انگیزههای سیاسی حضور ایران در جام جهانی امریکا/ چطور از فدراسیون تاج انتظار نتیجه متفاوت دارید؟/ نمایندگان مجلس به فکر نجات فوتبال باشند
تجربه ثابت کرده هر بار انگیزه ورود مقامات به فوتبال مسائل سیاسی بوده به نتایج بدی ختم شده است.

کد خبر: 714327 | ۱۴۰۴/۰۲/۳۰ ۱۱:۰۵:۵۰
علی ولیاللهی
روز گذشته اعضای فدراسیون فوتبال با اعضای فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی جلسهای برگزار کردند.
هدف از این جلسه بررسی آمادهسازی تیم ملی برای حضور در جام جهانی 2026 و اساسنامه فدراسیون فوتبال بود.
به گزارش «اعتماد» در این جلسه فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز حضور داشت که در نوع خودش جالب توجه بود.
مالکی در پایان این جلسه در جمع خبرنگاران گفت: «امروز درباره دو محور صحبت کردیم.
بحث ابتدایی مربوط به صعود تیم ملی ایران به جام جهانی بود که اهمیت لازم برای پشتوانهسازی این وجود دارد تا اتفاقات جام جهانی قطر دیگر رخ ندهد.
در این زمینه لازم است کارهای خوبی صورت پذیرد که از هر ابعادی بتوانیم حضوری مقتدر داشته باشیم.
نکته دیگر هم بحث اساسنامه فدراسیون بود که بهطور جدی مورد صحبت قرار گرفت.»
منظور نماینده مجلس از تکرار نشدن اتفاقات جام جهانی قطر شکست 6 بر 2 تیم ملی ایران مقابل انگلیس و باخت برابر امریکا بود.
تیم ملی ایران در حالی وارد مسابقات جام جهانی 2022 قطر شد که مهدی تاج دوباره به فدراسیون فوتبال برگشته بود و او با اخراج دراگان اسکوچیچ، سرمربی موفق تیم ملی، کارلوس کیروش را روی نیمکت تیم ملی نشاند.
ایران در قطر با دو شکست سنگین مقابل انگلیس و امریکا و پیروزی برابر ولز در دور گروهی حذف شد.
اظهارات مالکی بار دیگر گمانهزنی در مورد نگاههای حاکمیتی به فوتبال را تایید کرد.
قبل از جام جهانی 2022 قطر گفته میشد همگروهی ایران با دو کشور امریکا و انگلیس بسیاری از مقامات سیاسی را تحت تاثیر قرار داده و آنها در نظر دارند از طریق موفقیت فوتبالی برابر این دو تیم در جام جهانی در بعد سیاسی به نتایج مثبتی دست پیدا کنند.
حتی گفته شد تغییر و تحول در راس فدراسیون، بازگشت تاج و برکناری اسکوچیچ هم در همین راستا بود که البته به نتیجه مطلوب نرسید.
طبق اطلاعاتی که در ماههای پیش به دست آمد، مشخص شد که مقامات سیاسی همان دیدگاه دوره پیش را دارند؛ اینبار به خاطر برگزاری مسابقات در «خاک دشمن».
مسابقات جام جهانی 2026 قرار است به صورت مشترک در سه کشور امریکا، کانادا و مکزیک برگزار شود.
سال گذشته داریوش مصطفوی، رییس پیشین فدراسیون فوتبال برای نخستینبار در مصاحبه با روزنامه اعتماد فاش کرد که تمام اتفاقات رخ داده در انتخابات اسفند 1403 فدراسیون فوتبال که منجر به ابقای تاج شد با ملاحظات مربوط به برگزاری جام جهانی 2026 صورت گرفته است.
مصطفوی در آن مصاحبه گفته بود: «به احتمال خیلی زیاد همه این اتفاقاتی که افتاد به خاطر این است که جام جهانی در امریکا قرار است برگزار شود که ما باید حتما آدمی داشته باشیم که بتواند آنجا کنترل کند.» مصطفوی با اشاره به جام جهانی 98 و همگروهی ایران و امریکا اظهار داشت: «سال 98 هم همین شد.
آدمهایی مثل آصفی و صفایی فراهانی را آوردند توی فوتبال.
کار را دست آنها دادند ولی موفق نبودیم.
این دوره هم همین خواهد شد.»
با اظهارات روز گذشته عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی ثابت شد اظهارات داریوش مصطفوی درست بوده و نهادهای مختلف حاکمیتی و نظارتی نسبت به نتایج تیم ملی فوتبال در جام جهانی که در ایالات متحده برگزار میشود کاملا حساس هستند.
