خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حفظ تصاویر تاریخی ضرورتی برای احیای هویت فرهنگی ایران است

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404 - 15:31
یک پژوهشگر و عکاس گفت: حفظ و انتشار تصاویر تاریخی خراسان جنوبی، ضرورتی برای احیای هویت فرهنگی ایران است.
خراسان،جنوبي،فرهنگي،ميراث،تاريخي،حفظ،اشاره،ايران،ثبت،استان،ج ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، مهرداد اسکویی، پژوهشگر و عکاس در نشست خبری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی، با اشاره به اهمیت بالای ثبت و حفاظت از تصاویر تاریخی این استان گفت: خراسان جنوبی با پیشینه‌ای غنی و مردمانی با فرهنگ متنوع، گنجینه‌ای ارزشمند برای پژوهشگران و هنرمندان است که باید به بهترین شکل حفظ و معرفی شود.
وی که سال‌ها در حوزه عکاسی مستند و پژوهش‌های تاریخی فعالیت می‌کند، اظهار کرد: من و تیم 15 نفره پژوهشگران ارشد از رشته‌های مختلف، از سال 1388 در حال جمع‌آوری و مطالعه کارت‌پستال‌های تصویری تاریخی ایران هستیم.
وی با بیان اینکه عکاسی مردم‌شناسی و مستندسازی، فرصتی است تا بتوانیم از عکس‌های دیروز توشه بگیریم و دانش خود را برای نسل‌های جوان و پژوهشگران امروز به ارمغان بیاوریم.
ادامه داد: نمایندگانی همچون آقایان عسگری، خالدی، درستکار و احسان امینیان به عنوان نسل جدید، مشغول کار روی مردم و فرهنگ خراسان جنوبی هستند.
کویر لوت، گرم‌ترین نقطه جهان
این پژوهشگر و عکاس بیان کرد: یکی از راه‌های مهم، عکس‌های تاریخی است.
مثلاً کویر لوت، گرم‌ترین نقطه جهان، در تاریخ عکاسی ایران چقدر ثبت شده است؟
آیا عکس‌هایی از این مناطق داریم که توسط عکاسان جهانگرد دوره‌های مختلف گرفته شده باشد؟
این‌ها باید پیدا، بررسی و کنار هم قرار داده شوند.
اسکویی با اشاره به نقش مراکز فرهنگی گفت: ما باید این تصاویر را به پژوهشگران و مستندسازانی مثل احسان امینیان و دیگران بسپاریم و در اختیار مراکز فرهنگی همچون مرکز فرهنگی احسان صادق عسگری قرار دهیم تا با نگاهی هنرمندانه و پژوهشی، روایت‌های امروز را با تکیه بر گذشته به بهترین شکل ارائه کنند.
کتاب‌های درباره میراث فرهنگی به چند زبان منتشر شود
این پژوهشگر با بیان اینکه این اقدامات اهمیت ویژه‌ای برای ملت ایران و به ویژه برای میراث فرهنگی ایران و میراث جهانی دارند ادامه داد: اصرار من بر این است که کتاب‌های مرتبط با این موضوع به دو یا حتی سه زبان منتشر شوند، چون ما تنها یک سلول کوچک از بدن بزرگ تاریخی و میراث جهانی هستیم.
وظیفه داریم این سلول را به بهترین شکل زنده نگه داریم تا بخشی از میراث ایران و جهان باقی بمانیم.
اسکویی اضافه کرد: امید دارم با همکاری همه دستگاه‌ها، پژوهشگران، هنرمندان و رسانه‌ها بتوانیم این گنجینه‌های ارزشمند را حفظ کنیم و به جهانیان نشان دهیم که خراسان جنوبی و ایران، چه تاریخ غنی و فرهنگ بی‌نظیری دارند.
وی خاطرنشان کرد: در این راه همراه ما باشید؛ چه از طریق پژوهش، حمایت فرهنگی، اطلاع‌رسانی یا حتی با نگاه دقیق و عمیق به عکس‌ها و اسناد تاریخی.
