خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 01 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کشاورزان نگران انتقال به موقع آب «نهب»؛ کانال کشی وعده‌ای که محقق نشد

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404 - 16:01
قزوین- درحالی‌که تصور می‌شد آبگیری سد نهب زمینه‌ساز رونق در کشاورزی و آرامش مردم در مناطق پایین‌دستی سد باشد؛ اما تاخیر در کانال کشی سبب نارضایتی در میان کشاورزان شده است.
آب،شال،سد،كشاورزي،نهب،رودخانه،منطقه،ساخت،آبه،شهر،تخصيص،اصلي، ...

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: سد نهب به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین پروژه‌های آبی استان قزوین در چند سال اخیر روزهای پایانی تکمیل‌شدن را طی می‌کند و در شرف افتتاح کامل است.
هرچند بیش از ۲ سال است که مسئولین استان از اتمام و پایان کار این سد خبر می‌دهند؛ اما گویا این بار وعده‌ها رنگ تحقق خواهد گرفت و به زودی این سد به طور کامل تکمیل و به بهره‌برداری خواهد رسید.
این سد با هدف کنترل سیلاب‌های رودخانه خر رود، تغذیه مصنوعی و تأمین سالانه ۱۱۰ میلیون مترمکعب آب برای مصارف ۳۶ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی پایین‌دست ساخته شده و این امید وجود دارد که با تکمیل آن کشاورزی در مناطق پایین‌دست از جمله شال و اسفرورین رونق جدی بگیرد.
اما در ماه‌های اخیر نگرانی در رابطه با تخصیص حق آبه مردم این دو شهر به اوج خود رسیده و مردم از وضعیت آینده کشاورزی در این منطقه هراس جدی دارند و این دغدغه بارها از سوی مردم و مسئولین شهری اسفرورین و شال مطرح شده است.
حجت الاسلام قربان باقری امام‌جمعه شال یکی از اولین نفراتی بود که دغدغه مردم شهر شال را در رابطه‌با حق آبه مردم این شهر از سد نهب مطرح کرد.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به ظرفیت‌های این شهر اظهار کرد: در این منطقه رودخانه‌ای به نام خررود وجود دارد که از قدیم بخش کشاورزی منطقه از سیلاب‌های آن بهره‌برداری می‌کردند.
آب این رودخانه از منطقه آب گرم جدا می‌شود وقتی بارش‌ها کم شد سدی به نام سد نُهب برای بهره‌برداری بهتر از آب در منطقه بالادستی احداث شده است؛ اما مشکل این است که بستر رودخانه از سد نُهب تا زمین‌های کشاورزی رودخانه پهنی را در برمی‌گیرد که برداشت‌های غیرمجاز از بستر رودخانه به شکلی است که وقتی آب در مسیر رودخانه رهاسازی می‌شود چیزی به زمین‌های کشاورزی نمی‌رسد.
اجرای پروژه کانال‌کشی در منطقه شال باغ‌های انگور را زنده می‌کند
وی افزود: بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته از سوی جهاد کشاورزی باید کانالی به طول ۴۰ کیلومتر برای رسیدن آب به منطقه کشیده شود که ۲۰ کیلومتر بر عهده آب منطقه‌ای استان و ۲۰ کیلومتر نیز بر عهده جهاد کشاورزی است.
حجت‌الاسلام باقری گفت: این پروژه از پروژه‌های ملی است و درخواست ما از مسئولان این است که کمک کنند تا سریع‌تر این ۴۰ کیلومتر کانال‌کشی شود تا مردم پایین‌دست بتوانند از آب بهره‌برداری کنند.
امام‌جمعه شال یادآور شد: با توجه به اینکه بخش شال از لحاظ برداشت آب زیرزمینی بسیار محدود است و ۱۱ چاه عمیق آب و برداشت از چاه‌های زیرزمینی دارد درحالی‌که بخش مجاور ما ۲۰۰ چاه در اختیار دارد و با توجه به اینکه ما توان برداشت آب از چاه‌های زیرزمینی را هم نداریم انجام این طرح فوریت دارد تا آب به کشاورزان برسد و مقداری باغی که برای آنها مانده را زنده نگه دارند و از خشک‌شدن آن جلوگیری کنند.
عدم بهره‌برداری از سد نهب کشاورزی شال را نابود می‌کند
وی تصریح کرد: خشک‌شدن باغ‌ها و عدم توانایی در بهره‌برداری از آب سد نُهب باعث شده تا کشاورزی نابود شود و بسیاری از جوانان به دلیل بیکاری، گرفتار معضلات یا بزهکاری اجتماعی شدند و آن دسته‌ای که مشغول کار هستند، باید مسیر ۷۰ کیلومتری تا شهرک صنعتی اشتهارد را طی کنند تا کسب درآمد کنند.
کمک و تسریع در امر کانال‌کشی و احیای کشاورزی به اشتغال‌زایی جوانان کمک می‌کند و در کاهش بزهکاری اجتماعی مؤثر است.
