کاهش ۸۹.۵ درصدی آمار کودکان کار
از دستاوردهای منطقه ۱۰ در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی تقدیر شد.

باشگاه خبرنگاران جوان- به گزارش روابطعمومی شهرداری منطقه ۱۰، قرارگاه اجتماعی کلانشهر تهران به میزبانی منطقه ۱۰ با حضور مهدی اخالصنایع، شهردار منطقه، محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی دادستان کل کشور، عسگر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت دادگستری، ولیالله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران، عبدالمجید رحمانی، دبیر مرکز رصد و پایش و مدیریت آسیبهای اجتماعی کلانشهر تهران و جمعی دیگر از مدیران ارشد شهری و دستگاههای متولی حوزه آسیبهای اجتماعی برگزار شد.
کاهش ۸۹.۵ درصدی آمار کودکان کار در منطقه ۱۰
در این نشست، ابتدا اخالصنایع به روند مقابله با آسیبهای اجتماعی در منطقه ۱۰ پرداخت و گفت: در سال گذشته، ۷ طرح ویژه برای ساماندهی آسیبهای اجتماعی در منطقه اجرا شده و با عزم جدیای که در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی در منطقه شکل گرفت، موفق شدیم شمار کودکان کار در منطقه را طی ۳ سال اخیر از ۲۰۰ نفر به ۲۱ نفر برسانیم؛ بهتعبیر دیگر، با اقدامات حمایتی انجامشده در این حوزه، شمار کودکان کار در منطقه ۱۰ کاهش ۸۹.۵ درصدی داشته است.
ارتباط مستقیم نوسازی بافت فرسوده با کاهش آسیبهای اجتماعی
اخالصنایع با تأکید بر نقش نوسازی بافت فرسوده در کاهش آسیبهای اجتماعی بیان کرد: نوسازی بافت فرسوده با کاهش آسیبهای اجتماعی در آن محل ارتباط مستقیم دارد؛ هرجا بافت فرسوده را نوسازی کردهایم، حواشی اجتماعی نیز کاهش یافتهاند.
شهردار منطقه ۱۰ در ادامه تأکید کرد: در سال گذشته، ۱۵ مورد سازه غیرمجاز شناسایی و تخریب شد.
اگرچه مسؤولیت حقوقی برخی از این سازهها با شهرداری نیست، اما بهدلیل تبعات اجتماعی و ایمنی، نیازمند اختیارات ویژهای برای مدیریت این فضاها هستیم.
وی همچنین از برگزاری ۳۵۰ کارگاه در این زمینه خبر داد و گفت: در کنار اقدامات میدانی انجامشده برای ساماندهی آسیبهای اجتماعی در منطقه، با همکاری نهادهای مختلف و خیرین، این کارگاهها در حوزههای مختلف برگزار شده و امیدواریم در سال جاری نیز با تکیه بر شعار سرمایهگذاری و تحول شهری، اقدامات مؤثرتری در حوزه ارتقای کیفیت زندگی شهروندان انجام شود.
ساماندهی ۲۶۱ آسیبدیده در منطقه ۱۰
اخالصنایع با اشاره به استمرار تلاشهای میدانی مدیریت شهری برای کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی در منطقه گفت: در سال گذشته، بیش از ۲۶۱ مورد جمعآوری و ساماندهی افراد آسیبدیده اجتماعی در سطح منطقه انجام شد که بخشی از آنها افراد زیر ۱۸ سال بودند.
شهردار منطقه ۱۰ با تأکید بر خدمات زیرساختی ارائهشده در مراکز اجتماعی منطقه افزود: در مراکز حمایتی، خدماتی در حوزه آموزش کودکان، مشاوره اجتماعی و حمایت از خانوادههای آسیبدیده ارائه شده است؛ همچنین در همکاری با مرکز آستانه مهر، پروندهسازیهای خاصی از سال گذشته آغاز شده که نتایج مثبتی به همراه داشته است.
راهاندازی مرکز جامعهپذیری در دستور کار
وی از طراحی پروژهای برای ایجاد مرکز جامعهپذیری در زمینی به مساحت ۶۰۰ مترمربع خبر داد و گفت: این زمین بهمحض انعقاد قرارداد، بازسازی و عملیاتی خواهد شد.
