خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 01 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

جایزه قلم هه‌ژار؛ افق‌های تازه برای زبان و ادبیات کردی در کردستان

مهر | استان‌ها | پنجشنبه، 01 خرداد 1404 - 11:29
سنندج- جایزه قلم هه‌ژار که توسط دانشگاه کردستان برگزار می‌شود، نه تنها گامی در ارج نهادن به تلاش‌های نویسندگان و مترجمان کُرد است، بلکه نقشی حیاتی در اعتلای زبان و ادبیات کردی ایفا می‌کند.
جايزه،قلم،كردستان،دانشگاه،زبان،آثار،فرهنگي،ادبيات،رويداد،علم ...

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: زبان و ادبیات، همواره آینه‌ای تمام‌نما از هویت و فرهنگ یک ملت بوده‌اند.
در این میان، زبان کردی با تاریخچه‌ای غنی و پرفراز و نشیب، همواره نیازمند حمایت و توجهی ویژه برای حفظ و اعتلای جایگاه خود بوده است.
دانشگاه کردستان، به عنوان یکی از مراکز علمی پیشرو در منطقه، با درک این اهمیت، اقدامات شایانی را در راستای بالندگی زبان و ادبیات کردی به انجام رسانده است.
برگزاری «جایزه قلم هه‌ژار» توسط پژوهشکده کردستان‌شناسی، نمادی از این اهتمام جدی است که فراتر از یک رویداد فرهنگی ساده، به عنوان گامی اساسی در راستای تقویت بنیان‌های هویتی و فرهنگی جامعه کُرد شناخته می‌شود.
بالندگی فرهنگی با جایزه قلم هه‌ژار
بختیار سجادی، عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان، با اشاره به اقدامات مؤثر این دانشگاه در دو دهه اخیر، از تأسیس مرکز پژوهش‌های کردستان‌شناسی و ارتقا آن به پژوهشکده، راه‌اندازی دپارتمان زبان و ادبیات کردی، و ایجاد دانشکده هنر و معماری به عنوان نشانه‌های اهتمام جدی دانشگاه به رشد ابعاد فرهنگی، اجتماعی و هویتی یاد می‌کند.
به گفته وی، جایزه قلم هه‌ژار بیش از یک رویداد، نوعی گفتمان‌سازی است که هدف آن اعتلا بخشیدن به جایگاه آثار و چهره‌های برجسته زبان، ادبیات و هنر کردی است.
وی تصریح کرد: این رویداد، با ارج نهادن به مقام والای مولفین و مقابله با بحران هویت در نسل جوان، به شدت ضروری می‌نماید، بحران هویتی که در دنیای امروز، نتیجه دیالکتیک سوبژکتیویته‌های متناقض و ناهمسانی ذهنی در هویت فرد است.
عضو هیأت علمی دانشگاه کردستان یادآور شد: جایزه قلم هه‌ژار همچنین در جلب مخاطب و مخاطب‌سازی نقش مؤثری ایفا می‌کند و می‌تواند در مخاطب‌یابی، مخاطب‌سنجی و حتی در نشر و فروش آثار زبانی، ادبی و فرهنگی سهم بسزایی داشته باشد.
جشنواره جایزه قلم هژار گامی برای ارتقای هوشیاری کتاب‌شناختی
سجادی تاکید می‌کند: برگزاری چنین مراسم‌هایی در ارتقای هوشیاری کتاب‌شناختی در میان اقشار مختلف جامعه، به ویژه قشر فرهیخته و کتابخوان، بسیار مؤثر خواهد بود.
وی با مقایسه این جایزه با جوایز معتبری همچون پولیتزر در غرب و جوایز داخلی مانند کتاب سال جمهوری اسلامی، گلشیری و جلال آل احمد، ابراز امیدواری می‌کند که جایزه قلم هه‌ژار نیز در مسیر افزایش تعداد مخاطبین حوزه نشر آثار ادبی و هنری گام بردارد.
هزار اثر از سراسر دنیا به دبیرخانه قلم هژار ارسال شد
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه کردستان گفت: حدود هزارعنوان کتاب از نویسندگان سراسر دنیا به دبیرخانه جایزه قلم هژار ارسال شده است و این رویداد در خرداد سال جاری برگزار خواهد شد.
علی‌اکبر مظفری اظهار کرد: دانشگاه کردستان اگرچه یک دانشگاه جوان و نوپا است، اما طی سنوات اخیر رشد خوبی داشته است و اکنون جزو دانشگاه‌های مطرح در جهان محسوب می‌شود.
جایزه قلم هه‌ژار در جلب مخاطب و مخاطب‌سازی نقش مؤثری ایفا می‌کند و می‌تواند در مخاطب‌یابی، مخاطب‌سنجی و حتی در نشر و فروش آثار زبانی، ادبی و فرهنگی سهم بسزایی داشته باشد وی خاطر نشان کرد: حدود یک هزار اثر کتاب از داخل ایران و کشورهای خارجی به دبیرخانه جایزه قلم هژار ارسال شده که آثار توسط یکصد داور داخلی و خارجی ارزیابی شدند.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه کردستان اضافه کرد: سه جایزه ویژه، ۹ جایزه عادی و یک جایزه بین الملل با مبالغ قابل توجه به برترین آثار انتخاب شده توسط داوران اهدا خواهد شد.
مظفری تصریح کرد: داوران خارجی از کردستان ترکیه، سوریه و عراق و در داخل کشور نیز از استان‌های کردستان، ایلام، کرمانشاه، ایلام، خراسان شمالی، تهران و دیگر استان‌ها، کار داوری این جشنواره را برعهده گرفته‌اند و سعی شده که به صورت منصفانه کار داوری انجام شود.
بازگشت مرجعیت علمی مطالعات کردی به کردستان از اهداف جشنواره
رئیس پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان نیز تصریح کرد: مرجعیت علمی مطالعات کردی به کردستان از اهداف برگزاری این جایزه است که با پذیرش آثار از سراسر دنیا به زبان‌های مختلف انجام می‌گیرد.
یادگار کریمی افزود: جایزه قلم هژار هر سال برگزار خواهد شد که سعی می‌کنیم نقاط ضعف این رویداد را امسال شناسایی و در سال‌های آینده رفع کنیم.
وی تصریح کرد: جایزه قلم هزار.
روزهای هفتم و هشتم خرداد ماه در دانشگاه کردستان برگزار می‌شود.
وی اضافه کرد: جشنواره قلم هژار فرصتی برای پاسداشت زبان، اندیشه و روایت گری در فرهنگ کهن است و با هدف بزرگداشت برترین آثار ادبی و پژوهشی در حوزه فرهنگ کردی بنیان نهاده
شده است‌.
در مجموع، جایزه قلم هه‌ژار، با رویکردی جامع و آینده‌نگرانه، نه تنها به تقویت بنیان‌های زبان و ادبیات کردی کمک می‌کند، بلکه به عنوان ابزاری قدرتمند در مواجهه با چالش‌های فرهنگی و هویتی عمل می‌نماید.
این جایزه، با ایجاد بستری مناسب برای ارج نهادن به خلاقیت‌ها و تولیدات فکری، می‌تواند موتور محرکی برای رشد و بالندگی مستمر زبان، ادبیات و هنر کردی باشد.
امید است که این رویداد فرهنگی، روز به روز گسترده‌تر و پربارتر شده و جایگاه زبان و ادبیات کردی را در عرصه ملی و بین‌المللی ارتقا بخشد.