روایت تحول در حوزه درمان تأمین اجتماعی گیلان طی دولت شهید رئیسی
رشت - اجرای پروژههای مختلف زیرساختی از سوی مدیریت درمان تأمین اجتماعی گیلان در دولت سیزدهم، منجر به جلب رضایتمندی عمومی مردم از رویکرد مردمی دولت شهید جمهور شد.

خبرگزاری مهر، گروه استانها - سمیرا محمدی: گیلان، یکی از استانهای پیشرو در بهرهمندی از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی، در سالهای اخیر شاهد تحولات قابل توجهی در زیرساختها، کیفیت خدمات و افزایش پوشش درمانی بوده است.
ساخت بیمارستان شهید املاکی لنگرود، تجهیز و راهاندازی چندین درمانگاه تأمین اجتماعی و همچنین بهبود زیرساختهای درمانی در دوره سه ساله دولت شهید جمهور در گیلان، انقلابی در این بخش ایجاد کرد و البته برخی کارها و پروژهها نظیر احیای درمانگاه منجیل و دیگر درمانگاههای تأمین اجتماعی در استان در این دوره آغاز شد که باید در دولت جدید پیگیری و دنبال شود.
این تحولات که در دوره دولت مردمی شهید آیتالله سید ابراهیم رئیسی آغاز شد، با مدیریت حسین ابراهیمی در رأس اداره کل درمان تأمین اجتماعی گیلان شتاب گرفت که رضایتمندی عمومی را به همراه داشت.
«حسین ابراهیمی» مدیر سابق درمان تأمین اجتماعی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر، به تشریح اقدامات بیمه درمان تأمین اجتماعی در دولت سیزدهم پرداخت و اظهار کرد: رویکرد عدالت محور، میدانی و جهادی دولت سیزدهم با هدف ایجاد آرامش اجتماعی به ویژه در بخش درمان شکل گرفت.
رویکرد مردمی دولت شهید جمهور
مدیر سابق درمان تأمین اجتماعی گیلان با اشاره به رویکرد مردمی دولت شهید جمهور اضافه کرد: در دولت سیزدهم رویکرد در حوزه درمان این بود که مردم در مسیر درمان فقط رنج بیماری را حس کنند و دغدغهای دیگر نداشته باشند.
ابراهیمی با اشاره به محرومتزدایی در حوزه درمان بیان کرد: در ابتدای دوره مدیریتی، با الهام از توصیههای مقام معظم رهبری در خصوص عدالت سلامت و با نگاهی به گفتمان دولت شهید رئیسی، هدف را اینگونه تعریف کردیم که مردم درگیر بیماری نباید درگیر هزینه، رفتوآمد، صف نوبت یا کمبود امکانات باشند از همینجا حرکت را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: گام اول ما، شناسایی ظرفیتهای درونی سازمان شامل نیروی انسانی، زیرساختها، تجهیزات و دانش سازمانی بود.
سپس با نیازسنجی دقیق در مناطق مختلف استان، نقشه راه تحولی خود را طراحی کردیم که مبتنی بر رفع نیازهای واقعی و فوریتهای درمانی بود.
تحول مراکز درمانی در شهرهای مختلف
مدیر سابق درمان تأمین اجتماعی گیلان با اشاره به ارتقای درمانگاههای استان در دولت سیزدهم تصریح کرد: درمانگاههای تأمین اجتماعی در آستارا، تالش، بندرانزلی، فومن، اسالم، لنگرود و سایر شهرها، هرکدام بهطور خاص وارد فاز بازنگری و ارتقا شدند.
در برخی مراکز تجهیزات نوسازی شد، در برخی دیگر ظرفیت انسانی افزایش یافت و در مواردی نیز اصلاح فرآیندها در دستور کار قرار گرفت.
ابراهیمی با اشاره اینکه نگاه محرومیتزدایی در حوزه درمان در نقطه نقطه گیلان انجام شد، گفت: این نگاه منطقهمحور و متناسب با نیاز هر شهرستان، باعث شد تحولات ملموستری شکل بگیرد و خدماترسانی عادلانهتری اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به مطالبه جدی مردم فومن در حوزه درمان افزود: درمانگاه تأمین اجتماعی فومن، با وجود چالشهای اعتباری، اداری و نیروی انسانی، وارد مسیر ارتقا به مرکز شبانهروزی شد.
برنامهریزیها و تأمین زیرساختها انجام شده و مردم این شهر در آینده نزدیک از خدمات ۲۴ ساعته بهرهمند میشوند.
منجیل؛ تحقق وعده ۳۰ ساله
مدیر سابق درمان تأمین اجتماعی گیلان همچنین درباره پروژه درمانگاه منجیل بیان کرد: بیش از سه دهه، مردم این شهر چشمانتظار راهاندازی یک مرکز درمانی تأمین اجتماعی بودند، ما این پروژه را فعال کردیم، پیمانکار مشخص شد و کار آغاز شد.
بهزودی مردم منجیل بهصورت رایگان از خدمات درمانی این سازمان بهرهمند خواهند شد.
ابراهیمی با بیان اینکه بیمارستان شهید املاکی، افتخار شرق گیلان است، گفت: بیمارستان شهید املاکی لنگرود، یکی از نقاط عطف دوره ما بود.
این بیمارستان نهتنها بار مراجعات مردم شرق گیلان را کم کرده، بلکه به یک مرکز قابل اتکا برای خدمات تخصصی و فوق تخصصی در منطقه تبدیل شده است.
وی با ابراز امیدواری از تداوم این مسیر افزود: خدمت به مردم در حوزه درمان، شأن بزرگی دارد و انتظار میرود مدیران فعلی با همان انگیزه و نگاه مردمی و انقلابی این راه را ادامه دهند.
مأموریت ما این بود که مردم، فقط نگران بیماریشان باشند نه دغدغههای جانبی.
این همان هدفی بود که در دولت شهید رئیسی دنبال شد و باید با قدرت ادامه یابد.
اگرچه این گفتگوی کوتاه نمایی روشن از بخشی از دستاوردهای حوزه درمان تأمین اجتماعی در گیلان است که با رویکردی جهادی و مردمی در دولت شهید جمهور آغاز شده اما میتواند به عنوان الگویی برای بهبود شاخصها در بخشهای مختلف در سراسر کشور به کار گرفته شود.