خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

برنامه‌ریزی برای زاگرس باید بلند مدت و مبتنی بر سالم سازی زیستگاه باشد

مهر | اجتماعی و حوادث | سه شنبه، 30 اردیبهشت 1404 - 16:06
معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست گفت: برنامه ریزی برای زاگرس باید بلند مدت و مبتنی بر سالم سازی زیستگاه باشد.
زاگرس،شرايط،اكوسيستم،زيست،محيط،دليري،كيا،حفاظت،سازمان،مردمي، ...

به گزارش خبرگزاری مهر، هادی کیا دلیری معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست امروز در همایش بین‌المللی مدیریت پایدار جنگل‌های زاگرس که در سالن شهدای سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اذعان داشت: هم اکنون شرایط اکوسیستم زاگرس به طوری ست که حفاظت در این زیستگاه معنایی ندارد و ما باید سیاست سالم‌سازی در زاگرس را در پیش بگیریم.
معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست افزود: حفاظت در زیستگاه‌های هیرکانی می‌تواند مؤثر باشد اما این امر در زاگرس مؤثر نیست و دلیل این است که اقدامات و چاره‌جویی ما به بعد از مشاهده مخاطرات معطوف شده و این مساله آسیب زا است.
وی ادامه داد: عدم تنوع زیستی، عدم زادآوری و بسیاری از مؤلفه‌های زوال اکوسیستمی در زاگرس به وفور قابل مشاهده است و یکی از دلایل تشدید این وضعیت شرایط استرس زا در این اکوسیستم است.
کیا دلیری تسریع در مارپیچ مرگ و میر را یکی دیگر از عوامل زوال اکوسیستم زاگرس دانست و تصریح کرد: سن درختان، تنوع ژنتیکی، ترکیب درختان، کوبیدگی خاک، فرسایش خاک و رشد کشاورزی این شرایط را پیچیده‌تر می‌کند.
معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: نزدیک به ۲ میلیون هکتار از زیر اشکوب زاگرس گندم کاشته می‌شود و این شرایط ناپایدار را در اکوسیستم زاگرس دچار مشکلات جدی می‌کند.
وی تغییر اقلیم را یکی دیگر از عوامل تشدید شرایط بحرانی زاگرس دانست و یادآور شد: افزایش دما، کاهش بارندگی، جابجایی فصل‌ها و بارش‌های سیل آسا از جمله تأثیرات جانبی تغییر اقلیم است که در منطقه زاگرس محسوس‌تر است.
کیا دلیری اضافه کرد: احداث معادن در طبیعت به ویژه در زیستگاه‌های زاگرس خوف برانگیز است.
مطابق آمار مجوز اکتشاف معدن در نزدیک به ۶۵ میلیون هکتار از اراضی کشور صادر شده است و این شرایط اکوسیستم زاگرس را در برابر هر فاکتور تمام کننده ریز و درستی سخت می‌کند.
کیا دلیری تصریح کرد: برنامه‌ریزی ما برای زاگرس باید بلند مدت باشد و هیچ برنامه کوتاه مدتی نمی‌تواند شرایط را تغییر دهد.
وی گفت: اگر به سرعت برای این مساله چاره‌ای اندیشیده نشود در آینده طغیان ملخ‌ها و افزایش آفات و بیماری‌ها چالش‌های پیش روی زیستگاه زاگرس خواهد بود.
وی بیان کرد: برخی از مفاهیمی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم با محیط زیست در ارتباط هستند مانند توسعه پایدار، مشارکت اجتماعی، امنیت غذایی، خودکفایی و … باید بازتعریف شوند تا بتوانیم با یک ادبیات مشترک به حل چالش‌ها بپردازیم.