حوزه قله نوآوری تمدنی و آیندهنگری درچارچوب پیام جهانی اسلام - تسنیم
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه حوزه علمیه قله نوآوری تمدنی و آینده نگری در چارچوب پیام جهانی اسلام است، گفت: دشمن با شبهه افکنی کارکرد حوزه علمیه را زیر سؤال می برد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، آیتالله محامی ظهر امروز در دیدار جمعی از طلاب و روحانیون سطح شهر زاهدان با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا از جمله شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی، ابراز امیدواری کرد که خداوند متعال به همگان توفیق ادامه راه شهدا را با قدرت، قوت و عزت عطا کند.
امام جمعه زاهدان با اشاره به پیام مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت همایش صدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم، این پیام را جامع، حکیمانه، مسئولیتآور، عزتبخش و انگیزهآفرین دانست و تأکید کرد: این پیام نشاندهنده نگاه نافذ، عمیق و حکیمانه مقام معظم رهبری نسبت به حوزههای علمیه است و در واقع، یک منشور، نقشه راه و سند راهبردی بسیار دقیق و روشن برای حوزههای علمیه محسوب میشود.
آیتالله محامی بیان کرد: وجود چنین پیامهایی جای خوشحالی و افتخار دارد و این موضوع نشان میدهد که ما رهبری حکیم، بصیر، مجتهد، مرجع تقلید و آیندهنگر داریم که چنین نگاه بلندی به حوزه دارند و بنابراین لازم است هر فرد مرتبط با حوزه از خود بپرسد که بهعنوان یک طلبه، استاد، مدیر، یا مسئول در مجموعه حوزه، در قبال این پیام چه وظیفهای دارد و لازم است افراد مرتبط با حوزه بررسی کنند که چگونه میتوانند در ارتقاء حوزه اثرگذار باشند.
وی با بیان اینکه ممکن است برخی افراد خود را فاقد جایگاه برای تحول در محتوای حوزه بدانند، گفت: اما همین افراد در جایگاه استادی، مدیریت مدرسه، معاونت یا فعالیت در نهادهای مرتبط با حوزه میتوانند نقشآفرینی کنند.
این مسئولیت فقط متوجه مسئولان رسمی نیست، بلکه هر فرد طلبه باید خود را نسبت به این پیام، مسئول بداند.
امام جمعه زاهدان با تأکید بر ضرورت تبیین پیام رهبری در فضای حوزه، خاطرنشان کرد: این تبیین نباید صرفاً تشریفاتی باشد، بلکه باید در مدرسه، حوزه، نهادهای وابسته، هیئتهای اندیشهورز، گروههای تبلیغی و دیگر عرصهها، بررسی شود که در قبال این پیام دقیق و راهبردی چه وظایفی بر عهده داریم و چگونه میتوان آن را عملیاتی کرد.
آیتالله محامی با اشاره به محور نخست پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی، مبنی بر تبیین جایگاه حوزه، اظهار داشت: یکی از مشکلات فعلی، بحران هویت در میان طلاب است، بهگونهای که نمیدانند چه وظیفهای دارند و آینده آنها چه خواهد بود.
در این زمینه، ما نیز در ترسیم یک تصویر روشن و دقیق برای طلاب کوتاهی کردهایم و دشمن نیز با شبههافکنی به این بحران دامن زده است.
وی با بیان اینکه حوزههای علمیه در طول تاریخ همواره مورد هجمه دشمنان بودهاند، گفت: با وجود همه هجمهها، حوزهها همچنان باقی ماندهاند اما امروز نیز دشمنان دین و مخالفان روحانیت، با زیر سؤال بردن نقش حوزه، به دنبال تضعیف آن هستند و آنها کارکرد حوزه را زیر سؤال میبرند، اما فراموش کردهاند که همین حوزه، شخصیتهایی مانند امام راحل، رهبر معظم انقلاب و شهدای بزرگ را تربیت کرده است.
نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان با اشاره به پنج نقش عمده حوزه که در پیام رهبر انقلاب مطرح شده، اظهار داشت: در ابتدا حوزه بهعنوان مرکز علمی دینی با شاخههای مختلف مانند فقه، اصول، فلسفه، کلام، رجال، تفسیر و حدیث است و در ادامه آمده حوزه بهعنوان مرکز تربیت نیروهای کارآمد، آگاه، متعهد، اهل اقدام و آماده برای هدایت دینی، علمی و اخلاقی جامعه است و حوزه در خط مقدم مقابله با تهدیدات دشمن در عرصههای مختلف فرهنگی، دینی، اجتماعی، سیاسی و تربیتی است و بهعنوان مرکز تولید و تبیین اندیشه اسلامی در حوزههایی چون سیاست، اقتصاد، خانواده، روابط بینالملل و تمدنسازی مبتنی بر فقه و فلسفه اسلامی می باشد و حوزه بهعنوان قله نوآوری تمدنی و آیندهنگری در چارچوب پیام جهانی اسلام برای امروز و فردای جامعه جهانی است.
وی تأکید کرد: حوزه باید پاسخگوی نیازهای فقهی و شرعی جامعه در تمام سطوح باشد؛ از مسائل فردی و شخصی گرفته تا موضوعات کلان سیاسی و بینالمللی و باید بتوانیم از دل متون دینی، احکام اجتماعی را استخراج کنیم و پاسخهای متقن و متناسب ارائه دهیم.
آیتالله محامی با اشاره به محور دوم پیام رهبری، که ناظر بر وظایف حوزه است، گفت: حوزه باید در زمینه تحصیل، تهذیب، تبلیغ، تربیت نیرو، تحقیق و پژوهش در سطح عالی فعالیت کند.
حوزه جای مقام، ریاست و مال نیست و کسی که بهدلیل دنیا به حوزه وارد شده، مسیر را اشتباه آمده است و طلاب باید با نیت خالص وارد حوزه شوند و برای خداوند قدم بردارند تا مشمول عنایات الهی شوند.
وی با اشاره به ضرورت رشد علمی طلاب تصریح کرد: کسی که خود را از استاد بینیاز بداند، رشد علمی نخواهد داشت و در نتیجه نمیتواند در هیچ جایگاهی اثرگذار باشد و حوزه باید طلبههایی تربیت کند که هدفدار، تحلیلگر و آماده ورود به عرصههای مختلف باشند.
نماینده ولیفقیه در استان بر لزوم دقت در جذب طلاب تأکید کرد و گفت: باید کسانی را به حوزه جذب کنیم که انگیزههای دینی و الهی دارند و برای رشد آنها باید برنامهریزی و صرف وقت کرد.
وی خاطرنشان کرد: حتی افرادی که در مسئولیت خاصی قرار ندارند، باید در جایگاه طلبگی اثرگذار باشند و اگر حوزه بخواهد در تراز انقلاب اسلامی و تمدن نوین اسلامی قرار گیرد، باید الگوهایی مانند امام راحل، رهبر معظم انقلاب، شهدا و بزرگان حوزه را سرلوحه قرار دهد.
آیتالله محامی همچنین با تأکید بر اهمیت رشد علمی، معنوی و مهارتی طلاب، گفت: طلبه باید با منابع اصیل دینی چون قرآن، نهجالبلاغه، صحیفه سجادیه و اصول کافی آشنا باشد تا بتواند در عرصه تبلیغ، تدریس، مدیریت و هدایت اجتماعی نقش ایفا کند.
وی با اشاره به خاطرهای از بزرگان درباره برخی بزرگان حوزه، افزود: آن بزرگان نهتنها با سخن بلکه با عمل خود تأثیرگذار بودند.
وی در پایان با تأکید بر اینکه حوزه باید محل تربیت نیروی کارآمد و دارای مهارتهای تبلیغی و معنوی باشد، اظهار داشت: رسالت حوزه، «بلاغ مبین» است و این مسیر از اصلاح فردی آغاز میشود و سپس در خانواده و جامعه تداوم مییابد و از همه مسئولان مدارس، اساتید، طلاب، مبلغین، فعالان فرهنگی و دیگر خادمان حوزه انتظار میرود که در مدرسه، هیئت اندیشهورز، جلسات طلاب و گروههای تبلیغی به تبیین این پیام پرداخته و برای تحقق آن برنامهریزی کنند.
انتهای پیام/