این مرکز بخشی از برنامه صیانت پس از خروج از چرخه آسیب است که دغدغه جدی ما و سایر نهادهای همکار بوده است.
ساماندهی زبالهگردی غیرمجاز در منطقه ۱۰
شهردار منطقه ۱۰ درباره اقدامات مدیریت پسماند در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی گفت: در قالب طرح ساماندهی زبالهگردی غیرمجاز که از ابتدای سال ۱۴۰۳ در منطقه آغاز شد، تنها در فروردینماه، ۱۰۸ تُن پسماند خشک از نواحی مختلف جمعآوری شد.
ناحیه یک ۲۹ تن، ناحیه دو ۴۱ تن و ناحیه سه ۳۶ تن سهم داشتند.
زبالهها به سکوی زنجان منتقل و حدود ۳۶ خودرو متخلف نیز توقیف شدند.
وی افزود: در همین طرح، ۱۴ تبعه بیگانه که بدون مجوز در فرایند جمعآوری پسماند فعالیت داشتند، شناسایی و به مجتمع فوریتی خدمات اجتماعی شهرداری تهران تحویل داده شدند.
اخالصنایع با تأکید بر اینکه این طرح ادامهدار است و محدود به سال گذشته نبوده، ادامه داد: در حوزه ساماندهی پسماند، با اقدامات انجامشده، حدود ۱۱۰ تن زباله از مراکز غیرمجاز جمعآوری شده و اکنون ۳۰ تا ۳۵ نفر بهصورت فعال در این زمینه فعالیت میکنند.
۴۳ غرفه رسمی برای تحویل پسماند نیز در سطح منطقه داریم که با نظارت کامل اداره میشوند.
بهگفته وی، گشت ویژه جمعآوری آسیبدیدگان در فصول سرد سال و ارائه خدمات اولیه به آنها، بههمراه پاکسازی ملک مخروبهای از حضور آسیبدیدگان، از دیگر اقدامات انجامشده در این زمینه بوده است.
ظرفیت ویژه قرارگاه اجتماعی برای حل ریشهای معضلات کلانشهر تهران
در پی ارائه گزارش شهردار منطقه ۱۰، رحمانی، دبیر مرکز رصد، پایش و مدیریت آسیبهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: این جلسه با هدف اجرای بندهای اصل ۱۲۷ قانون اساسی و پیرو ابلاغ شهردار تهران، درباره بهرهمندی از اختیارات ویژه هیأت وزیران برای حل معضلات اجتماعی کلانشهر تهران برگزار شد.
تاکنون ۱۵ جلسه در سطح مناطق مختلف شهر تهران برگزار شده و اینبار منطقه ۱۰، میزبان اعضای کمیته قضایی و مسؤولان قرارگاه اجتماعی بوده است.
وی ادامه داد: رویکرد ما بازدید میدانی، بررسی دقیق مسائل و سپس طرح آن در جلسات تصمیمگیری با حضور مقامات قضایی و اجرایی است.
این روند باعث تصویب مصوبات دقیق و اجرایی میشود که مستقیم از دل میدان و با شناخت واقعی از مشکلات شهر بهدست آمدهاند.
دبیر مرکز رصد آسیبهای اجتماعی با تأکید بر لزوم پیگیری و اجرای مصوبات گفت: در جلسات اخیر، تصمیمات مؤثری در مورد ساماندهی آسیبهای اجتماعی از جمله کودکان کار، ترنسها، افراد بیسرپناه و دیگر گروههای در معرض آسیب گرفته شده که اجرای این مصوبات با کمک دستگاههای مربوط از جمله سازمان بهزیستی در دستور کار قرار دارد.
اقدامات شهرداری منطقه ۱۰ در حوزه آسیب اجتماعی قابل تقدیر است
مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران نیز در ادامه این نشست با قدردانی از اقدامات صورتگرفته در منطقه ۱۰ به پیچیدگیها و ماهیت مستمر آسیبهای اجتماعی اشاره کرد و گفت: آسیب اجتماعی، امری لحظهای و زودگذر نیست که با یک تصمیم یا در یک مقطع زمانی کوتاه برطرف شود.
این حوزه نیازمند برنامهریزی دقیق، مداوم و پایدار است.
معاون دادسرای تهران با انتقاد از نبود ساختار منسجم مدیریتی در گذشته گفت: تا پیش از این، نبود مدیریت واحد شهری در برخی موضوعات، کلانشهر تهران را دچار چالشهای جدی کرده بود.
