مناسبات امنیتی اسرائیل-اتیوپی و پیامدهای منطقهای آن
به گزارش مشرق،یکی از کاربران توئیتری در مطلبی با عنوان مناسبات امنیتی اسرائیل-اتیوپی و پیامدهای منطقهای آن نوشت:
سفر جدعون ساعر به اتیوپی در بستری از تنشهای فزاینده امنیتی در منطقه دریای سرخ و شاخ آفریقا صورت میگیرد.
تلآویو تلاش دارد با برقراری ارتباط مستقیم میان گروه الشباب در سومالی و انصارالله در یمن، زمینه همکاریهای امنیتی با آدیسآبابا را گسترش دهد.
این برداشت زمانی تقویت میشود که به گزارش سازمان ملل درباره دیدار دوبار نمایندگان انصارالله و گروه الشباب در سال ۲۰۲۴ توجه کنیم.
آنچه اتیوپی را به این همکاری راغب میسازد، صرفاً تهدیدات امنیتی نیست، بلکه تأثیرات اقتصادی ناآرامیهای دریای سرخ است که طبق اعلام شرکت خدمات حمل و نقل و لجستیک دولتی اتیوپی در مارس ۲۰۲۴، فعالیتهای واردات و صادرات این کشور را بهشدت متأثر ساخته است.
همزمانی این دیدار با حملات پهپادی گروههای حامی امارات به پورت سودان و همچنین قرارداد اخیر شرکت بنادر ابوظبی با مقامات کانال سوئز برای بهرهبرداری ۵۰ ساله از منطقهای به مساحت ۲۰ میلیون متر مربع در شرق پورت سعید، به قیمت ۱۵ درصد از درآمد پروژه برای مصر، نشاندهنده شکلگیری بلوکبندیهای جدید منطقهای است.
هدف اصلی اسرائیل، حمایت از دستیابی اتیوپی به راهی به دریای سرخ از طریق قربانی مردن منافع سومالی است؛ طرحی که با مخالفت جدی مصر، اریتره و خود سومالی روبرو است.
در مقابل این حمایت، آدیسآبابا متعهد شده همسویی خود را با دکترین امنیتی اسرائیل در دریای سرخ و شاخ آفریقا افزایش دهد.
چنانکه ابراهام نگوس، سفیر اسرائیل در اتیوپی، در آوریل ۲۰۲۵ رسماً تلاشهای اتیوپی برای دسترسی به دریا را «مشروع» دانسته است.
با این حال، تحقق این همکاری با چالشهای جدی مواجه است.
اتیوپی همزمان به گسترش روابط با ایران (به عنوان متحد اصلی انصارالله) ادامه میدهد، چنانکه همزمان با سفر ساعر، پلیس فدرال اتیوپی با سردار احمدرضا رادان، یادداشت تفاهمی برای گسترش همکاریهای دوجانبه از جمله در زمینه مبارزه با تروریسم امضا کرده است.
علاوه بر این، درگیریهای داخلی اتیوپی در مناطق تیگرای، امهره و اورومیا که هنوز به ثبات کامل نرسیده، توان عملیاتی این کشور را برای مشارکت در عملیاتهای فرامرزی محدود ساخته است.
از سوی دیگر این دیدار نگرانیهای جدی را در مصر برانگیخته که با توجه به مناقشه سد النهضه، هرگونه تقویت موقعیت ژئواستراتژیک اتیوپی را تهدیدی برای منافع ملی خود میداند.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.