هشدار درباره خشکسالی انسانساخت در بیرجند - تسنیم
مدیریت منابع آب شهرستان بیرجند درباره خشکسالی انسان ساخت و عدم رعایت مدیریت مصرف در همه بخش ها هشدار داد.

به گزارش خبرنگار تسنیم از بیرجند، ناصر نیکنیا در دیدار با رئیس و هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند، با بیان اینکه کشاورزی استان امروز با دو نوع خشکسالی مواجه است، گفت: در حال حاضر، علاوه بر خشکسالی هیدرولوژیکی، شاهد خشکسالی اجتماعی- اقتصادی در بخش کشاورزی نیز هستیم که به علت مداخلات غیرکارشناسی انسانی به وجود آمده است.
وی افزود: یکی از مهمترین عوامل خشکسالی انسان ساخت، احداث بیرویه بندها و سدهای کوچک و ذخیره آب در پشت آنها، شورشدن خاک به دلیل کاهش کیفیت اب و استفاده از کودها در خاک است.
مدیر منابع آب شهرستان بیرجند بیان کرد: در پی کاهش رطوبت خاک طی بیش از ده سال اخیر، محصولات کشاورزی استان بهشدت دچار افت عملکرد شده و این امر باعث گسترش آفات و افزایش استفاده از سموم شده است.
وی خاطرنشان کرد: نتایج مطالعات و بازرسیها نشان میدهد که تاکنون بالغ بر 400 بند بیصاحب و بیشتر معیوب در استان شناسایی شدهاند که بسیاری از آنها منشأ مشکلات آبی در مناطق پایین دست بودهاند.
نیکنیا افزود: تمامی این تجربیات، ناشی از ضعف جدی در تصمیمگیری در سنوات قبل و نبود نگاه کارشناسی واحد در مدیریت منابع آب را نشان میدهد.
در دنیا، پیوند آب-غذا-انرژی در حال حاضر مطرح بوده و بدون هماهنگی پیوسته این سه بخش شرایط سختتر خواهد شد.
به گفته وی برای حل این معضل جلسات تخصصی و اتاق فکر با حضور کارشناسان مرتبط برگزار شود و درباره پیاده سازی مدیریت آب-غذا-انرژی در استان تصمیم گیری شود.
برای جبران خسارات وارده ناشی از خشکسالی اجتماعی-اقتصادی بر بخش کشاورزی، باید هدایت صحیح سرمایه و رفع ناترازی مالی در اولویت قرار گیرد.
خوشبختانه طی سالهای اخیر، تسهیلات کمبهره و اعتبارات ویژهای برای حمایت از کشاورزان در نظر گرفته شده که میتواند بخشی از مشکلات موجود را مرتفع سازد.
مدیر منابع آب شهرستان بیرجند با اشاره به اهمیت مدیریت یکپارچه آب-غذا و انرژی تأکید کرد: پروژههایی مانند احداث نیروگاه برق از منابع تجدید پذیر یا تخصیص منابع جدید در راستای مدیریت یکپارچه آب-غذا و انرژی می توانند مشکلات خشکسالی و کمآبی استان و تامین غذا را حل کند.
چاره کار، نگاه علمی، برنامهریزی جامع و پایبندی به نظرات کارشناسی است.
احسان بیکی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این دیدار گفت: استان خراسان جنوبی این روزها با مشکلات جدی در زمینه آب و چاههای آب کشاورزی مواجه است.
بیکی با اشاره به کاهش منابع آبی و استمرار خشکسالی در سطح استان، اظهار کرد: کمبود بارشها و کاهش سطح سفرههای زیرزمینی باعث شده بسیاری از چاههای کشاورزی با افت شدید آبدهی روبهرو شوند و کشاورزان منطقه با مشکلات زیادی برای تامین آب مورد نیاز محصولات خود مواجه باشند.
وی متذکر شد: عدم مدیریت صحیح منابع آبی این وضعیت را تشدید کرده است و اگر برنامهریزی منسجمی برای حفظ و احیای منابع آبی استان از سوی مسئولان ذیربط صورت نگیرد، بخش کشاورزی خراسان جنوبی با چالش جدی روبرو خواهد شد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند تاکید کرد: حمایت دولتی از کشاورزان، ارتقای بهرهوری آب، اجرای طرحهای نوین آبیاری و استفاده از روشهای دانشبنیان، میتواند بخشی از مشکلات فعلی کشاورزان را کاهش دهد و زمینه پایداری تولید کشاورزی استان را فراهم کند.
بیکی، حل معضل آب نیازمند همکاری و همافزایی همه دستگاهها و همچنین فرهنگسازی در میان کشاورزان برای مصرف بهینه آب است و کاهش پروانههای بهرهبرداری چاههای کشاورزی بدون هیچ طرح و برنامه جایگزین برای درآمد کشاورزان و قطعی مستمر برق چاههای کشاورزی در آینده نزدیک بخش کشاورزی استان را دچار بحران خواهد کرد.
انتهای پیام/ 151