زیارت امام رضا (ع)؛ عامل افزایش پاک دامنی جوانان
مشهد - نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب گفت: زیارت امام رضا(ع) میتواند سرچشمه پاکدامنی و بازگشت امید به دل کسانی باشد که به دلایل مختلف از مسیر الهی فاصله گرفتهاند.

حجتالاسلام عبدالحمید صادقی در گفتگو با خبرنگار مهر به تأثیرات عمیق زیارت امام رضا (ع) بر جوانان اشاره و اظهار کرد: این سنت الهی میتواند به عنوان عاملی برای تقویت عفاف و بازگشت امید در دل کسانی که از مسیر الهی فاصله گرفتهاند، عمل کند.
نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب گفت: با شناخت درست از مقام امام رضا (ع) و امید به رحمت الهی، جوانان میتوانند زندگی جدیدی را آغاز کرده و از آسیبهای اجتماعی و اخلاقی دور شوند.
وی بیان کرد: در میان روایات اسلامی، تأکید ویژهای بر زیارت امام رضا (ع) شده است که نشاندهنده نقش تربیتی و روحبخش این سنت الهی بر جامعه است.
صادقی افزود: ارتباط زیارت امام رضا (ع) با عفافورزی و اصلاح جامعه، بهویژه در میان جوانان، بسیار پررنگ است و میتواند سرچشمه پاکدامنی و بازگشت امید به دل کسانی باشد که به دلایل مختلف از مسیر الهی فاصله گرفتهاند.
نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب در بخشی از سخنان خود به یکی از ریشههای اصلی گسترش بیعفتی و آسیبهای اخلاقی در میان جوانان اشاره کرد و گفت: یکی از عوامل مهم در افزایش بیعفتی و تکرار گناه در جوانان، گناهان گذشته و احساس ناامیدی آنها از امکان توبه و بخشش الهی است.
بسیاری از جوانان، تحت تأثیر باورها و ضربالمثلهایی مانند «آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب» یا جملاتی از این دست که «خدا دیگر ما را نمیبخشد» یا «وضع ما خیلی خراب است»، خود را از رحمت الهی دور و باب توبه را به روی خود بسته میبینند.
وی افزود: متأسفانه این تصورات گاهی از سوی دوستان ناباب یا اطرافیان ناآگاه نیز تقویت میشود و وقتی جوانی با چنین افکار و سخنانی روبرو میشود، انگیزه بازگشت به مسیر درست و اصلاح را در خود ضعیف میبیند و به گمان اینکه راه برایش بسته است، به گناه و بیعفتی ادامه میدهد.
صادقی در تبیین این مسئله خاطرنشان کرد: امام رضا (ع) میفرمایند: «إِنِّی سَأُقْتَلُ بِالسَّمِّ مَظْلُوماً، فَمَنْ زَارَنِی عَارِفاً بِحَقِّی، غَفَرَ اللَّهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَ مَا تَأَخَّرَ؛ من به زودی مظلومانه با سم به قتل خواهم رسید.
پس هر کس با شناخت حق من زیارتم کند، خداوند گناهان گذشته و آینده او را میبخشد.»
نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب همچنین به حدیثی از پیامبر گرامی اسلام (ص) استناد کرد که نشاندهنده مقام و اثر زیارت امام رضا (ع) است: پیامبر خدا (ص) فرمودند: «سَتُدْفَنُ بَضْعَةٌ مِنِّی بِخُرَاسَانَ، مَا زَارَهَا مَکْرُوبٌ إِلَّا نَفَّسَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ کَرْبَهُ، وَ لَا مُذْنِبٌ إِلَّا غَفَرَ اللَّهُ لَهُ ذُنُوبَهُ؛ پاره تن من در خراسان دفن خواهد شد، هیچ گرفتار و گنهکاری او را زیارت نکند، جز اینکه خداوند گرفتاری او را برطرف سازد و گناهانش را میبخشاید.»
اینها احادیثی است که در مقابل تفکرات مسموم ناامیدی قرار دارد.
وی تصریح کرد: معنای عَارِفاً بِحَقِّی در این روایات، تنها دانستن نام و لقب امام نیست، بلکه ایمان به مقام امامت و تلاش برای اطاعت و دوری از معصیت است.
انسانی که با معرفت و شناخت به حرم امام رضا (ع) مشرف میشود، با امید به بخشش الهی و پاکی از هر گناه، زندگی جدیدی را آغاز میکند.
صادقی تأکید کرد: این روایات نورانی باید بیش از پیش برای نسل جوان تبیین شود تا بدانند هر گاه حسرت و پشیمانی از گذشته در دل دارند یا از گناهان خود ناامید شدهاند، باب رحمت امام رضا (ع) برای آنان باز است و میتوانند با زیارت آن حضرت، با قلبی پرامید و با روحیه عفاف و پاکدامنی به مسیر درست بازگردند.
نویسنده و پژوهشگر حوزه عفاف و حجاب افزود: البته باید به این نکته توجه داشت که این بخشش الهی نباید باعث سوءاستفاده انسان و تکرار گناه شود، بلکه روح حقیقی زیارت و توبه در پایبندی به راه درست و ترک معصیت تجلی پیدا میکند.