ضرورت حذف ارزش افزوده روغن خام
شریفی گفت: درخواست انجمن روغن نباتی و به منظور جلوگیری از تشدید مشکلات در بازار روغن، معافیت مالیات بر ارزش افزوده روغن خام، در دستور کار این هفته تنظیم بازار، قرار گرفته است.

علیرضا شریفی دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران گفت: امسال علاوه بر قیمت روغن خام، هزینههای مواد غیرمستقیم، بسته بندی، دستمزد، انرژی، حمل و سایر عوامل موثر بر قیمت تمام شده افزایش قابل ملاحظهای یافته است و چنانچه اصلاح قیمت مصرف کننده روغن نباتی به صورت فوری و جدی انجام نشود، مانعی بزرگ بر سر راه رسیدن به آرامش در بازار روغن نباتی، افزوده خواهد شد.
وی افزود: بنا به درخواست انجمن روغن نباتی و به منظور جلوگیری از تشدید مشکلات در بازار روغن، معافیت مالیات بر ارزش افزوده روغن خام، در دستور کار این هفته تنظیم بازار، قرار گرفته است و ضرورت دارد که مالیات بر ارزش افزوده روغن خام به روال گذشته حذف شود.
شریفی ادامه داد: هر چند تخصیص ارز کارخانجات روغن نباتی تا پایان پاییز انجام شده ولی عمده پرداختها هنوز انجام نشده، اما با این وصف خرید و حمل انواع روغن خام از مبادی خارجی به مقصد بنادر و کارخانجات ادامه دارد و انتظار میرود با قبول و اجرای پیشنهادات انجمن، از جمله توزیع روغن خام توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران، تخصیص ارز کوتاژهای زمستان و به ویژه افزایش قیمت مصرف کننده، به تدریج شاهد بازگشت آرامش به بازار روغن باشیم.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران در خصوص اینکه چرا به رغم تولید و توزیع برابر سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، در سال ۱۴۰۲ شاهد بازار آرام تری بودیم، گفت: در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳ التهاباتی رخ داد و اینکه تولید هر دوسال، تقریبا مساوی و معادل دو میلیون تن بوده است صحت دارد، اما متاسفانه در سال ۱۴۰۳، ثبت سفارشات روغن خام، هر چند به میزان کافی بود ولی به موقع باز نشد.
به گفته شریفی، در اواسط سال ۱۴۰۳ شاهد افزایش شدید قیمتهای جهانی روغن خام بودیم که در مواجهه با این اتفاق، ضروری بود بلافاصله در ثبت سفارشات روغن خام تجدیدنظر میشد که متاسفانه این کار با تاخیر صورت گرفت.
ضمن این که انتظار میرفت حداقل ۵۵۰ هزار تن روغن خام سویا، توسط کارخانجات روغن کشی در داخل تولید شود که تقریبا ۴۰ درصد پیش بینی به دلیل واردات بی رویه کنجاله، محقق نشد ضمن این که افزایش قیمت ارز در بازار آزاد، انگیزه قاچاق را افزایش داد.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران موجودی حداقل ۳۵۰ هزار تن روغن خام در نیمه اول سال و حداقل ۴۰۰ هزار تن روغن خام در نیمه دوم سال (با ترکیب مناسب) متعلق به بخش خصوصی را خط قرمز ضروری صنعت روغن نباتی در برنامه ریزیهای وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و تاکید کرد که موجودی بخش خصوصی، هیچگاه نباید کمتر از این مقادیر باشد.
شریفی مصرف سرانه فعلی روغن در کشور در فضای یارانهای را ۲۲ کیلوگرم اعلامکرد و افزود: در صورت حذف ارز ترجیحی، به دلیل کاهش مصرف خانوار و صنف و صنعت ناشی از افزایش قیمت، کاهش صادرات محصولات غذایی حاوی روغن و همچنین کاهش قاچاق، مصرف سرانه به ۱۸ کیلوگرم کاهش خواهد یافت.
دبیر انجمن صنایع روغن نباتی ایران در مورد نحوه تعامل دستگاههای اجرایی به ویژه معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با صنعت روغن نباتی گفت: زحمات شبانه روزی معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی و همکاران بر کسی پوشیده نیست ولی متاسفانه بسیاری از امور، با کندی فراوان جلو میرود و یا اصلاً جلو نمیرود، زیرا ساختار، تقسیم وظایف و تعداد نیروی انسانی معاونت مذکور، به هیچ وجه با حجم انبوه وظایف محوله، تناسب ندارد.
وی گفت: برای مواردی همچون بیش بودها، نزول ارزش ها، مشکلات سامانه، نظر دستگاه ها، تخصیص ارزها، ترخیص ها، توزیع روغنهای بازرگانی دولتی، اشکالات مدل ثبت سفارش، مالیات بر ارزش افزوده و سایر مسائل و مشکلات مشابه روزمره، در سطح کارشناسی، یا متولی وجود ندارد یا همه متولی هستند و از همین روست که روند بسیار آرام و کند امور در وزارت جهاد کشاورزی، به یک معضل بزرگ، تبدیل شده است.