بی پولی، ۲۶ موزه را زمینگیر کرد
قائممقام وزیر میراثفرهنگی گفت: در حال حاضر ۲۶ موزه منطقهای و استانی در کشور داریم که از دهه ۸۰ کلنگزنی شدهاند اما هنوز نیمهکاره باقیماندهاند.

به گزارش مشرق، علی دارابی، قائممقام وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در همایش گرامیداشت هفته میراثفرهنگی و روز جهانی موزهها که امروز برگزار شد، گفت: ایران به دلیل برخورداری از گنجینهای غنی از آثار و میراثفرهنگی، همانند موزهای بزرگ و بدون سقف است.
این ارزشها و داشتههای تاریخی مایه افتخار ما ایرانیهاست.
دارابی با اشاره به رفع یکی از چالشهای اساسی حوزه میراثفرهنگی افزود: در سال جاری، گام بزرگی در راستای حل مشکل کمبود نیروی انسانی برداشته شد.
با تصویب ۴۲۳۰ پست سازمانی از سوی هیئت وزیران، زمینه برای جذب مرمتگران، راهنمایان موزهها و سایر نیروهای تخصصی فراهم شده است.
این اقدام یکی از مهمترین تحولات در حوزه منابع انسانی میراثفرهنگی در سالهای اخیر محسوب میشود و انتظار میرود افراد متخصص و شایسته در این جایگاهها مستقر شوند.
وی همچنین با اشاره به تدوین سند برنامه پنجساله وزارتخانه خاطرنشان کرد: این سند که شامل برنامههای ۳۱ استان، ۵ معاونت و ۱۲ اداره کل ستادی است، از بهمنماه ۱۴۰۳ آغاز و تا هفته گذشته تکمیل شد.
این برنامه مبنای سنجش عملکرد مدیران خواهد بود.
دارابی با تأکید بر اهداف برنامه هفتم توسعه در حوزه موزهها اظهار داشت: مطابق این برنامه، باید تعداد موزههای کشور به هزار موزه برسد.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی از نهاییشدن سند ملی میراثفرهنگی خبر داد و افزود: این سند بهزودی در صحن شورایعالی انقلابفرهنگی قرائت و توسط رئیسجمهور ابلاغ خواهد شد.
وی با طرح این پرسش که موزهها را برای چه افزایش میدهیم؟
تصریح کرد: افزایش تعداد موزهها باید منجر به افزایش بازدید عمومی و تعامل با نسلهای مختلف شود.
ما در حال پیگیری ورود مفاهیم میراثفرهنگی بهنظام آموزشی کشور هستیم؛ هم در سطح آموزشوپرورش و هم در دانشگاهها.
دارابی در ادامه گفت: یکی از موضوعات مهمی که باید به آن توجه کنیم، مسئله روایتگری در موزههاست.
پس از جذب بازدیدکننده، این پرسش مطرح میشود که موزهداران چگونه میخواهند روایت گذشته را به زبان امروزی برای مخاطبان بازگو کنند؟
بنابراین، باید در شیوههای روایتگری بازنگری شود.
وی با تأکید بر نقش موزهها بهعنوان پاتوقهای فرهنگی و نمادهای هویت ملی، گفت: نباید مفاهیم مرتبط با موزهها صرفاً در حد شعار باقی بماند، بلکه باید کارکردهای عملی و ملموس آنها را در جامعه مشاهده کنیم.
در این میان، آموزش به عنوان زیربنای توسعه، جایگاه ویژهای دارد و باید بیشازپیش به آن توجه شود.
۱۲ همت برای تکمیل موزههای نیمهکاره نیاز است
وی گفت: بدون حضور سازمانهای مردمنهاد، تشکلهای غیردولتی، موزهداران خصوصی و سایر نهادهایی که در بخش غیردولتی فعالیت میکنند، امکان پیشبرد اهداف میراثفرهنگی وجود ندارد.
دارابی با اشاره به وضعیت پروژههای نیمهتمام حوزه موزهداری افزود: در حال حاضر ۲۶ موزه منطقهای و استانی در کشور داریم که از دهه ۸۰ کلنگزنی شدهاند اما هنوز نیمهکاره باقیماندهاند.
برای تکمیل این پروژهها ۱۲ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است که در حال حاضر در اختیار وزارتخانه قرار ندارد.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی بر اهمیت جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: باید نگاه و رویکرد جدیدی در حوزه موزهداری اتخاذ کنیم و آغوش خود را برای ورود سرمایهگذاران باز نگه داریم.
در این مسیر، اسناد بالادستی و سند ملی موزهداری که در حال تدوین است، میتواند راهگشا باشد.
وی گفت: با تدوین این اسناد و نگاه تحولگرایانه، باید بتوانیم یک نهضت بزرگ موزهسازی در کشوری با تمدن عظیم مانند ایران به راه بیندازیم.