بحث در مورد اینکه آیا ترکیب فعلی مدیریت فوتبال میتواند مانع از تکرار نتایج جام جهانی قطر شود بسیار مفصل است.
به هر حال همین تیم مدیریت بود که تیم ملی را به جام جهانی 2022 برد و بدترین نتایج تاریخ فوتبال ایران را رقم زد.
تنها تفاوت تیم ملی ایران در جام جهانی 2022 قطر با تیم ملی فعلی این است که امیر قلعهنویی جانشین کارلوس کیروش شده و بازیکنان هم 4 سال پیرتر شدهاند.
از نتایج سایر تیمهای ملی نیز میتوان فهمید که اوضاع اصلا مناسب نیست.
کما اینکه روحالله لکعلیآبادی، سخنگوی فراکسیون ورزش نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به ناکامی اخیر تیم ملی فوتسال زنان اظهار داشت: نتایج تیمهای ملی قابل قبول نبوده است.
اظهارات نمایندگان مجلس در مورد فدراسیون فوتبال در حالی صورت گرفت که مهدی تاج حتی آمارهای اشتباهی را در این جلسه مطرح کرد؛ به عنوان مثال رییس فدراسیون گفت: «جامجهانی برای ما مهم است که جز تیم نوجوانان، در همه ردهها به جامجهانی صعود کردیم.» این جمله در حالی گفته شد که در اسفند سال گذشته تیم ملی جوانان ایران با شکست مقابل ژاپن در جام ملتهای جوانان آسیا از رسیدن به جام جهانی بازمانده بود.
در واقع از بین چهار تیم بزرگسالان، امید، جوانان و نوجوانان دو تا از رسیدن به جام جهانی باز ماندند و یکی از رسیدن به المپیک.
در واقع تاج باید میگفت: «جامجهانی برای ما مهم است و جز صعود تیم ملی بزرگسالان به جام جهانی ما در بقیه ردهها ناکام بودیم.»
تجربه ثابت کرده هر بار حساسیتهای سیاسی روی تیم ملی فوتبال و نتایج آن بالا رفته و انگیزه کمک به ورزش «دستاوردهای سیاسی» بوده به نتایج قابل قبولی ختم نشده است.
در عین حال چنین حساسیتهایی نه فقط در فوتبال که در تمام ورزش وجود دارد.
در مرداد 1403 محمدشروین اسبقیان، معاون وزیر ورزش گفته بود: «دوره بعدی بازیهای پارالمپیک برای ما بسیار اهمیت دارد، چون در لسآنجلس برگزار میشود و باید سرود ایران نواخته شود و پرچم کشورمان بالا برود.
این اراده در بین ورزشکاران جانباز و توانیاب وجود دارد.
ما باید امریکا را در ورزش تحقیر کنیم.»
شاید بهتر باشد نهادهای حاکمیتی و مخصوصا مجلس عوض انتظار دستاوردهای سیاسی از فوتبال و ورزش به مشکلات مدیریتی و ساختاری این رشته پرطرفدار و تاثیرگذار با انگیزه «پیشرفت فوتبال» و «گرفتن جانب مردم» ورود کنند.
اگر نمایندگان مجلس سری به وضعیت فوتبال بزنند، از لیگی که سال گذشته پشت سر گذاشتیم و آن اتفاقات را شاهد بود تا وضعیت تمام تیمهای ملی متوجه میشوند آنچه باید تغییر کند، رویکرد مدیریت در عرصه فوتبال است.
آن وقت نتایج قابل قبول به صورت خودکار از راه میرسند؛ چه جام جهانی در امریکا باشد چه کشور دیگر.
اینکه فقط وقتی پای امریکا وسط باشد نهادهای مختلف به فکر فوتبال و ورزش میافتند، نتیجهاش میشود همین شرایطی که امروز داریم.
نتیجهاش میشود اینکه نماینده مجلس بگوید ما «نمیخواهیم نتایج جام جهانی 2022 قطر تکرار شود.»
در حالی که مجلسیها باید میگفتند چه کار کنیم که نتایج تیمهای ملی فوتسال مردان و زنان، تیم ملی نوجوان، تیم ملی جوانان، تیم ملی امید، تیم ملی فوتبال ساحلی و تیم ملی بزرگسالان در جام ملتهای آسیا تکرار نشود یا چه کار کنیم دیگر در استادیومها چشمی در نیاید یا جمجمهای شکافته نشود، استادیومهای نو و مجهز داشته باشیم و فوتبال ملی را از افول نجات بدهیم.