر خود به پاکستان را انجام داد؛ این سفر از جهات گوناگون بهیادماندنی و منحصر بهفرد بود.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: «توقیر کهرل» نویسنده و خبرنگار پاکستانی، یادداشتی اختصاصی با عنوان «آخرین سفر بهیادماندنی شهید رئیسی به پاکستان باوجود مخالفت سخت آمریکا» برای سایت زبان اردو خبرگزاری مهر ارسال کرده که ترجمه متن کامل آن در ادامه میآید:
عالم مجاهد، خادم امام رضا علیهالسلام و خادم امت اسلامی، رهبر بزرگ انقلابی، آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی، شهادتگونه وفات یافتند؛ و این مصیبت نه تنها برای ملت ایران، بلکه برای امت اسلامی خسارتی عظیم و جبران ناپذیری است.
حتی پس از گذشت یک سال، این زخم التیام نیافته است.
زندگی این فرزند انقلاب، وقف عزت امت اسلامی، حمایت از مظلومان، آزادی فلسطین و یاری رساندن به انسانهای مستضعف و ناتوان بود.
شهادت ناگهانی سید ابراهیم رئیسی، دلهای آزادگان، استعمارستیزان و انسانهای پاکسرشت را در سراسر جهان سوگوار کرد.
آرزوی ملت پاکستان که محقق نشد...
تحلیگران، سفر رئیسجمهور ایران، آیتالله ابراهیم رئیسی به پاکستان را مثبت و امیدبخش ارزیابی کرده بودند.
آیتالله رئیسی یک ماه پیش از شهادتش آخرین و تاریخیترین سفر خود را به پاکستان انجام داد.
این سفر از جهات مختلفی بهیادماندنی و منحصربهفرد بود.
در جریان همین سفر ایشان تمایل خود را برای سخنرانی مستقیم با ملت پاکستان ابراز کرده بودند و هم ملت پاکستان مشتاقانه منتظر این اتفاق بود که به دلایلی محقق نشد.
متأسفانه، در تاریخ ۱۹ مه ۲۰۲۴، آیتالله سید ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط بالگرد به شهادت رسیدند و ملت پاکستان که منتظر سخنرانی گوهربار این رهبر امت اسلامی بودند به سوگ نشستند.
این سفر بهعنوان آغازی بر فصل نوین در روابط ایران و پاکستان تلقی شد چرا که در جریان آن گفتوگوهای مهمی درباره مسائل دوجانبه، پروژه خط لوله گاز ایران–پاکستان و تحولات خاورمیانه صورت گرفت.
دیدارهای ایشان با مقامات پاکستان از جمله رئیسجمهور آصف علی زرداری و نخستوزیر شهباز شریف، پایههای تحکیم بیشتر روابط میان دو کشور را مستحکمتر ساخت.
شهادت آیتالله رئیسی، موجی از اندوه و همدردی را در میان مردم و مسئولان پاکستانی برانگیخت؛ احساساتی که بهوضوح در شبکههای اجتماعی بازتاب یافت، جایی که مردم از نزدیکی قلبی او با ملت پاکستان و خاطرات سفرش یاد کردند.
اگرچه این سفر تنها دو روز بهطول انجامید، اما در همین زمان کوتاه، بهرهبرداری زیادی صورت گرفت.
دیدار با رهبران نظامی و سیاسی پاکستان و بازدید از نهادهای مختلف، آثار عمیق و مثبتی بر روابط دوجانبه بهجای گذاشت.
پس از حمله تاریخی ایران به رژیم صهیونیستی، جوانان، بزرگسالان و کودکان پاکستان مشتاقانه خواهان دیدار نزدیک با رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی، شنیدن سخنان ایشان و ابراز احساسات خود بودند.
در گذشته هم این سنت نیکو وجود داشت که هنگام سفر سران کشورها به پاکستان، دستکم در شهر لاهور یک سخنرانی عمومی برگزار میشد.
مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای، زمانی که رئیسجمهور ایران بودند، در دوران حکومت ضیاءالحق به پاکستان سفر کردند و استقبال تاریخی و اجتماع باشکوهی برای ایشان برگزار شد و استقبال مردم پاکستان از رهبر معظم انقلاب در حجم همان استقبالی که روز ورود امام (ره) به وطن از ایشان شد بود.
