خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 01 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

بیش از 400 دشت کشور با بیلان منفی آب مواجه است - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404 - 15:30
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور، گفت: از مجموع 609 دشت موجود در کشور، بیش از 400 دشت با بیلان منفی آب مواجه هستند.
استان،كشور،آبخيزداري،حوزه،منابع،مديريت،پژوهشكده،حفاظت،خاك،چه ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، عطاءالله ابراهیمی امروز در جلسه‌ای با حضور استاندار چهارمحال و بختیاری، با اشاره به ساختار علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور، اظهار کرد: پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور دارای پنج گروه تحقیقاتی تخصصی در حوزه‌های خشکسالی و تغییر اقلیم، مدیریت حوزه آبخیز، فرسایش خاک، مهندسی رودخانه و سواحل، و هیدرولوژی و مدیریت منابع آب است.
وی افزود: فعالیت‌های پژوهشی این گروه‌ها در قالب پایلوت‌های اجرایی در نقاط مختلف کشور دنبال می‌شود.
به‌عنوان نمونه در حوزه بالادست شهر تهران پروژه‌ای با مشارکت بخش خصوصی و صنعتی با عنوان «پروژه برکت» به اجرا درآمده و در هندیجان خوزستان نیز پروژه‌هایی در زمینه تثبیت ریزگردها انجام شده است.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با اشاره به لزوم توجه ویژه به پدیده زمین‌لغزش‌ها در کشور بیان کرد: در استان چهارمحال و بختیاری، منطقه چهار‌تخته ناغان با وسعت 350 هکتار، یکی از موارد پرخطر زمین‌لغزش است که هر ساله با حرکت فعال، خساراتی به اراضی کشاورزی وارد می‌کند.
پژوهشکده آمادگی دارد با اجرای یک پایلوت علمی در این منطقه، اقدامات عملیاتی برای تثبیت این لغزش‌ها را آغاز کند.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با اشاره به چالش بیلان منفی منابع آبی در کشور، گفت: از مجموع 609 دشت موجود در کشور، بیش از 400 دشت با بیلان منفی آب مواجه هستند و در استان چهارمحال و بختیاری نیز 9 دشت از 11 دشت استان وضعیت مشابهی دارند.
در این شرایط، مدیریت جامع حوزه آبخیز به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای بهبود وضعیت منابع آبی باید در اولویت قرار گیرد.
وی بیان کرد: تجربیات موفقی در استان در زمینه مدیریت جامع حوزه آبخیز وجود دارد؛ از جمله پروژه مدیریت حوزه کارون با همکاری ژاپن و پروژه‌ای در راستای مشارکت مردم در حفاظت از منابع طبیعی که می‌توان از این تجربیات به عنوان الگوی ملی بهره برد.
ابراهیمی در ادامه افزود: تدوین سند توسعه مبتنی بر آب و آبخیزداری برای استان چهارمحال و بختیاری، یکی از ضرورت‌های راهبردی است.
این سند باید تمامی مصارف منابع آب شامل شرب، صنعت و کشاورزی را در کنار راهکارهای حفظ و پایداری منابع طبیعی در قالب یک برنامه جامع شامل کند.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور به ظرفیت‌های پژوهشی در حوزه سدهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: در استان‌هایی با کمترین میزان بارندگی، از جمله استان سمنان، اجرای موفق این نوع پروژه‌ها موجب جلوگیری از مهاجرت روستاییان و تأمین پایدار آب شرب شده است.
در استان چهارمحال و بختیاری نیز با همکاری مرکز تحقیقات، پروژه‌هایی مشابه اجرا شده که می‌توان آن‌ها را توسعه داد.
وی تأکید کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی استان می‌تواند به‌عنوان بازوی مشورتی مدیریت استان نقش‌آفرینی کند.
یکی از اقدامات قابل‌توسعه در این مرکز، تهیه نقشه‌های چندخطره (مولتی هازارد) است که می‌تواند در مدیریت بحران‌ها نقش مؤثری ایفا کند.
ابراهیمی با اشاره به ظرفیت قانونی اختصاص یک درصد اعتبارات پژوهشی به موضوعات منابع طبیعی، از مسئولان استان خواستار حمایت برای تخصیص این اعتبار به تحقیقات آبخیزداری شد و خاطرنشان کرد: با حمایت از این حوزه می‌توان به الگوهای کاربردی برای عبور از بحران کم‌آبی دست یافت.
انتهای پیام/7540/