گیاهی تلخ با خواصی شیرین برای بدن
شیرین بیان با وجود طعم تلخ و خاص خود گنجینهای از خواص درمانی و تغذیهای برای بدن است و میتوان از آن به عنوان طعم دهنده مواد غذایی نیز استفاده کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان - شیرین بیان برخلاف نام خود تلخ است، اما خواص فوقالعادهای دارد، شیرین بیان دارای ریشههای بلند و پرچین شیرین بیان بهصورت افقی و زیر زمین پخش میشوند و گیاه بومی اروپا و آسیا است.
با گذشت زمان این گیاه وارد چین شد و به گیاه مهمی در طب سنتی چین تبدیل شد.
شیرین بیان یکی از طعم دهندههای مواد غذایی و فراوردههای غذایی است و در کنار اینها دارای خواص درمانی فوقالعادهای نیز است.
شیرین بیان منبع خوبی از ویتامین B۱، B۲، B۳، B۵ و ویتامین E است.
شیرین بیان حاوی مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم، کولین، منیزیم، آهن، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی است.
شیرین بیان مخزنی از مواد مغذی گیاهی شامل بتاکاروتن، گلیسیریزین، گلابریدین، ازوئگوئتیدین، تیمول، فنول، اسید فرولیک و کورستین است.
از خواص درمانی فوقالعاده شیرین بیان میتوان به درمان آفت یا زخمهای دهانی، درمان اختلالات معده، حفاظت از کبد، کاهش استرس، درمان روماتیسم مفصل، برطرف کردن علائم یائسگی و سندروم پیش از قاعدگی، پیشگیری از سرطان، درمان بیماری سل، درمان عفونتها، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان اختلالات تنفسی، کاهش ابتلاء به آترواسکلروز، کمک به لاغری، کمک به سم زدایی بدن، افزایش باروری زنان، درمان زخم معده، درمان هپاتیت، مراقبت از پوست و مو، افزایش سلامت قلب و عروق اشاره کرد.
ریشه شیرین بیان دارای خواص دارویی برای درمان بیماریهای معده و روده است؛ همچنین فواید فراوانی نیز برای پوست صورت و موی سر دارد.
در اینجا برخی از خواص ریشه شیرین بیان را مطرح میکنیم.
کاهش درد قاعدگی و رفع علائم یائسگی
ریشه شیرین بیان دارای خواص ضد التهابی است و میتوان از آن برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و همچنین درد پریود استفاده کرد؛ همچنین مصرف ریشه شیرین بیان در دوران یائسگی، گر گرفتگی را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهد.
خواص شیرین بیان برای معده
عصاره شیرین بیان حاوی گلابریدین و گلابرون، که فلاونوئیدهای موجود در ریشه شیرین بیان هستند، در تسکین ناراحتی معده مؤثر است.
از عفونتهای رایج دستگاه گوارش، آلودگی به باکتری هلیکوباکترپیلوری است که منجر به گاستریت، زخم معده، زخمهای گوارشی و در نهایت سرطان معده میشود.
شیرین بیان یکی از گیاهان دارویی است که در درمان عفونتهای باکتری هلیکوباکترپیلوری استفاده میشود.
اسید گلیسیریزین موجود در شیرین بیان میتواند اثرات درمانی در علائم سوءهاضمه یا هضم اختلال ایجاد کند.
شیرین بیان باعث از بین رفتن میکروبهای معده میشود و باکتری مولد زخم معده را از بین میبرد.
خواص شیرین بیان برای اسید معده
ریشه شیرین بیان در صورت استفاده به شکل دگلیسریزین شده سبب افزایش ترشح موکوس در معده شده و بدین شکل از معده و مری در برابر اسید معده محافظت میکند.
شیرین بیان سطح اسید معده را پایین میآورد، سوزش معده و سو هاضمه را کم میکند و در نهایت به عنوان یک ضد یبوست ملایم عمل میکند.
با افزایش میزان استرس بدن اسید معده هم افزایش مییابد که درد شدید و التهاب را به دنبال دارد.
شیرین بیان در کاهش استرس و کنترل هورمون استرس (کورتیزول) نقش دارد بنابراین با مصرف شیرین بیان میتوان هورمون استرس را کنترل کرد.
خواص شیرین بیان برای روده
شیرین بیان برای سلامت رودهها نیز مفید است.
این گیاه بهعنوان یک ضد التهاب طبیعی عمل کرده و میتواند پوشش رودههای تحریکشده را تسکین دهد.
این خاصیت شیرین بیان برای شرایطی مانند سندروم روده نشتکننده (Leaky Gut Syndrome) که یکپارچگی دیوارههای روده آسیب دیده است نیز میتواند کمککننده باشد.
در حالی که این گیاه فواید زیادی دارد، مهم است که آن را با دستور پزشک و بهاندازه تجویزشده مصرف کنید؛ زیرا مصرف بیش از حد آن ممکن است عوارضی مانند افزایش فشار خون ایجاد کند.
