رویداد رسانهای «نسل امید» در ایلام برگزار شد - تسنیم
رویداد رسانه ای «نسل امید» با محوریت موضوعات جمعیتی، فرزندآوری، آگاه سازی اجتماعی، ضرورت جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در قالب جشنواره هنری و با حضور فعالان حوزه رسانه، فرهنگ و هنر در استان ایلام برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم از ایلام، عصر امروز رویداد رسانهای «نسل امید» با محوریت موضوعات جمعیتی، فرزندآوری، آگاهسازی اجتماعی، ضرورت جوانی جمعیت و حمایت از خانواده در قالب جشنواره هنری و با حضور فعالان حوزه رسانه، فرهنگ و هنر در استان ایلام برگزار شد.
پنجره جمعیتی کشور در حال بسته شدن است
مدیر حوزه هنری ایلام در این رویداد در جمع اصحاب رسانه با اشاره به موضوع جمعیت و چالشهای آن در کشور وی گفت: ما در برهه زمانی حساسی قرار داریم که به آن "پنجره جمعیتی" میگویند.
افشین آزادی با بیان اینکه از سال جاری تا سال 1420، حدود 16 سال برای حل مسئله و مواجهه شدن با چالشهای جدی ناشی از پیر شدن جمعیت فرصت داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه کشورهایی مانند سنگاپور با بهرهبرداری از این پنجره جمعیتی، به سمت آموزش و فناوری رفته و به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا تبدیل شدهاند، گفت: اما در کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی، به دلیل عدم پیشبینی، با مشکلات جدی ناشی از جمعیت پیر مواجه هستند.
مدیر حوزه هنری ایلام همچنین به وضعیت آموزشی کشور اشاره کرد و گفت: اکنون در مدارس، 80 تا 90 درصد دانشآموزان در تلاشند تا به رشتههای تجربی بروند که این امر منجر به سرخوردگی بسیاری از آنها میشود.
رسانهها باید با نگاه نقادانه به این موضوع بپردازند و خانوادهها را آگاه کنند که باید رشتههای فنی و تولیدی تقویت شوند.
وی در ادامه با بیان اینکه مشکلات تأمین انرژی و ناترازیهای موجود نیز بر صنایع تولیدی تأثیر منفی میگذارد، گفت: ما باید به سمت فناوریهای نوین حرکت کنیم؛ زیرا بسیاری از کالاهایی که در حال حاضر استفاده میکنیم، نسبت به فناوری روز دنیا عقب ماندهاند.
رییس حوزه هنری ایلام بر اهمیت مشاورههای قبل از ازدواج تأکید کرد و گفت: باید زوجین را نسبت به اهمیت فرزندآوری و مسائل مربوط به خانواده آگاه کنیم تا بتوانیم آیندهای بهتر برای کشور رقم بزنیم.
آزادی در سخنانی با اشاره به کمبود سونوگرافی و آزمایشهای مرتبط با زمان بارداری در استانهای غربی، گفت: باید به مسائل روانی و احساسی والدین نیز توجه شود.
برای مثال، امکان شنیدن صدای ضربان قلب نوزاد باید در مراکز بهداشتی فراهم شود تا والدین احساس نزدیکی بیشتری با فرزند خود داشته باشند.
وی همچنین به چالشهای فرزندآوری در جامعه اشاره کرد و گفت: بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات اقتصادی و اجتماعی از بارداری هراس دارند، گرانیها و کمبود کالاهایی مانند شیر خشک و داروهای ضروری برای کودکان، زندگی خانوادهها را تحت فشار قرار داده است، که در این راستا رسانهها باید به نقاط ضعف و قوت پرداخته و آگاهی لازم را ارائه دهند.
وی گفت: متأسفانه در استخدامها نیز ممکن است نگرشهایی وجود داشته باشد که مانع پیشرفت زنان شود.
رئیس حوزه هنری ایلام با تأکید بر نقش رسانهها در آگاهیبخشی و اطلاعرسانی، گفت: بسیاری از محتواهایی که در حال حاضر تولید میشود، به مسائل خانواده نمیپردازد.
این موضوع نیازمند توجه بیشتری است تا آثار منفی آن به جامعه منتقل نشود.
ضرورت افزایش آگاهی خانوادهها برای تصمیمگیری در زمینه فرزندآوری
اسحاق قیصریان، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه جمعیتشناسی نیز در این رویداد، هدف را افزایش آگاهی خانوادهها برای تصمیمگیری بهتر در زمینه فرزندآوری عنوان کرد و گفت: سیاستهای جمعیتی معمولاً توسط دولتها تدوین میشود، اما اجرای آنها به خانوادهها بستگی دارد.
قیصریان با اشاره به عوامل مؤثر در تحول و تغییر جمعیت، شامل ولادت، مرگ، مهاجرت، ازدواج و طلاق، گفت: در حال حاضر، ساختار سنی جمعیت ایران به سمت سالخوردگی پیش میرود و از مرحله جوانی خارج شدهایم.
وی با بیان اینکه حدود 70 درصد از جمعیت فعال هستند، گفت: 30 درصد جمعیت شامل افراد زیر 15 سال و بالای 64 سال، غیر فعال هستند.
این وضعیت منجر به بیکاری در جمعیت فعال شده است.
