خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

غدیر؛ عید ولایت و نقطه اوج کمال دین در نگاه قرآن

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404 - 15:53
زاهدان - واقعه تاریخی غدیر خم، تنها یک مناسبت مذهبی نیست؛ بلکه گواهی روشن بر استمرار هدایت الهی پس از پیامبر اسلام با نزول آیه ای در قرآن است.
غدير،مولا،اسلام،ولايت،پيامبر،دين،روز،خطبه،آيه،عبارت،اميرالمو ...

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: عید غدیر خم، رویدادی بی‌بدیل در تاریخ اسلام است که در منظومه فکری شیعیان، جایگاهی ممتاز و سرنوشت‌ساز دارد.
این روز، نه تنها یادآور یک رخداد تاریخی، بلکه مظهر یک حقیقت بنیادین در تداوم پیام رسالت و آغاز ولایت است.
هنگامی که پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله در بازگشت از حجة‌الوداع، در غدیر خم دست علی‌بن‌ابی‌طالب علیه‌السلام را بالا برد و فرمود: «من کنت مولا فهذا علی مولا»، گامی بزرگ در مسیر تثبیت رهبری الهی پس از خود برداشت.
اگرچه در معنای واژه مولا میان مذاهب اسلامی اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما با استناد به آیات قرآن، از جمله آیه «الیوم اکملت لکم دینکم»، می‌توان فهمید که این رخداد در نگاه الهی، نقطه اوج کمال دین اسلام محسوب می‌شود.
واقعه غدیر نه تنها با یک عبارت، بلکه با خطبه‌ای کامل، حاوی معارف ناب اسلامی، تبعیت از پیامبر، شکرگزاری، عدالت‌خواهی و ولایت‌پذیری بیان شده که بسیاری از مضامین آن مورد پذیرش تمامی مسلمانان است.
از این‌رو، غدیر را می‌توان فرصتی وحدت‌بخش دانست.
امروز وظیفه عالمان دین، اصحاب رسانه و متولیان فرهنگی است که با زبان هنر، منطق، و گفت‌وگوی بین‌مذهبی، این حقیقت را برای نسل جوان بازخوانی و در ذهن آنان نهادینه کنند.
غدیر، عید ولایت است.
حجت الاسلام امین کریمی پور یکی از طلاب فعال فرهنگی در شهر زاهدان در گفت و گو با خبرنگار مهر به چند سوال کلیدی در خصوص عیدغدیر پاسخ می‌دهد.
غدیر چه جایگاهی در منظومه فکری شیعیان دارد؟
عید غدیر خم به عنوان بزرگترین عید روایی ما که از وجود نازنین پیامبر اسلام و ۲۰ هزار حاجی همراه پیامبر به عنوان شاهد این ماجرا، به ما رسیده است که یکی از مهم‌ترین ادله اثبات ولایت امام علی علیه السلام در دین اسلام است.
خداوند متعال در قرآن در این خصوص می‌فرماید مهم‌ترین و آخرین اقدام برای دین را برایتان فرستادم که هر کس به آن عمل نکند، هلاک شده و هر کس عمل کند، به رستگاری می‌رسد.
مردم باید بدانند که طبق فرموده قرآن و اتفاق غدیرخم، دینشان زمانی کامل می‌شود که در پیروی از ولایت حضرت امیرالمومنین باشند.
برداشت شما از ارتباط قرآن با غدیر چیست؟
اگر آیه قرآنی «الیوم اکملت لکم دینکم» نمی‌بود، و خداوند متعال در این آیه بیان نمی‌کرد که در روز غدیر خم شما به کمال و نهایت دین خود رسیده‌اید، واقعه غدیر طوری تحریف می‌شد که دیگر هیچ چیز از آن باقی نماند.
در حالی که آیه قرآنی در این خصوص نازل شده و در کتب مختلفی این روایت بیان شده، اما همچنان روایات مختلف و برداشت‌های متفاوتی از این واقعه گفته می‌شود.
خداوند متعال با این آیه به مسلمانان می‌فهماند که غدیر روز بسیار مهم و اوج اسلام است و در چنین روزی باید بهترین کارها صورت بگیرد.
همانطور که اوج ورزش یک ورزشکار قهرمانی در المپیک است، اوج اسلام نیز در روز غدیر و با ولایت امیرالمومنین معین شده است.
به نظر شما چطور می‌شود واقعه غدیر را به عنوان نقطه‌ای مشترک در تاریخ اسلام معرفی کرد؟
برادران دینی ما در دیگر مذاهب اسلامی، تفاسیر مختلفی از کلمه مولا در عبارت «من کنت مولا فهذا علی مولا» دارند و مولا به معنای امامت و ولایت را نمی‌پذیرند.
حال نکته مهم اینجاست که این عبارت در یک خطبه طولانی در روز غدیر بیان شده و اگر این عبارت را از خطبه غدیر فاکتور بگیریم، عبارات و فضائل دیگر خطبه برای امیرالمومنین از زبان پیامبر تأییدی بر این ادعاست.
یکی از بهترین راهکارهای بیان واقعی غدیر چیست؟
کافیست برای افراد جامعه به خصوص برادران دینی در دیگر مذاهب این موضوع جا بیفتد که اگر یک نفر مورد تأیید و شهادت هزاران نفر قرار بگیرد، آیا آن یک نفر فرد اصلح است و آیا سخن او نیز اصلح است؟
در روز غدیر پیامبر خدا چندین بار از شنوندگان مهر تأیید برای اصلح بودن خود می‌گیرد و سپس امیرالمومنین را به عنوان مولا انتخاب می‌کند.
چه راهکارهایی برای بزرگداشت غدیر به صورت وحدت بخش پیشنهاد می‌دید؟
مضامینی چون: تبعیت از رسول خدا و احکام دین، تسلیم بودن در برابر خدا و شکرگزاری خدا و.....
نیز از دیگر عبارات موجود در خطبه غدیر است که مورد قبول و تفاهم عزیزان اهل سنت نیز می‌باشد.
پس نمی‌شود به خاطر یک عبارت کوتاه که بعضی‌ها آن‌را قبول ندارند، کل خطبه را زیر سوال برد.
اگر بخواهید غدیر را برای نسل جوان توصیف کنید یا آنها را با غدیر مأنوس کنید، چطور این کار را انجام می‌دهید؟
از امام هادی علیه السلام، زیارت غدیر برای ما به ارث رسیده است که مضامین ارزشمند و بلندی دارد و اهالی هنر و رسانه و همچنین روحانیون، می‌توانند به این مفاهیم برای درک ذهنی جوانان، بپردازند.