همچنین، توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن این گیاه به رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
خواص شیرین بیان برای باردار شدن
مصرف شیرین بیان میتواند به زنان در بهبود باروری نیز کمک کند.
این گیاه با تنظیم هورمونها به ویژه استروژن و پروژسترون (Progesterone)، میتواند در درمان اختلالاتی مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک که یکی از دلایل شایع ناباروری است، مؤثر باشد.
مصرف زیاد شیرین بیان ممکن است عوارضی مانند فشار خون بالا ایجاد کند؛ بنابراین زنانی که در حال تلاش برای باردار شدن هستند باید از مصرف خودسرانه این گیاه خودداری کنند.
خواص شیرین بیان برای کبد چرب
ریشه شیرین بیان میتواند در بهبود سلامت کبد و بهویژه در درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) مفید باشد.
این گیاه خواص ضدالتهابی و محافظتکننده از کبد دارد و میتواند به کاهش تجمع چربی، التهاب کبدی و بهبود عملکرد کبد کمک کند.
ترکیبهای موجود در شیرین بیان مانند گلیسیریزین میتوانند استرس اکسیداتیو را کاهش دهند که یکی از مشکلات رایج در بیماریهای کبدی است.
با این حال، مصرف زیاد شیرین بیان ممکن است منجر به عوارضی، چون فشار خون بالا و کاهش پتاسیم شود؛ بنابراین از مصرف آن بدون تجویز پزشک خودداری کنید.
طرز خوردن شیرین بیان
شربت شیرین بیان: برای تهیه شربت شیرین بیان باید ریشه بدون پوست گیاه شیرین بیان را پودر کنید و پودر بهدست آمده را با آب مخلوط نمائید و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود، از عصاره شیرین بیان حداکثر ۳۰ میلی گرم / میلی لیتر در روز میتواند استفاده شود.
همچنین پودر ریشه شیرین بیان روزانه حداکثر تا ۷۵ میلی گرم در روز میتواند مصرف شود.
چای شیرین بیان: برای تهیه دم کرده شیرین بیان باید ۵۰ گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
از چای و دمنوش شیرین بیان روزانه یک فنجان میتواند استفاده شود.
در اروپا از شیرین بیان آب نباتهایی با طعم تند تهیه میشود.
در چین از شیرین بیان به عنوان چاشنی در پخت غذا و برای خوش طعم کردن سوپ استفاده میشود؛ همچنین در ایتالیا با ریشه شیرین بیان برای خوشبو کردن دهان میجوند.
از دیگر مصارف شیرین بیان قرص شیرین بیان است.
دمنوش شیرین بیان : برای تهیه دمنوش شیرین بیان باید یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آبجوش مخلوط کنید و اجازه دهید به مدت ده دقیقه دم بکشد.
سپس میتوانید از این دمنوش بنوشید.
دمنوش شیرین بیان فواید و خواص بسیاری دارد که میتواند باعث برقراری تعادل استروژن و پروژسترون در بدن میشود، در نتیجه باعث کاهش گرفتگی و انقباضات در دوران قاعدگی میشود و به دلیل خواص ضد باکتری و ضد میکروبی است، به همین دلیل مانع از رشد باکتریها در دهان و دندانها میشود.
عوارض جانبی احتمالی خوردن زیاد شیرین بیان
ریشه شیرین بیان میتواند یک افزودنی سالم به رژیم غذایی شما باشد، مهم است که توجه داشته باشید که احتمال وجود یک چیز خوب بسیار زیاد است.
اگر شیرین بیان بیش از حد مصرف شود، ممکن است منجر به سطوح خطرناک پتاسیم پایین شود که میتواند منجر به بیماریهای قلبی و همچنین ضعف عضلانی شود.
این گیاه را میتوان برای بسیاری از افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند یا داروهای خاصی مصرف میکنند که با ترکیبات زیست فعال آن تداخل دارند، منع مصرف دارد.
به عنوان مثال، برخی از داروهای بیماری قلبی نباید با شیرین بیان و همچنین افراد مبتلا به برخی بیماریهای کلیوی مصرف شوند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده هشدار میدهد که برای افراد بالای ۴۰ سال، خوردن دو اونس شیرین بیان سیاه در روز به مدت حداقل دو هفته میتواند شما را در بیمارستان بستری کند، بنابراین تعداد روزهای مصرف این گیاه را محدود کنید و مطمئن شوید که بیشتر از این گیاه مصرف نکنید.
بیش از دو اونس در یک زمان.
اگر سابقه بیماری قلبی و یا فشار خون بالا دارید، حتماً به مقدار مصرفی که میخورید دقت کنید.
در غیر این صورت ریشه شیرین بیان برای خوردن بی خطر است و میتوان از آن برای بسیاری از جنبههای سلامتی استفاده کرد.
منبع: مهر