پژوهشگر و استاد دانشگاه با بیان اینکه کاهش تمایلات باروری کاهش سبب آسیبهایی می شود، گفت: در حال حاضر، شرایط مناسبی برای آینده سالمندان نداریم و برنامهریزی برای این گروه سنی دشوار خواهد بود.
قیصریان همچنین به آمارهای موجود اشاره کرد و گفت: جمعیت ایران حدود 85 میلیون نفر است و رشد جمعیت مثبت است، اما تعداد افرادی که در سن باروری هستند، کاهش یافته و تمایل به فرزندآوری نیز کم شده است.
وی ادامه داد: بر اساس پژوهشهای مرکز پژوهشهای مجلس، ایرانیها هنوز به فرزند ارزش میدهند و نگرش مثبتی نسبت به فرزندآوری دارند، اما این نگرش به رفتار تبدیل نمیشود و دلیل این امر عدم فراهم بودن بسترهای لازم برای فرزندآوری است.
بسیاری از افرادی که با آنها مصاحبه شده، به دلیل بیثباتی شغلی تمایلی به فرزندآوری ندارند.
پژوهشگر جمعیت شناسی با اشاره به اینکه برای ایجاد تعهد بلندمدت در زمینه فرزندآوری، باید شرایط شغلی مناسب فراهم شود، گفت: جامعه امروز دارای مخاطرات زیادی است و این ناامنیهای اقتصادی بر تصمیمگیری جوانان تأثیرگذار است.
وی با بیان اینکه هزینههای مستقیم و غیرمادی فرزندآوری نیز بر تمایلات جوانان تأثیر دارد، گفت: قانون تعالی جمعیت و حمایت از خانواده باید به طیفهای مختلف جامعه توجه کند تا بتواند شرایط مناسبی برای افزایش نرخ باروری فراهم آورد.
افزایش تسهیلات ازدواج در ایلام
تردست، معاون ورزش و جوانان استان ایلام نیز در این رویداد، با بیان اینکه در خصوص تسهیلات ازدواج، استان ایلام جزو سه استان برتر کشور در پرداخت تسهیلات ازدواج بود، گفت: متأسفانه در حال حاضر، رتبه استان به 16 کشور رسیده است.
وی با بیان اینکه از 4200 نفر متقاضی تسهیلات ازدواج، 3912 نفر در صف دریافت هستند، گفت: این موضوع نیازمند توجه شورای هماهنگی بانکهای استان و بانکهای خصوصی است تا حداقل مبلغ مورد نیاز برای شروع زندگی مشترک در اختیار زوجهای جوان قرار گیرد.
وی با بیان اینکه جشنواره هنری "نسل امید" به همت حوزه هنری استان و اداره کل ورزش و جوانان برگزار خواهد شد، گفت: این جشنواره در سه بخش هنری شامل هنرهای تجسمی (گرافیک، کارتون و عکس)، آفرینشهای ادبی (شعر، طنز، داستان کوتاه و نمایشنامههای سه دقیقهای) و هنرهای تصویری (انیمیشن، گرافی و فیلم کوتاه) طراحی شده است و مهلت ارسال آثار تا هفتم خرداد ماه تمدید شده است.
وی گفت: همچنین هفته ازدواج را از 7 تا 13 خرداد ماه به مناسبت سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) برگزار خواهیم کرد.
اجرای طرح جوانی جمعیت در ایلام: پوشش خدمات ناباروری و حمایت از مادران باردار
علی جعفری، مسئول فناوری و اطلاعات بیمه سلامت نیز در این رویداد گفت: در استان ایلام، با توجه به مواد قانونی مرتبط (مواد 43، 44، 45 و 53 قانون جوانی جمعیت) اقدامات خوبی در راستای طرح جوانی جمعیت انجام شده است.
وی گفت: بیمه سلامت موظف است که علاوه بر برنامهریزی برای افزایش حمایت از جوانی جمعیت، پوشش خدمات مربوط به ناباروری را نیز فراهم کند.
جعفری ادامه داد: در این راستا، اداره کل بیمه سلامت استان ایلام موفق به تحت پوشش قرار دادن حدود 223 زوج نابارور شده است.
وی با بیان اینکه پیش از اجرای این طرح، هیچ گونه خدماتی در زمینه ناباروری تحت پوشش بیمه نبود، گفت: اما با اجرای این طرح، خدمات درمانی شامل IVF بستههای غربالگری برای مادران و خدمات آزمایشگاهی مرتبط با ناباروری ارائه شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه در مجموع 127 مراجعه کننده به مراکز درمانی از افرادی که تحت پوشش بیمه سلامت بوده اند حدود 5 میلیارد و 300 میلیون تومان هزینه برای آنها پرداخت شده است، گفت: این هزینهها شامل هزینه بستری، خسارت متفرقه و هزینههای سرپایی است.
جعفری ادامه داده: علاوه بر این، ما خدمات ویژهای برای مادران باردار ارائه میدهیم و تا کنون 493 مادر تحت پوشش قرار گرفتهاند و نوزادان آنها تا سن 5 سالگی نیز تحت پوشش بیمه سلامت هستند.
وی گفت: با ابلاغ قانون جدید در انتهای سال 1402، هزینههای درمان کودکان زیر 7 سال در بیمارستانهای دولتی به صورت رایگان تحت پوشش بیمه قرار گرفت.
انتهای پیام/180/