خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

سه‌گانه علم، آداب و اندیشه در حکمت پنجم نهج‌البلاغه

مهر | استان‌ها | دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404 - 13:18
شهرکرد-معاون تهذیب مدرسه علمیه امامیه شهرکرد با پرداختن به مضامین حکمت پنجم نهج‌البلاغه به تبیین سه ارزش ذکر شده در این حکمت پرداخت.
حكمت،علم،انساني،جمشيدي،كهنه،تفكر،آداب،مال،اظهار

حجت‌الاسلام والمسلمین روح‌الله جمشیدی در گفتگو با خبرنگار مهر با پرداختن به حکمت پنجم نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین (ع) که فرمودند «الْعِلْمُ وِرَاثَةٌ کَرِیمَةٌ، وَ الْآدَابُ حُلَلٌ مُجَدَّدَةٌ، وَ الْفِکْرُ مِرْآةٌ صَافِیَةٌ»، اظهار کرد: حضرت در این حکمت سه واژه زیبا یعنی دانش، ادب و اندیشه را ذکر می‌کنند.
معاون تهذیب مدرسه علمیه امامیه شهرکرد با ذکر اینکه حضرت در این حکمت دانش را میراثی گرانبها می‌دانند، ادامه داد: امام (ع) در حکمت ۱۴۷ مقایسه‌ای بین علم و مال دارند و می‌فرمایند که مال را تو باید نگه داری اما علم تو را نگه می‌دارد، مال با خرج کردن کم می‌شود اما علم با خرج کردن و انتقال آن به دیگران نه تنها کم نمی‌شود بلکه زیاد می‌شود.
جمشیدی با تأکید بر اینکه علم میراثی گرانبهاست، اظهار کرد: صاحب علم و دانش همیشه ماندگار می‌شود و آثار و معلومات او سال‌های سال مورد استفاده علم‌جویان قرار می‌گیرد اما ثروت الزاماً باعث ماندگار شدن نام انسان نمی‌شود.
این مدرس حوزه علمیه چهارمحال و بختیاری در خصوص واژه آداب در این حکمت، توضیح داد: امام (ع) آداب را تعبیر به زیورهای همیشه تازه می‌کنند چرا که آداب و ارزش‌ها هیچ‌گاه کهنه نمی‌شوند و نیازی به به‌روزرسانی آنها نیست.
جمشیدی با بیان اینکه ارزش‌هایی چون وفای به عهد، راستگویی، امانتداری، فداکاری، صبر و … زینت انسانی هستند، ادامه داد: لذا این ارزش انسانی در هر برهه تاریخ ارزشمند بوده و کهنه نمی‌شوند.
وی اظهار کرد: بنابراین دین هم که بیان و تأکید بر همین ارزش‌های انسانی است هیچگاه کهنه نمی‌شود و گنجینه‌های نورانی همچون قرآن، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه نه تنها کهنه نشدند بلکه بشر امروز بیشتر از همیشه نیازمند معارف آنهاست.
جمشیدی با نقل این جمله شهید مطهری که می‌گوید دین با روح و ارزش‌های ثابت زندگی سر و کار دارد، افزود: لذا اگرچه شکل زندگی در طول سالیان دچار تغییر می‌شود اما روح حاکم بر زندگی انسانی همیشه ثابت است.
وی بیان کرد: امام (ع) در این حکمت به تفکر و اندیشه نیز اشاره دارند و می‌فرمایند تفکر آیینه‌ای شفاف است لذا انسان وقتی کارش را با تفکر انجام می‌دهد، حُسن یا عیب کارش نیز آشکار خواهد شد، یعنی تفکر باعث بازنمایی سیرت انسانی می‌شود.