با هم می‌توانیم میراث فرهنگی‌مان را نه فقط حفظ کنیم، بلکه زنده، پویا و درخشان به نسل‌های آینده بسپاریم.
مردمان خراسان جنوبی در برابر سختی‌ها جنگید‌اند
این فیلمساز با تاکید بر اهمیت حفظ و مستندسازی فرهنگ عشایر و مردمان خراسان جنوبی گفت: مردمان خراسان جنوبی در برابر سختی‌ها جنگیده و شیوه زیست و فرهنگ خود را سینه به سینه به نسل‌های بعد منتقل کرده‌اند.
امروز وظیفه دوگانه‌ای بر دوش ماست؛ نخست جمع‌آوری اسناد و عکس‌های تاریخی و دوم مستندسازی عمیق و قوم‌نگارانه از زندگی امروز این جامعه.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی موزه زنده‌ای است از تنوع اقوام، آداب و رسوم، و جغرافیایی منحصر به فرد که رنگ‌های مختلف زندگی ایرانی را در خود جای داده است ادامه داد: این منطقه بخش بزرگی از ایران را تشکیل می‌دهد و ما امیدواریم با همکاری اساتید و هنرمندان، بتوانیم این میراث ارزشمند را برای نسل‌های آینده حفظ کنیم.
اصفهک از روستاهای برجسته استان که به ثبت جهانی رسید
سیداحمد برآبادی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، نیز در این نشست آخرین دستاوردها و برنامه‌های حوزه میراث فرهنگی استان را تشریح کرد.
وی به برگزاری دو دوره جشنواره ملی عکس «میراث ماندگار» اشاره کرد و گفت: خراسان جنوبی تنها استانی است که بدون حمایت خاصی توانسته چنین جشنواره‌ای برگزار کند که نشان از ظرفیت‌ها و علاقه‌مندی مردم به میراث فرهنگی دارد.
وی به ثبت جهانی روستای اصفهک در شهرستان طبس اشاره کرد و گفت: اصفهک که سال گذشته در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسید، از روستاهای برجسته استان است که با وجود تخریب‌های زلزله 1357، جوانان محلی با حفظ سبک معماری اصیل، به مرمت و احیای آن پرداخته‌اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، همچنین از برگزاری کارگاه‌های ملی و بین‌المللی مرتبط با سازه‌های خشتی خبر داد و افزود: امیدواریم با پیگیری‌های انجام شده، بتوانیم کارگاه بین‌المللی سازه‌های خشتی و بررسی آسیب‌پذیری در برابر زلزله را در خراسان جنوبی برگزار کنیم.
آیین‌های نوروزی منحصر به فرد خراسان جنوبی
وی به آیین‌های نوروزی منحصر به فرد خراسان جنوبی اشاره کرد و توضیح داد: مراسم کوزه‌شکنی، استفاده از آب‌های مقدس قنات‌ها برای سفره هفت‌سین و آیین‌های بومی مانند بی‌بی‌گردی در قائن، نمایانگر غنای فرهنگی و تاریخ دیرین این منطقه است.
برابادی اضافه کرد: این آیین‌ها نه تنها حفظ شده بلکه با شور و شوق هر ساله برگزار می‌شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، به مراسم عاشورایی خاص استان پرداخت و گفت: آیین‌های مذهبی ما در خراسان جنوبی، مانند دسته‌به‌دست کردن نمادین تابوت امام حسین(ع) با دقت و شور خاصی انجام می‌شود که نشان‌دهنده عمق باورها و نظم فرهنگی ماست.
در بخش دیگری از نشست، برابادی به ارتباط فرهنگی استان با مناطق همجوار از جمله سیستان اشاره کرد و افزود: پرونده فناوری آسبادهای بادی که در خراسان جنوبی و سیستان مشترک است، به زودی برای ثبت جهانی ارسال خواهد شد.
این فناوری که در خشک‌کردن غلات کاربرد دارد، از نظر تاریخی و فرهنگی اهمیت بالایی دارد.
انتهای پیام/ 257