خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

افزایش 135 درصدی مصرف سیگار در دختران نوجوان

تسنیم | اجتماعی و حوادث | یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404 - 18:12
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان این که مطالعات انجام شده در سال های 96 و 1400 حاکی از آن است که استعمال دخانیات در دختران سن 13 تا 15 سال حدود 135 درصد افزایش داشته است، گفت: تهیه سیگار در کشور ما به راحتی انجام می شود.
دخانيات،مصرف،دخاني،سيگار،مبارزه،درصد،كشور،دليل،نفر،ايران،70، ...

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا مسجدی در نشستی خبری در آستانه هفته ملی مبارزه با دخانیات، با بیان این که دخانیات، یک مشکل عمده‌ برای کشور است و روز به روز در حال فراگیرتر شدن است و نسل جوان ما را تهدید می‌کند، اظهار کرد: دختران و پسران جوان، زنان و به ویژه جوانان به عنوان اهداف مافیایی جهانی دخانیات و فرآورده‌های دخانی به حساب می‌آیند.
حدود 20 تا 22 درصد مردان و حدود 5 درصد زنان از محصولات دخانی استفاده می‌کنند.
وی با بیان اینکه خوشبختانه میزان مصرف دخانیات در میان زنان ایرانی نسبت به کشورهایی مانند لبنان و ترکیه کمتر است، افزود: در عین حال دختران و زنان جامعه ما به شدت مورد هدف محصولات دخانی هستند و شرکت‌های دخانی به دنبال سود و افزایش مصرف هستند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان اینکه برخی از عوامل خطر بر سلامتی مردم اثرگذار است، تصریح کرد: پنج بیماری، عامل 70 درصد مرگ‌ومیرها در جهان به حساب می‌آیند.
بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و سکته مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان عامل 70 درصد مرگ و میرهای سطح جهان هستند.
160هزار نفر طی سال گذشته به دلیل بیماری‌های قلبی‌عروقی و 135هزار نفر به دلیل سکته‌های قلبی و مغزی در سال گذشته جان خود را از دست دادند.
همچنین گفته می‌شود که 78هزار تا 80 هزار نفر نیز به دلیل سرطان جان خود را از دست می‌دهند.
بررسی‌ها بیانگر این است که 450هزار نفر طی سال گذشته جان خود را از دست داده‌اند که بخش عمده آن به دلیل بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و سکته مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب و روان است.
وی گفت: سازمان بهداشت جهانی به‌عنوان پیشگام در عرصه سلامت جهانی، معتقد است که پنج عامل خطر اصلی باعث بروز بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند فشار خون، سکته‌های قلبی و مغزی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت و اختلالات روانی می‌شوند.
در این میان، دخانیات بیشترین تاثیر را در ایجاد این بیماری‌ها دارد.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در مورد متوسط مصرف دخانیات در کشور اظهار کرد: مصرف دخانیات در ایران حدود 40 تا 45 درصد است و شواهد نشان می‌دهد که این افراد بیشتر از سایرین از نظام سلامت استفاده می‌کنند.
به عنوان مثال، اگر سالانه 150 هزار تا 160 هزار نفر به سرطان مبتلا می‌شوند، با کاهش مصرف دخانیات این میزان تا یک سوم کاهش می‌یابد.
هزینه درمان سرطان بسیار بالا است و برخی داروهای سرطان حتی ممکن است تا 500 میلیون تومان در ماه هزینه داشته باشند.
وی با بیان اینکه قانون جامع مبارزه با دخانیات در سال 1385 به تصویب رسید، بیان کرد: قانون جامع مبارزه با دخانیات ایران در سطح دنیا بسیار جامع است و آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های فراوانی هم دارد.
