چالشهای اقتصادی و اجتماعی در دوران ریاست جمهوری شهید رئیسی
اصفهان - معاون هماهنگی و پیگیریهای ویژه دفتر رئیس جمهور شهید رئیسی، به بررسی چالشهای پیشروی وی در دوران ریاست جمهوری و تأثیرات آن بر کشور پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی مجاهد شامگاه دوشنبه در مراسم گرامیداشت سالروز شهادت آیتالله رئیسی و شهدای خدمت اظهار داشت: یکسال پایانی حضور شهید رئیسی در قوه قضائیه با شیوع کرونا در کشور همزمان شده بود و وزرای دولت وقت، بیشتر از آنکه رئیسجمهور آن دوره را ببینند، در دفتر شهید رئیسی حضور داشتند.
حتی کسانی که در انتخابات ۱۴۰۰ با شهید رقابت کردند، هر هفته به دفتر ایشان میرفتند چون کسی را نداشتند که مسائل کشور را با او مطرح کنند.
وی بیان داشت: در جلسات ستاد ملی کرونا، وقتی شهید رئیسی از مسئولان وقت میپرسیدند که برای کنترل کرونا چه برنامهای دارند، شروع به مقصرنمایی میکردند؛ به نحوی که حتی در یکی از جلسات، گفته شد نیروی انتظامی مقصر است چرا که اجازه میدهد مردم به خیابان بیایند و با آنها برخورد نمیکند.
زمانی که شهید رئیسی پرسیدند که چرا از چین واکسن نمیخرند، میگفتند که هیچ کشوری حاضر نیست به ما واکسن بفروشد و حتی اگر واکسن هم به دستمان برسد، ارزی برای تأمین آن نداریم، مگر اینکه گشایشهای خارجی اتفاق بیفتد.
مجاهد با بیان اینکه وضعیت ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی یکی دیگر از چالشهای پیشروی شهید رئیسی بود، اظهار داشت: در آن زمان دلار در بازار آزاد با نرخ ۲۸ هزار تومان خرید و فروش میشد در حالی که نرخ مصوب دولتی ۴ هزار تومان بود.
از طرفی در اکثر کالاها ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حذف شده بود اما یارانهای افزایش نیافته بود و تنها چهار یا پنج قلم کالای اساسی شامل گندم، روغن و نهادههای دامی باقی مانده بودند.
وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ دولت مجاز بود تا ۸ میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی با نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان استفاده کند، خاطرنشان کرد: زمانی که شهید رئیسی شروع به کار کرد، همه این ۸ میلیارد دلار مصرف شده بود.
در سال ۱۴۰۰ تنها ۴.۵ میلیون تن گندم خریداری شده بود، در حالی که کشور بیش از ۱۰ میلیون تن گندم نیاز داشت و شهید رئیسی مجبور بود ۶ میلیون تن باقی مانده را با ارز آزاد خریداری کند.
مجاهد با تأکید بر اینکه شهید رئیسی در سیاست خارجی نه شرقگرا بود و نه غربگرا، گفت: شهید رئیسی در حوزه سیاست خارجی کارنامه پرافتخار دارد که باید در محافل دانشگاهی تبیین شود.
ایشان در حوزه سیاست خارجی برای کشور نسخه سومی ارائه دادند که نه مبتنی بر وادادگی و خوشبینی مطلق به غرب بود و نه غیرواقعبینانه و بدبینی مطلق به کشورهای غربی.
معاون هماهنگی و پیگیریهای ویژه دفتر شهید رئیسجمهور با بیان اینکه در دوران شهید رئیسی مذاکرات با غرب ادامه داشت، اعلام کرد: در دوران شهید رئیسی مذاکرات با قوت انجام میشد و دو بار تا مرحله امضای توافق پیش رفتیم و اگر آن توافق امضا میشد، مردم و نخبگان میفهمیدند که توافق به چه معناست.
وی از سخنانش به اغتشاشات سال ۱۴۰۱ و سفر شهید رئیسی به سازمان ملل اشاره کرد و یادآور شد: در آن برهه مذاکرات به مراحل پایانی نزدیک شده بود اما با شروع اغتشاشات خیابانی، غربیها مقابل خیال میکردند میتوانند از این مسیر به نظام آسیب بزنند و از پای میز مذاکرات بلند شدند و حاضر نشدند توافق را امضا کنند.
در این میان، شهید رئیسی از ظرفیتهای شرق نیز بهرهبرداری کرد و پس از سالها، آرزوی ما محقق شد و ایران به عضویت سازمان شانگهای درآمد.