امام‌جمعه شال اظهار کرد: بودجه این پروژه از منابع ملی تأمین شده و نیازمند آن است تا استاندار با عزم جدی آن را دنبال کند و وزیر نیرو و جهاد نیز از تهران همکاری لازم را داشته باشند تا این طرح زودتر به نتیجه برسد.
سهم مردم اسفرورین و شال از سد «نهب» پرداخت شود
امام‌جمعه اسفرورین هم در چند ماه اخیر بارها با گلایه از وضعیت حق آبه مردم اسفرورین خواستار رسیدگی به این مسئله از سوی مسئولان استان شد.
حجت الاسلام حسینی بارها از تریبون نمازجمعه به وضعیت بد کشاورزی در شهر اسفرورین و حتی شال اشاره کرده و خواستار رسیدگی شده بود.
وی همچنین در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از وضعیت تخصیص آب سد «نهب»، خواستار احقاق حق‌آبه مردم اسفرورین و شال شد و نسبت به خشک‌شدن اراضی کشاورزی این مناطق هشدار داد.
وی با اشاره به اینکه پیش از احداث سد نهب، مردم اسفرورین و شال از آب رودخانه خررود بهره‌مند بودند، اظهار کرد: حدود ۸۰ تا ۱۰۰ سال پیش تفاهم‌نامه‌ای میان بزرگان منطقه نوشته شد که در آن حق‌آبه شهرها و روستاها از خررود تعیین شده بود و بیشترین سهم به اسفرورین و شال تعلق گرفت؛ اما پس از احداث سد، نه‌تنها آب قطع شد؛ بلکه به‌مرور بستر رودخانه نیز به دلیل برداشت‌های غیرمجاز تخریب و حفره‌های عجیب در آن ایجاد شد.
وعده دولت برای ساخت کانال محقق شود
حجت الاسلام حسینی افزود: دولت وعده داده بود که آب از سد نهب از طریق کانال‌کشی و لوله‌گذاری بتنی به اسفرورین و شال منتقل شود، اما تاکنون هیچ آبی به مردم این مناطق نرسیده است.
وی با بیان اینکه اگر دو یا سه سال آب رهاسازی نشود این حق دیگر به رسمیت شناخته نخواهد شد، تأکید کرد: رهاسازی آب نه‌تنها موجب احقاق حق ما می‌شود، بلکه سفره‌های زیرزمینی نیز تقویت می‌شوند.
امام‌جمعه اسفرورین با اشاره به بارش‌های اخیر با تأکید بر اینکه امسال نسبت به سال گذشته آب قابل‌توجهی وارد سد نهب شده است گفت: این سد دقیقاً در وسط بستر رودخانه احداث شده و مردم اسفرورین و شال باید به حق خود برسند.
انتقال آب به شال و اسفرورین در انتظار ساخت کانال
منصور ستوده مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با تأکید بر اینکه حق آبه مردم شال و اسفرورین از سد نهب حتماً به آنها تخصیص پیدا خواهد کرد اظهار کرد: ساخت کانال اصلی و کانال‌های فرعی برای آب‌رسانی به مردم این دو شهر و حتی شهرهای بوئین‌زهرا، تاکستان، نرجه و خرمدشت آغاز شده است.
وی افزود: ۸۰ میلیون متر مکعب آب برای ۳۶ هزار ۸۰۰ هکتار از اراضی نواحی تاکستان، خرمدشت، نرجه، اسفروین، شال و بوئین‌زهرا تخصصی خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قزوین با بیان اینکه برای تخصیص این حق آبه باید شبکه ایجاد شود، تصریح کرد: کانال اصلی به طول ۲۵ کیلومتر که آب را از سد برای همه روستاها و منطقه هدف انتقال داده و حق آبه تاکستان و بوئین‌زهرا را تأمین می‌کند در حال ساخت است.
وی بیان کرد: کانال‌های درجه یک و دو که از کانال اصلی سرچشمه می‌گیرد نیز در حال ساخت است تا آب به شال، اسفرورین و خرمدشت نیز برسد.
ستوده عنوان کرد: بدون شک تخصیص حق آبه مردم شال و اسفرورین انجام خواهد شد و منتظر ساخت و نهایی‌شدن کانال‌کشی‌ها هستیم.
به گزارش مهر هرچند ستوده با وعده تخصیص آب به مردم شال و اسفرورین بخشی از نگرانی مردم را برطرف کرده؛ اما نگرانی اصلی همچنان باقی است.
طولانی شدن روند ساخت کانال‌ها و تأخیر در آبرسانی به مردم در این مناطق آسیب جدی به کشاورزی این بخش خواهد زد و زندگی مردم این دو شهر را که منبع اصلی درآمد آنها کشاورزی و دامداری است تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.
به نظر می‌رسد تسریع در ساخت کانال‌های اصلی و فرعی می‌تواند علاوه بر ایجاد رونق کشاورزی در مناطق پایین دستی نقش مهمی در ایجاد آرامش در بین مردم ایفا کند.