خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آیا دادگاه تجدیدنظر می‌تواند اتهامی جدید به متهم تفهیم کند؟

مهر | اجتماعی و حوادث | دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404 - 09:24
اداره کل حقوقی قوه قضاییه به سوالی درباره امکان تغییر عنوان اتهامی قید شده در رأی دادگاه بدوی از سوی دادگاه تجدیدنظر، پاسخ داد.
دادگاه،رأي،اتهام،عنوان،متهم،ماده،قانون

به گزارش خبرگزاری مهر، اداره کل حقوقی قوه قضائیه به سوالی درباره امکان تغییر عنوان اتهامی قید شده در رأی دادگاه بدوی از سوی دادگاه تجدیدنظر، پاسخ داد.
متن سوال و پاسخ آن در این باره به شرح زیر است:
آیا دادگاه تجدیدنظر می‌تواند عنوان اتهامی قید شده در رأی دادگاه بدوی را تغییر دهد و عنوان اتهامی جدید را به متهم تفهیم و رأی صادر کند؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
اولاً، مستند به مواد ۵ و ۶ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مبنی بر لزوم آگاهی متهم از موضوع و ادله اتهام انتسابی و تضمین حقوق دفاعی وی، چون تغییر عنوان اتهام واجد آثار حقوقی است؛ لذا در فرض استعلام، دادگاه تجدید نظر باید ضمن تعیین وقت رسیدگی، اتهام جدید را به متهم تفهیم و آخرین دفاع را مبتنی بر این اتهام اخذ کند.
ثانیاً، با توجه به ماده ۴۵۷ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ و ملاک ماده ۲۸۰ این قانون، چنانچه دادگاه تجدید نظر عنوان اتهام احراز شده از سوی دادگاه بدوی را نادرست تشخیص دهد، از موارد اصلاح و تأیید رأی است و اصلاح رأی نسبت به رفتار مجرمانه و احراز بزهکاری متهم که اساس رأی می‌باشد لطمه وارد نمی‌آورد؛ لیکن با لحاظ ماده ۴۵۸ قانون یادشده، دادگاه تجدید نظر جز در موارد مشمول این ماده و حدود مذکور در آن، حق تشدید مجازات محکوم را نخواهد داشت.