مجاهد با بیان اینکه شهید رئیسی معتقد بود که گفتگو با غرب بهترین فرصت برای تقویت روابط با شرقیهاست، به افتتاح فاز ۱۱ پارس جنوبی (میدان گازی مشترک ایران و قطر) اشاره کرد و گفت: قبل از دولت شهید رئیسی وعده داده بودند که شرکتهای آمریکایی و اروپایی در این پروژه سرمایهگذاری میکنند، اما با خروج آمریکا از برجام همه چیز رها شده بود.
این پروژه در زمان شهید رئیسی و با هنرنمایی مهندسان ایرانی افتتاح شد.
وی گفت: شهید رئیسی با تدبیری که به خرج داد، در شرایط تحریمی، فروش نفت ایران را به بالای یک و نیم میلیون بشکه در روز رساند.
در دوران شهید رئیسی فروش نفت به نقطهای رسید که دیگر نفتی برای صادرات نداشتیم و به سرمایهگذاری در میادین نفتی پرداختیم تا تولید را افزایش دهیم.
مجاهد افزود: همچنین در زمینه گاز هم شهید رئیسی قراردادی با آذربایجان و ترکمنستان امضا کرد تا در زمستان با مشکل تأمین گاز مواجه نشویم و در آخرین سفرشان به روسیه توانست پوتین را قانع کند که گاز را به جای اروپا، مستقیم به ایران ارسال کند.
در این راستا، مخبر بعد از شهادت آیتالله رئیسی تفاهمنامهای با پوتین امضا کردند و بر اساس آن، قرار شد لولهکشی از زیر دریای خزر به ایران انجام شود و گاز از مسیر ایران به عراق و کشورهای غربی توزیع گردد.
وی با بیان اینکه شهید رئیسی خودش را جزئی از مردم میدانست، متذکر شد: شهید رئیسی با مردم، کشاورزان، دامداران و نخبگان جامعه با احترام و تواضع رفتار میکرد و خودش را متعلق به تمام مردم ایران میدانست.
مجاهد با بیان اینکه شهید رئیسی بیشتر از هر کسی میدانست که قرار است در چه شرایط سختی کشور را تحویل بگیرد و در انتخابات شرکت کرد، متذکر شد: یکی از وزرای وقت آن زمان به شهید رئیسی گفته بود که هشت ماه است نتوانسته رئیسجمهور را ببیند و مسائل حوزه ماموریتش را مطرح کند، اما همه این افراد به طور مداوم با شهید رئیسی جلسه میگذاشتند و مسائل کشور را با ایشان مطرح میکردند.
در آن زمان میگفتند که کشور در آستانه فروپاشی قرار گرفته و احساس بنبست مطلق حاکم شده بود.
وی همچنین به چالش بیآبی در دوران پیش از ریاست جمهوری شهید رئیسی اشاره کرد و گفت: پیش از دولت شهید رئیسی به دلیل تحریمها و وضعیت مدیریتی آن دوره، فروش نفت به حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود.
در آن شرایط حتی مشخص نبود که دولت وقت میتواند حقوق کارمندان دولت را پرداخت کند یا خیر.
وضعیت ناترازیهای انرژی به حدی رسیده بود که هم برق خانگی مردم قطع میشد و هم برق صنایع و بسیاری از نقاط کشور به ویژه اصفهان، خوزستان و همدان درگیر چالشهای بیآبی شده بودند.
معاون هماهنگی و پیگیریهای ویژه دفتر شهید رئیسجمهور به سفرهای استانی شهید رئیسی اشاره کرد و گفت: شهید رئیسی در شش ماه اول ریاستجمهوری معمولاً روزهای پنجشنبه و جمعه را به سفرهای استانی اختصاص داده بودند.
در آن برهه وضعیت خشکسالی و کمآبی در بسیاری از مناطق کشور به نقطه بحرانی رسیده بود و از طرفی حدود ۱۰ هزار روستا در کشور با وجود گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب، همچنان با تانکر آبرسانی میشدند و در برخی از مناطق خوزستان، تنشهای آبی منجر به بروز برخی درگیریها شده بود.
مجاهد در پایان گفت: بسیاری از وزرای دولت وقت در جلسه با شهید رئیسی (پیش از ریاست جمهوری ایشان) میگفتند که شرایط کشور از دوران دفاع مقدس بدتر است، به نحوی که با خودم میگفتم شاید اینها اغراق میکنند، اما بعدها متوجه شدم که نه تنها اغراق نبوده بلکه کم هم گفتهاند.