امنیت ملی چین در عصر جدید
به گزارش مشرق،کانال تلگرامی چین و ماچین مطلبی با عنوان امنیت ملی چین در عصر جدید؛ قدرت مضطرب با چشماندازی بلندپروازانه، منتشر کرد:
همانطور که در نوشتههای قبل اظهار شد، شورای دولتی چین از رهگذر انتشار سند امنیت ملی در عصر جدید به دنبال آن است تا مفاهیم، شیوهها و دستاوردهای نوآورانه خود را در زمینه امنیت ملی چه در فضای داخل و چه در فضای خارج از کشور تشریح نماید.
نظر به اهمیت موضوع مورد اشاره، در ادامه خواهم کوشید تا به تفصیل مهمترین نکات لازم پیرامون مفهوم امنیت ملی که شاه بیت سند مذکور است را تشریح نمایم تا از این طریق دکترین امنیتی چین را بهتر بشناسیم.
سند امنیت ملی برای عصر جدید با تأسی آرا شی جین پینگ در خصوص امنیت ملی که در سال ۲۰۱۴ مطرح شد، به دنبال آن است تا چارچوبی جامع را تدوین نماید که بر اساس آن مقوله امنیت ملی با فراتر رفتن از مقوله دفاع نظامی، تقریباً تمامی جنبههای حکومت داری را پوشش دهد.
مطابق سند منتشر شده، امنیت مردم بهعنوان هدف نهایی، امنیت سیاسی بهعنوان وظیفهای اساسی و منافع ملی نیز بهعنوان اصل راهنما در نظر گرفته شده است.
در مقام عمل، انگاره مورد اشاره بدان معناست که دولت چین حفاظت از رفاه شهروندان و ایجاد ثبات اجتماعی، حراست از حزب کمونیست و نظام سوسیالیستی و دفاع از حاکمیت و اقدامات توسعه ای را در صدر اقدامات خود قرار داده و خواهد داد.
مضاف بر این، موضوعی که در بطن مفهوم امنیت جامع ـ بهعنوان شاه بیت سند امنیت ملی ـ وجود دارد آن است که بر اساس مفهوم مورد نظر، از امنیت اقتصادی بهعنوان پایه و اساس، امنیت نظامی، فنآوری، فرهنگی و اجتماعی بهعنوان ضمانت و امنیت بینالمللی ـ جهانی ـ بهعنوان عامل پشتیبان یاد شده است.
نکتهای که در این خصوص وجود دارد آن است که همهچیز، از اقتصاد و فناوری گرفته تا فرهنگ و محیط زیست، همگی بهعنوان موضوعاتی امنیتی قلمداد شدهاند.
لازم به ذکر است که انگاره مورد اشاره نخستین اصل راهبردی مهم برای امنیت ملی جمهوری خلق چین از سال ۱۹۴۹ تا به امروز است که اکنون بهعنوان بخشی از اندیشه شی جین پینگ در مورد «سوسیالیسم با ویژگیهای جدید برای عصر جدید» تثبیت شده است.
با توجه به مطالب فوق الذکر میتوان چنین اظهار داشت که بر اساس رویکرد جامع امنیتی که ارائه شده است، چینیها امنیت و توسعه را بهعنوان دو عامل مکمل تلقی کردهاند؛ به نحوی که توسعه زمینههای مادی ایجاد امنیت را فراهم میکند و امنیت نیز محیط پایدار و باثبات لازم را برای دستیابی به توسعه ایجاد میکند.
در سند منتشر شده، انگاره مورد اشاره تحت عنوان «تقویت امنیت در توسعه و پیگیری توسعه در امنیت» ذکر شده است.
برداشت ضمنی که میتوان از موضوع مورد اشاره داشت آن است که دولت چین امنیت را فدای رشد و رشد را فدای امنیت نخواهد کرد؛ به بیانی دقیقتر، پکن هم به دنبال توسعه با کیفیت بالا و هم در پی امنیت مطلوب و پایدار به صورت همزمان است.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.