تأمین مالی غیرتورمی و کمک به ثبات اقتصادی کشور با اوراق مرابحه ارزی
بنابر گفته مسئولان، تمامی شرکتهایی که از طریق اوراق مرابحه ارزی تامین مالی میشوند، دارای سود بالایی برای کشور هستند و هرچه زودتر این شرکتها بتوانند به اهداف کلان خود برسند و پروژههای خود را تکمیل کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلیپور - روز گذشته عرضه پنجمین اوراق مرابحه ارزی مرکز مبادله ایران به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو صورت گرفت این اوراق ارزی اولین نوع از اوراق ارزی است که فرآیند عرضه آن با مشارکت صندوق توسعه ملی و در راستای اجراییسازی تفاهمنامه همکاری بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی با هدف توسعه ابزارهای تامین مالی ارزی انجام میشود.
نرخ سود این اوراق ۶ درصد و به صورت ارزی است که در مقاطع زمانی سالیانه توسط ناشر از طریق بانک عامل به حسابهای معرفی شده دارندگان نهایی اوراق واریز میشود نحوه تسویه اصل و سود به صورت ارزی و با ارز یورو خواهد بود.
برنامه تامین مالی ۱۰ میلیارد دلاری بانک مرکزی برای امسال
اوراق مرابحه ارزی که محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به آن اظهار کرد: بانک مرکزی امسال برنامه تامین مالی ۱۰ میلیارد دلاری دارد؛ این برنامه شامل عرضه ۲ میلیارد دلار اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، ۲ میلیارد دلار نیز از طریق سپرده گذاری ارزی بانک مرکزی در بانکها، پیشفروش ارز که طرحی جدیدی است و در دستور کار قرار گرفته و بخش دیگری از تأمین مالی پروژهها از طریق کشورهای عضو بریکس صورت میگیرد.
او افزود: ما آمادگی داریم تا سقف ۲ میلیارد یورو پروژههای واجد شرایط را پذیرفته و از طریق انتشار اوراق ارزی، تأمین مالی کنیم.
امید است که این اوراق با استقبال ایرانیان خارج از کشور مواجه شود؛ بهویژه آن دسته از افرادی که دارای درآمدهای ارزی هستند و میتوانند نقش مهمی در تأمین مالی پروژههای کلان و سودآور کشور ایفا کنند نکته دیگری که باید به آن اشاره شود، ورود به بازارهای بینالمللی سرمایه است.
مذاکراتی با بورس روسیه انجام شده و امید است بتوانیم عرضه اوراق را در آن بازار نیز آغاز کنیم.
در ادامه هم علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران بیان داشت: تمامی شرکتهایی که از طریق اوراق مرابحه ارزی تامین مالی میشوند، دارای سود بالایی برای کشور هستند و هرچه زودتر این شرکتها بتوانند به اهداف کلان خود برسند و پروژههای خود را تکمیل کنند، قطعا ارزآوری بهتری برای کشور خواهند داشت؛ معتقد هستیم، تامین مالی ارزی امروز به معنای ثبات بازار ارزی فردا خواهد بود.
مزایای اوراق مرابحه ارزی
مزایای عرضه اوراق مرابحه ارزی که پیش از این حجتالله فرزانی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران گفته بود: مرکز مبادله ارز در راستای تعمیق بازار خود به عنوان یک بورس و مرکز مبادله ارز، اقداماتی را برای گسترش انواع ابزارهای تأمین مالی آغاز کرده است.
این اقدامات به ویژه شامل انتشار اوراق تأمین مالی ارزی میشود که به شرکتها امکان میدهد تا برای تأمین سرمایه در گردش و خرید کالا و تجهیزات مورد نیاز خود، ارز مورد نظر را تأمین کنند.
او افزود: با توجه به نیاز شرکتها به ارز برای واردات کالا و مواد اولیه، مرکز مبادله ارز به انتشار اوراق مالی میپردازد که سرمایهگذاران میتوانند این اوراق را خریداری کنند.
این فرآیند به شرکتها این امکان را میدهد که ارز لازم را برای واردات تأمین کرده و پس از تحقق فعالیت اقتصادی، اصل و سود اوراق را بازپرداخت کنند.
فرزانی گفت: این روش تأمین مالی به خصوص در شرایطی که شرکتها با مشکلاتی در تأمین ارز مواجه بودند، کمک شایانی به آنها خواهد کرد.
این اوراق میتوانند ابزار مؤثری برای سرمایهگذاری در تولید به شمار آیند و به شرکتهای تولیدی که توان انتشار چنین اوراقی را دارند، کمک کنند تا مواد اولیه و ماشینآلات مورد نیاز خود را تأمین کنند.
او در خصوص اوراق مرابحه ارزی که به عنوان یک روش تأمین مالی غیرتورمی معرفی شده است گفت: این اوراق به دلیل عدم استقراض از بانکها و بانک مرکزی، پایه تورمی ندارند.
در واقع، این روش تأمین مالی به جمعآوری پول و ارز از دست مردم میپردازد و به همین دلیل میتوان گفت که این شیوه تأمین مالی غیرتورمی است.
در نهایت گفتنی است، اوراق مرابحه ارزی دارای مزایای متعددی هستند که به بهبود شرایط اقتصادی و مالی کمک میکنند.
اولاً، این اوراق امکان تأمین مالی با نرخهای ثابت و مشخص را فراهم میکنند که به سرمایهگذاران اطمینان بیشتری میدهد.
ثانیاً، با توجه به عدم وابستگی به نوسانات ارز، ریسکهای مالی مرتبط با تغییرات نرخ ارز کاهش مییابد.
ثالثاً، اوراق مرابحه ارزی به جذب سرمایههای خارجی و داخلی کمک کرده و تنوع سبد سرمایهگذاری را افزایش میدهند.
چهارماً، این اوراق قابلیت معامله در بازار ثانویه را دارند که به نقدشوندگی بیشتر کمک میکند.
در نهایت، اوراق مرابحه میتوانند به تأمین مالی پروژههای زیرساختی و توسعهای کمک کرده و به رشد اقتصادی کشور کمک کنند.