خیام؛ فیلسوفی که اخلاق را در رگهای زندگی جاری کرد - تسنیم
سخنگوی دولت، با ستایش از بزرگان این دیار، خیام را نه فقط یک شاعر و دانشمند، بلکه حکیمی دانست که با نگاه ژرف فلسفی اش، اخلاق، فروتنی و پرسشگری را به میراث گذاشت. او تأکید کرد که مردم نیشابور خوشبختند که همچنان "خیام گونه" زندگی می کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از نیشابور، فاطمه مهاجرانی، عصر امروز در آئین بزرگداشت حکیم عمرخیام نیشابوری با ابراز خرسندی از حضور دوبارهاش در این شهر تاریخی، نیشابور را خاکی فرهیختهپرور خواند و راز این ویژگی را در حضور و خاستگاه شخصیتهایی چون عطار نیشابوری و حکیم عمر خیام دانست.
وی که به گفته خود طی حدود هشت سال گذشته، سالانه چند بار برای تدریس به نیشابور آمده است، بیان کرد: انگیزه اصلی سفرهایش نه صرفاً آموزش، بلکه شوق حضور در فضای معنوی و فرهنگی ناشی از میراث این بزرگان بوده است.
مهاجرانی با اشاره به مقالهای از محمدرضا شفیعی کدکنی با عنوان «ساختار ساختارها»، به بررسی عوامل شکلگیری فرهیختگان در خراسان و بهطور خاص نیشابور پرداخت و گفت: در این مقاله نشان داده میشود چگونه اجزای محیط فرهنگی و اجتماعی یک منطقه میتواند به رشد و شکوفایی انسانهایی تأثیرگذار بینجامد، نیشابور بهدرستی مهد پرورش بزرگانی است که همگان را به تأمل وا میدارد.
سخنگوی دولت درباره شخصیت چندوجهی خیام افزود: خیام تنها عالم نبود، او حکیم بود.
حکیم نه به این معنا که صرفاً به چند علم مسلط باشد، بلکه به معنای کسی که خردمند است، پرسشگر است و به درک ژرف از هستی دست یافته است.
امروزه نیز آثار علمی و فلسفی خیام در عرصههای گوناگون، از جمله در علوم مهندسی و فضا، همچنان مورد استفاده قرار میگیرند؛ از جمله بسط دوجملهای که به نام خیام-نیوتن شناخته میشود و همچنان در دروس مهندسی نقش بنیادین دارد.
وی ادامه داد: ماهوارهای که اخیراً توسط سازمان فضایی ایران ساخته شده نیز با افتخار نام خیام را بر خود دارد؛ این نشان میدهد که خیام در زمان ما هم زنده است.
علت اینکه خیام، حکیم خوانده میشود، این نیست که فقط علوم را میدانست، بلکه این است که توانایی پرسشگری عمیق، تفکر درونی و سفر به عمق وجود را داشت.
شعر خیام، قطرهای است از دریای درون او؛ او از جمله اندیشمندانی بود که هستی را با نگاه فلسفی و اخلاقی کاوش کرد.
مهاجرانی با اشاره به مفاهیم ژرف در اشعار خیام گفت: وقتی خیام میگوید پیش از من و تو لی و نهاری بودهست / گردند فلک نیز به کاری بودهست، ما را به تفکر عمیق درباره جایگاه انسان در هستی فرا میخواند.
وقتی باور داریم که خشت زیر پای هر نادان، ممکن است چهره یک جانان یا انگشت یک وزیر باشد، دیگر نمیتوانیم با غرور بر خاک گام برداریم؛ چنین نگاهی، اخلاقمداری را در عمق جان انسان مینشاند.
سخنگوی دولت ادامه داد: خیام تنها شاعر نیست، بلکه میراثدار فلسفهای است که آدمی را به یاد فناپذیری، فروتنی، تفکر و آزادگی میکشاند.
او با شعر، نه فقط زبان دل بلکه زبان عقل و تأمل را نیز زنده کرد.
شخصیت خیام، میراث فرهنگی ملت ایران و حتی فراتر از آن، از مفاخر بشریت است.
او برای همه انسانها سخن میگوید؛ برای کسانی که میخواهند به ژرفای هستی بیندیشند.
مهاجرانی خاطرنشان کرد: این جهان ناپایدار است و آنچه میماند، نه ثروت و قدرت، بلکه اثری است که از ما باقی میماند.
خوشا به حال مردم نیشابور که همچنان خیامانه میاندیشند و زندگی میکنند؛ با دانشی ژرف، دلی بیدار و اخلاقی استوار؛ باشد که هیچگاه دلی را برای چیزی به کوچکی قدرت نیاریم و یادمان نرود که همه ما روزی خاک خواهیم شد؛ دلتان شاد و جانتان پرنور باد.
انتهای پیام/282