نکات کلیدی گزارش سازمان ملل با عنوان «مقاومت در برابر طوفان: فقر، تغییرات اقلیمی و حمایت اجتماعی»
به گزارش مشرق،کانال تلگرامی مطالعات حقوق بشردر مطلبی به نکات کلیدی گزارش جدید سازمان ملل متحد با عنوان «مقاومت در برابر طوفان: فقر، تغییرات اقلیمی و حمایت اجتماعی» پرداخت:
گزارشگر ویژه فقر مطلق، در گزارش جدید خود به اجلاس ۵۹ شورای حقوق بشرنکاتی اساسی را در رابطه با فقر ناشی از تغییرات اقلیمی و فقدان حمایت اجتماعی در بخشهای وسیعی از جهان بیان کرده که تعدادی از آنها به شرح زیر میباشند:
تغییرات اقلیمی و فقر: تغییرات اقلیمی بهطور نامتناسبی بر کشورهای کمدرآمد و خانوارهای فقیر تأثیر میگذارد، در حالی که این گروهها کمترین نقش را در ایجاد بحران اقلیمی داشتهاند.
افزایش بلایای اقلیمی: بلایای مرتبط با اقلیم مانند خشکسالی، سیل، موج گرما و آتشسوزیهای جنگلی در حال تبدیل شدن به هنجار جدید در سراسر جهان هستند.
تأثیرات اقتصادی و انسانی: بین سالهای 2000 تا 2019، سیلها 1.6 میلیارد نفر و خشکسالیها 1.43 میلیارد نفر را تحت تأثیر قرار دادند و تنها در سال 2023، بلایا 202.7 میلیارد دلار خسارت اقتصادی به بار آوردند.
جابجایی به دلیل اقلیم: تا سال 2050، پیشبینی میشود 216 میلیون نفر به دلیل تغییرات اقلیمی آواره شوند، از جمله 85.7 میلیون نفر در آفریقای زیرصحرا.
نقش حمایت اجتماعی: حمایت اجتماعی مؤثرترین ابزار برای افزایش توانایی افراد در مقابله با شوکهای اقلیمی و بازیابی پس از آنهاست، اما اکثر فقرا به امنیت اجتماعی دسترسی ندارند.
ناکافی بودن کمکهای بشردوستانه: وابستگی صرف به کمکهای بشردوستانه برای پاسخ به بلایای اقلیمی ناکافی است و رویکردی مبتنی بر حقوق برای حمایت اجتماعی ضروری است.
شکاف تأمین مالی اقلیمی: کمتر از 10 درصد بودجه اقلیمی بینالمللی به سطح محلی میرسد و کشاورزان خردهپا تنها 1.7 درصد از این بودجه را دریافت میکنند.
نابرابری در تأثیرات اقلیمی: 2.3 میلیارد نفر از افرادی که در معرض خطرات اقلیمی هستند در خط فقر 6.85 دلار زندگی میکنند و 390 میلیون نفر زیر خط فقر شدید 2.15 دلار هستند.
بیعدالتی مضاعف: کشورهای کمدرآمد و خانوارهای فقیر که کمترین نقش را در انتشار گازهای گلخانهای داشتهاند، بیشترین آسیب را از تغییرات اقلیمی متحمل میشوند.
افزایش انتشار گازهای گلخانهای: در سال 2023، انتشار جهانی دیاکسید کربن به 57.1 گیگاتن رسید که 1.3 درصد بیشتر از سال قبل بود.ر.
پوشش ناکافی حمایت اجتماعی: 47.6 درصد از جمعیت جهان (3.8 میلیارد نفر) هیچگونه حمایت اجتماعی ندارند و در 50 کشور آسیبپذیر در برابر اقلیم، تنها 25 درصد جمعیت تحت پوشش هستند.
گزارشگر معتقد است بیمه خصوصی میتواند از داراییها در برابر بلایا محافظت کند، اما با افزایش شدت بلایا، حق بیمهها در حال افزایش است و بسیاری از مناطق در کشورهای کمدرآمد غیرقابل بیمه شدن هستند.
همکاری عمومی-خصوصی: برنامههای بیمه عمومی-خصوصی، مانند طرح Flood Re در بریتانیا، میتوانند شکاف حفاظتی را کاهش دهند و بیمه را برای خانوارهای کمدرآمد مقرونبهصرفهتر کنند.
کاهش کمکهای توسعهای: کمکهای توسعهای بینالمللی در حال کاهش است؛ بهعنوان مثال، ایالات متحده در سال 2025 کمکهای خارجی را به حالت تعلیق درآورد و اتحادیه اروپا سهم کمک به کشورهای کمتر توسعهیافته را از 52 درصد در سال 1990 به 19 درصد در سال 2022 کاهش داد.
شکاف مالی حمایت اجتماعی: تأمین مالی جهانی برای پوشش پنج تضمین کلیدی حمایت اجتماعی و مراقبتهای بهداشتی در کشورهای کمدرآمد سالانه 308.5 میلیارد دلار نیاز دارد که 52.3 درصد تولید ناخالص داخلی این کشورها را تشکیل میدهد.
صندوق جهانی حمایت اجتماعی: گزارش پیشنهاد ایجاد یک صندوق جهانی برای حمایت اجتماعی را برای تأمین مالی قابل پیشبینی و تشویق کشورهای کمدرآمد به سرمایهگذاری در حمایت اجتماعی مبتنی بر حقوق ارائه میدهد.
همچنین گزارشگر اشاره به منابع مالی نوآورانه دارد و معتقد است گزینههای تأمین مالی شامل مالیات بر معاملات مالی، مالیات کربن، مالیات بر سوخت فسیلی، و تخصیص حقوق ویژه برداشت (SDR) بر اساس نیاز به جای سهمیههای صندوق بینالمللی پول است.
در مجموع از نظر گزارشگر، کنفرانس چهارم تأمین مالی برای توسعه (2025) و دومین اجلاس جهانی توسعه اجتماعی فرصتهایی برای تجدید تعهد به ایجاد کفهای حمایت اجتماعی هستند.
به اعتقاد وی سرمایهگذاری در حمایت اجتماعی نهتنها به کاهش فقر و افزایش انعطافپذیری در برابر تغییرات اقلیمی کمک میکند، بلکه اثرات چندگانهای در اقتصاد محلی ایجاد میکند و به دستیابی به اهداف توسعه پایدار کمک میکند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.