خوشبختانه در حوزه آسیبهای اجتماعی، این خلأ جبران شده و امروز شاهد ایجاد مدیریت یکپارچه هستیم که باید تمامی دستگاهها زیر نظر آن با همافزایی کامل عمل کنند.
وی از عملکرد میدانی شهردار منطقه ۱۰ تقدیر کرد و گفت: شهردار منطقه ۱۰ در میدان کار است و حضور مؤثر دارد.
اینکه توانسته آمار آسیبهای اجتماعی منطقه را کاهش دهد، نشان از عزم جدی و عملکرد مثبت مجموعه مدیریت شهری در این محدوده دارد.
نقش مؤثر منطقه ۱۰ در کاهش آسیبهای اجتماعی در نقاط پیرامونی
نقیب، مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به اهمیت راهاندازی مراکز جامعهپذیری و مراکز صیانت پس از خروج از چرخه آسیب، گفت: منطقه ۱۰ یکی از مناطقی بود که در گذشته از مراکز بسیار مؤثر برخوردار بود.
خوشبختانه هماکنون نیز فرایند تکمیل مرکز جدید در این منطقه در حال انجام است که پس از راهاندازی، میتواند بهطور مستقیم به کاهش آسیبهای اجتماعی در نقاط پیرامونی کمک کند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی با اشاره به آمار ساماندهیها در سال جاری گفت: از ابتدای امسال، بیش از ۵۴ مورد ساماندهی در منطقه ۱۰ انجام شده است.
بخش زیادی از این افراد پس از دریافت خدمات اولیه، با تعهد به خانواده بازگشتهاند؛ همچنین حدود ۱۵ نفر از اتباع بیگانه نیز از مسیرهای قانونی به کشور خود بازگردانده شدهاند.
مدیریت آسیبهای اجتماعی شهر تهران الگوسازی شود
در ادامه نشست، جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت دادگستری با تأکید بر ضرورت الگوسازی تهران در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی برای سایر نقاط کشور گفت: در عین حال، باید بپذیریم که برخی استانها از تهران جلوترند.
امروز در کشور، استانهایی داریم که معضل زبالهگردی را پشت سر گذاشتهاند.
وی در پایان با اشاره به تلاشهای صورتگرفته از سوی شهرداری تهران در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی گفت: اقدامات خوبی انجام شده و نتایج مطلوبی حاصل شده است.
لزوم تقویت روایتگری رسانهای در حوزه اجتماعی
صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی دادستانی کل کشور، در این نشست با تأکید بر اهمیت اطلاعرسانی عمومی، رسانه را یکی از ابزارهای مؤثر در افزایش آگاهی مردم دانست و گفت: بهرهگیری هوشمندانه از روایتگری رسانهای، بهویژه در قالب آثار نمایشی مانند سریالهای اجتماعی، میتواند پیامهای پنهان آسیبهای اجتماعی را بهدرستی منتقل کرده و افکار عمومی را نسبت به این مسائل حساستر کند.
وی با اشاره به ضرورت بهرهمندی از ابزارهای دقیق مدیریتی برای شهر تهران، افزود: پایتخت نیازمند بانک جامع اطلاعاتی از وضعیت آسیبهای اجتماعی در مناطق مختلف شهری است، چراکه بدون دادهمحوری، امکان تصمیمگیری هدفمند فراهم نمیشود.
صادقی همچنین پیشنهاد تدوین چارچوبی برای رتبهبندی مناطق از نظر میزان آسیبهای اجتماعی را مطرح کرد و گفت: چنین مدلی میتواند به شهرداری کمک کند تا با اولویتبندی و دقت بیشتر، مداخلاتی مؤثرتر و هدفمندتر در دستور کار قرار دهد.
پیش از آغاز نشست، حاضران با همراهی شهردار منطقه و جمعی از مدیران، از ۶ نقطه آسیبخیز منطقه بازدید میدانی بهعمل آوردند.
این بازدید چهار ساعته شامل نقاطی نظیر حاشیه شمال به جنوب کنارگذر نواب، گاراژ خیابان قزوین، محدوده نرسیده به سهراه آزادی و ایستگاه بازیافت شهرداری منطقه ۱۰ واقع در خیابان آذری بود.