همچنین، رئیسجمهور پیشین ایران، سید محمد خاتمی در زمان حکومت ژنرال مشرف، برای مردم سخنرانی عمومی داشتند.
حتی در زمان سفر رئیسجمهور حسن روحانی، که همزمان با ریاست ژنرال راحیل شریف بر ارتش پاکستان بود، هرچند برخی مسائل حساس مطرح و نشانههایی از وابستگی به آمریکا دیده شد، اما باز هم این سنت ادامه داشت.
در جریان سفر رئیسجمهور شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پاکستان، دولت پاکستان تحت فشارهای آشکار و پنهان آمریکا و قدرت های غربی قرار داشت.
با این حال، این سفر با موفقیت و با شکوه برگزار شد و بهعنوان نقطه عطفی در روابط دو کشور ثبت گردید.
عملی کردن توافقنامههای سفر شهیدجمهور ادای احترام به ایشان
توافقنامههایی که در جریان این سفر به امضا رسیدند، اگر با اراده و جدیت اجرا شوند، بیتردید بهمنزله ادای احترام واقعی به مقام شهید رئیسی خواهد بود و ادامه راه ایشان در تقویت روابط امت اسلامی تلقی خواهد شد.
نکته قابل توجه این سفر آن است که سفر رئیسجمهور ایران موجب خشم و واکنش تند دولت آمریکا شد.
نهتنها امپریالیسم آمریکا، بلکه مزدوران آمریکایی ها نیز از این همگرایی ایران و پاکستان احساس خشم و ناراحتی کردند.
این واکنشها نشان میدهد که سفر شهید رئیسی به اسلامی جمهوری پاکستان، فقط یک دیدار دیپلماتیک نبود، بلکه گامی مؤثر در راستای استقلال منطقهای و مقابله با سلطهجویی بیگانگان بود.
بهار روابط ایران و پاکستان – نگاهی کوتاه
سفر سهروزه شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پاکستان، نخستین سفر خارجی ایشان در سال جدید شمسی و نخستین دیدار پس از تشکیل دولت جدید در پاکستان بود.
این سفر نشانهای روشن از اهمیت روابط دوجانبه و عزم ایران برای تقویت سیاست همسایگی است و افق تازهای در مناسبات تهران–اسلامآباد گشود.
با توجه به اشتراکات فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی، ایران و پاکستان ظرفیتهای فراوانی برای همکاری در حوزههایی چون انرژی، تجارت مرزی، ارتباطات، و امنیت دارند.
در حوزه انرژی، همکاری در انتقال منابع و توسعه زیرساختها میتواند امنیت انرژی دو کشور را تقویت کند.
در بخش امنیت، هماهنگی برای مبارزه با تروریسم و مقابله با تهدیدات مرزی ضرورتی اجتنابناپذیر است، بهویژه با توجه به وضعیت ناپایدار افغانستان که بر دو کشور تأثیر مستقیم دارد.
از سوی دیگر، وحدت ایران و پاکستان در موضوعات حساس جهان اسلام، بهویژه حمایت از مردم فلسطین در برابر جنایات رژیم صهیونیستی، میتواند جبههای قدرتمند در برابر استکبار جهانی تشکیل دهد.
تلاشهای خارجی برای تفرقهافکنی و بیثباتسازی منطقه، ضرورت همبستگی تهران و اسلامآباد را دوچندان کرده است.
تبادل اطلاعات، هماهنگی مرزی، و همکاری در مسائل انسانی و امنیتی بهویژه در رابطه با افغانستان، از اولویتهای مهمی هستند که باید با جدیت دنبال شوند.
در مجموع، تقویت همکاریهای ایران و پاکستان نهتنها در خدمت منافع دوجانبه است، بلکه ثبات و توسعه کل منطقه را نیز هدف قرار میدهد.
در مجموع در جریان این سفر تاریخی، هشت یادداشت تفاهم مهم میان ایران و پاکستان به امضا رسید.
یکی از دستاوردهای مهم این سفر، توافق بر افزایش حجم تجارت دوجانبه تا سقف ۱۰ میلیارد دلار بود که گامی انقلابی در راستای شراکت اقتصادی میان دو کشور بهشمار میرود.
این سفر نهتنها از نظر دیپلماتیک موفقیتآمیز بود، بلکه در تقویت پیوندهای قلبی میان ملتهای برادر و مسلمان ایران و پاکستان نیز نقش برجستهای ایفا کرد.
روحشان شاد
یادشان گرامی