بهترین قوانین در کشور وضع می‌شود اما در حوزه اجرا دارای ضعف و در حوزه نظارت نسبت به اجرا ضعیف‌تر هستیم.
مسجدی با بیان اینکه حمایت، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات براساس قانون جامع دخانیات ممنوع است، تأکید کرد: براساس ماده 3 این قانون، تمام تبلیغات دخانیات در فضای مجازی، شبکه نمایش خانگی و هر رسانه دیگر ممنوع است.
مسجدی درباره مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در کشور اعلام کرد که بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، هر یک میلیون نخ سیگار سبب مرگ یک انسان می‌شود.
وی ادامه داد: اگر ادعای شرکت‌های دخانیاتی مبنی بر تولید 70 میلیارد نخ در سال در کشور صحت داشته باشد سالانه 70 هزار ایرانی به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان این که آمارهای رسمی کشور مطالعات انجام شده در سال‌های 96 و 1400 حاکی از آن است که استعمال دخانیات در دختران سن 13 تا 15 سال حدود 135 درصد افزایش داشته است، تصریح کرد: مدت زمان دسترسی به سیگار در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا حدود 45 دقیقه است و تهیه ساندویچ حدود 5 دقیقه است اما تهیه سیگار در کشور ما به راحتی و در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.
مسجدی درباره ترفندهای شرکت‌های دخانی برای افزایش مصرف توضیح داد: شرکت‌های دخانی ادعا می‌کنند که به دنبال سلامت مردم هستند و به همین دلیل کالاهایی مانند سیگار الکترونیک تولید می‌کنند.
در حالی که اگر ضرر و زیان سیگارهای الکترونیک بیشتر از سیگارهای سنتی نباشد، قطعاً از آن‌ها کمتر هم نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه سالانه 8 تا 8.5 میلیارد تومان صرف خرید سیگار در کشور می‌شود، اظهار کرد: متوسط قیمت یک بسته سیگار بین 40 تا 50 هزار تومان است.
علاوه بر این، هر سال حدود 70 میلیارد نخ سیگار در کشور تولید و مصرف می‌شود.
مبلغی که برای خرید سیگار صرف می‌شود، معادل میلیاردها تومان سود است.
وی با بیان اینکه برخی کشورها برای ایجاد نسل بدون دخانیات تلاش می‌کنند، توضیح داد: آمریکایی‌ها، مبارزه با دخانیات را از سال 1968 شروع کرده‌اند و این در حالی است که بیش از 90 درصد تجارت و صنعت دخانیات را در اختیار دارند و ما دغدغه شرکت‌های دخانیاتی آمریکایی را داریم.
وی با انتقاد از کشت توتون در زمین‌های کشاورزی گفت: اگرچه زمین‌های کشاورزی می‌توانند برای کاشت محصولات استراتژیک به کار گرفته شوند اما متاسفانه به زیر کشت توتون می‌روند.
مسجدی با بیان اینکه 15 تا 17 درصد جوانان سیگار استعمال می‌کنند، گفت: بازیگران در آثار نمایشی به راحتی از محصولات دخانی استفاده می‌کنند و این در حالی است که خواهان افزایش مصرف نیستند اما باید بدانند که به میزان 70 درصد بر جوانان اثرگذار هستند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران اظهار کرد: 9 میلیون نفر در هر سال در جهان به دلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند.
در عین حال یک میلیون و 200 هزار نفر از افرادی که به دلیل دخانیات جان خود را از دست می‌دهند، مصرف کننده محصولات دخانی نیستند و در مجاورت محصولات دخانی قرار گرفتند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران درباره طرح «چهل پاد» توضیح داد: طرح چهل‌پاد با هدف کنترل مصرف دخانیات در میان مدارس و دانش آموزان اجرا می‌شود.
ابتدا 32 منطقه خطر را در نظر گرفتیم و سپس 8 منطقه دیگر به این مناطق 32گانه اضافه شد و در نهایت طرح چهل‌پاد ایجاد شد.
این طرح ابتدا در ورامین و سپس رباط کریم و سپس در تهران اجرا شده است.
انتهای پیام/