گروه هفت در نشست کانادا مسائل غیرتعرفهای را بررسی میکنند
رهبران مالی گروه هفت بهدنبال اجماع با آمریکا درباره مسائل غیرتعرفهای در نشست کانادا هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - رهبران اقتصادی کشورهای عضو گروه هفت (G۷) در نشست این هفته خود در کانادا تلاش خواهند کرد تا بر سر موضوعاتی بهجز تعرفههای اعمالشده از سوی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، مانند امنیت اقتصادی، همکاری در زمینه هوش مصنوعی و حمایت از اوکراین، به نمایش اتحاد دست یابند.
با این حال، مقامات گروه هفت و کارشناسان دیپلماسی اقتصادی میگویند هدف اصلی این است که از فروپاشی این ائتلاف قدرتمند غربی جلوگیری شود، حتی اگر به قیمت استفاده از زبانی کلیتر و اقدامات کمتر مشخص تمام شود.
تمرکز روی اتحاد، نه اختلافات تعرفهای
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، قرار است از سهشنبه تا پنجشنبه در نشستی با وزرای دارایی و روسای بانک مرکزی گروه هفت در شهر تفریحی کوهستانی بنف، آلبرتا شرکت کند.
با توجه به تعرفههای سنگینی که ترامپ اخیراً اعمال کرده، این موضوع بهمرکز بحثها تبدیل شده است.
اعضای گروه هفت شامل ژاپن، آلمان، فرانسه و ایتالیا، ممکن است در ماه ژوئیه با افزایش دوبرابری تعرفههای «متقابل» ایالات متحده تا ۲۰درصد یا بیشتر مواجه شوند.
بریتانیا با توافق تجاری محدودی مواجه است که موجب باقی ماندن تعرفه ۱۰درصد بر بیشتر کالاهای صادراتی آن به آمریکا شده، و کانادا میزبان هم هنوز با تعرفه ۲۵درصد بر بسیاری از صادراتش دستوپنجه نرم میکند.
چارلز لیچفیلد، معاون مرکز ژئواکونومیک شورای آتلانتیک، گفت: «هیچکس انتظار ندارد آمریکا اعلام کند که برای گروه هفت یا دیگر شرکا رژیم تعرفهای خاص و مطلوبتری در نظر گرفته خواهد شد.»، اما به گفته او، وزرای دیگر احتمالاً بهطور غیرمستقیم به بسنت یادآوری خواهند کرد که متحدان نزدیک آمریکا هستند و تحت فشار واشنگتن برای اعمال فشار اقتصادی بر چین قرار دارند، در حالی که خودشان نیز قربانی فشارهای اقتصادی از سوی آمریکا هستند.
سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد بسنت قصد دارد گروه هفت را به «اصول بنیادین» بازگرداند و تمرکز را بر حل عدمتعادلها و اقدامات اقتصادی غیررقابتی در کشورهای داخل و خارج گروه هفت بگذارد.
چین، تعرفهها و نقش شخصی بسنت
بسنت که پیشتر مدیر صندوق پوشش ریسک بوده، همواره خواهان مقابله با مدل اقتصادی دولتی-صادراتمحور چین بوده که باعث تولید مازاد و سیل کالاهای یارانهای در بازارهای آزاد شده است.
در دیدارهای دوجانبه با وزرای گروه هفت، انتظار میرود برخی کشورها مذاکراتی برای کاهش تعرفههای ترامپ انجام دهند.
او مذاکرات با ژاپن را رهبری میکند که به گفته مقامات، در مرحله پیشرفته قرار دارد.
وی هشدار داده که کشورهایی که بهصورت «صادقانه» مذاکره نکنند، دوباره با تعرفههای بالای متقابل (۲۴درصد برای ژاپن) مواجه خواهند شد.
مارک سوبل، رئیس آمریکایی اندیشکده OMFIF و مقام سابق خزانهداری و صندوق بینالمللی پول، گفته است بسنت نقشی متعادلکننده در سیاستهای تجاری ترامپ ایفا میکند و وزرای گروه هفت از او خواهند خواست که واشنگتن را به سیاستهای متعادلتر سوق دهد.
بیانیهای با زبان محتاطانه
مقامات گروه هفت، بهویژه از کشور میزبان، یعنی کانادا، مصمم هستند که بیانیهای مشترک از این نشست بیرون بیاید تا زمینه برای اجلاس سران گروه هفت در ماه ژوئن در کاناناسکیس فراهم شود.
بر اساس منابع دولتی، پیشنویس بیانیه تهیه شده و کانادا تلاش میکند اجماع را حفظ کند تا نشان دهد کشورها در طیفی از موضوعات در کنار هم ایستادهاند.
یکی از این موضوعات، حمایت کلی از اوکراین در برابر تهاجم تمامعیار روسیه است؛ با حضور وزیر دارایی اوکراین، سرهی مارچنکو، و بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه مسکو.
اما این بیانیه احتمالاً بسیار کلیتر از بیانیه مالی گروه هفت در اکتبر ۲۰۲۴ خواهد بود که در آن شروط وام ۵۰ میلیارد دلاری به اوکراین با پشتوانه درآمد داراییهای مسدود شده روسیه اعلام شد.
با شکست گفتوگوهای آتشبس در استانبول در جمعه گذشته که از سوی ولادیمیر پوتین رد شد، احتمال دارد که وزرا به توافقی کلی درباره افزایش فشار تحریمی برسند، بدون آنکه متعهد به اقدام خاصی شوند.
همکاریهای دیگر: صندوق بینالمللی پول، مبارزه با فساد، بخش خصوصی
دیگر زمینههای همکاری شامل حمایت از صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی است که در آوریل توسط بسنت تأیید شد.
مبارزه با پولشویی و جرائم مالی نیز از جمله موضوعاتی است که احتمال توافق در آن وجود دارد.
بسنت همچنین خواستار تکیه بیشتر بر بخش خصوصی برای رشد اقتصادی شده است.
با این حال، با توجه به مخالفت ترامپ با سیاستهای سبز پیشین، انتظار میرود زبان بیانیه درباره تغییرات اقلیمی محل اختلاف باشد.
همچنین یافتن زبانی که وضعیت نامطمئن اقتصادی و رکود سرمایهگذاری ناشی از سیاستهای تعرفهای ترامپ را توصیف کند، بدون آنکه مستقیماً او را مقصر جلوه دهد، از دیگر چالشهای مذاکرات است.
سوزان کلارک، مدیر اتاق بازرگانی آمریکا، در کنفرانسی در اتاوا گفت: «توپ پیشبینی من کاملاً تار است، آینده را نمیتوانم بهوضوح ببینم...، اما باید برای آیندهای تلاش کنیم که جامعه جهانی کسبوکار ارزشهای دموکراسی، قانونگرایی، کارآفرینی و بازار آزاد را با هم به اشتراک بگذارند.»
منبع: رویترز