تولید سالانه 480 هزار تن علوفه خشک از مراتع خراسان جنوبی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از تولید سالانه 480 هزار تن علوفه خشک از مراتع استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیرضا نصرآبادی به مناسبت روز ملی مرتع و مرتعداری گفت: در نگاه کلی اهمیت مراتع شاید به ارزش علوفه تولیدی عرصههای مرتعی باشد که البته این موضوع در جای خود قابل تامل است.
در خراسان جنوبی سطح بیش از 8 میلیون و 400 هزار هکتار از مراتع، با لحاظ کرد شرایط حاکم اقلیمی بطور متوسط سالانه حدود 480 هزارتن علوفه خشک تولید و مستقیما مورد چرای دام قرار میگیرد.
وی افزود: در محدوده 677 سامان عرفی استان 34 هزار خانوار بهره بردار به حرفه اصلی دامداری مشغول هستند.
تعداد دام موجود 3 میلیون 600 هزار و تعداد دام مجاز 2 میلیون 270 هزار رأس است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار کرد: امروزه ارزش زیست محیطی مراتع ظرفیت بسیار مهمتر و تاثیرگذارتری است.
تولید اکسیژن، کاهش و جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش نفوذ آب از مهمترین شاخصهای عملکردی زیست محیطی مراتع است.
نصرآبادی گفت: در کنار تولید علوفه ارزش محصولات فرعی نیز غیر قابل انکار بوده و ظرفیت سازی آن در تولید و اشتغال بسیار بالا است.
30 تا 35 تن آنغوزه ، 10 تن وشا، 10 تن آویشن در استان تولید میشود که 2000 خانوار بهرهبردار مستقیم داشته و که وابسته به آن هستند.
وی افزود: در سطح مراتع استان سالانه بطور متوسط درآمد 160 میلیارد تومان در سال از همین محل محقق میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: نقش مراتع در تحقق شعار سال قابل تامل است یکی از مهمترین شاخصها و ارزشهای قابل تصور در بستر تولید و سرمایه گذاری، زمین و عرصههای مرتعی است.
ضرورتهایی نیز در مدیریت عرصههای مرتعی قابل تصور است.
وی تصریح کرد: لزوم مشارکت بهرهبرداران در اصلاح، احیا و مدیریت بهرهبرداری و مسایل اجتماعی، توجه به مسایل اقتصادی و اجتماعی در کنار مسایل حفاظتی باعث جلوگیری از تنشهای محلی و منطقهای میشود و این مهم جز با مشارکت و جز با حضور موثر بهرهبرداران مرتع قابل حصول نیست.
نگاه به سامان عرفی مرتع به عنوان یک واحد اقتصادی تلفیقی و نه صرفا علوفه (طرحهای تلفیقی) باید تبیین و اصلاح شود.
نصرآبادی بیان کرد: طرحهای تلفیقی مراتع سبب میشود بهرهبردار با شوق، سلیقه، توانمندی و سرمایه گذاری مدون خود از تنوع فعالیت اقتصادی و بهبود معیشت خود و دیگران مناسبتر بهره ببرد.
وی افزود: طرحهایی مثل زنبورداری، گردشگری و تفرجگاهی، گیاهان دارویی و صنعتی نقش آفرینی خوبی در ارتقای مرتع و توانمندی مرتعدار خواهد داشت.
توسعه تشکلهای مرتبط با مرتع نیز از ضروریات است تلفیق و همسویی اندیشههای مختلف، سلایق و سرمایه متفاوت در کنار هم توان مرتعدار را بالا برده و بهبود مدیریت تلفیقی مرتع را به همراه خواهد داشت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در دشواریهای اقلیمی حاکم بر عرصه سرزمینی کشور عرصه مرتعی اکوسیستمی است که قابلیت بالای پایداری و برگشت پذیری به هنگام را دارد البته به شرطی که خاک و بذر حفظ شده باشد و تخریب زیربنایی و عمیق در آن صورت نگرفته باشد.
وی افزود: خدمات دیگر مرتع به لحاط میزان و اهمیت از تولید علوفه بیشتر است چون مساحت مراتع زیاد است و اثربخشی آن گسترده مواردی مانند جذب کربن ، نفوذ و نگهداشت آب با آبخیزداری تلفیقی با تاکید بر پوشش گیاهی.
مدیریت سیل ، حفظ و تنوع زیستی گیاهی است.
نصرآبادی اظهار کرد: در مدیریت فرسایش بادی، گرد و غبار و کاهش سرعت بادی تمام گونههای مرتعی اثرگذار هستند چه خوشخوراک باشند و چه غیر خوشخوراک.
ساختگاه انرژیهای نو خورشیدی و باد غالبا در عرصههای مرتعی است البته در حدودی که دارای پوشش خاص و متراکم نباشد.
در ساختارهای اجتماعی و فرهنگی کشور جامعه بزرگ عشایر بدون مرتع معنی و مفهومی ندارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: نقش پدافند غیر عامل و مرزبانی عشایر و دامداران در مراتع مرزی مصداق پیدا میکند.
بنابراین مرتع بستر امنیت میشود مشابه پادگان و مرکز نظامی برای سرباز.
خود مراتع هم با وجود مرتعدار و عشایر معنی و ارزشمند میشود و بدون آنها بسیار کمتر و محدود تر بایستی حقوق عرفی و جایگاه عزیزان را محترم و مغتنم بدانیم و ارزش قایل شویم و از ارزشهای آن در توسعه پایدار فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بهره ببریم.
وی افزود: دانش بومی مرتعدار و عشایر هم جزو ارزشهای مرتع است.
سیستم بذرپاشی و بذرکاری حین چرا، ییلاق و قشلاق، میان بند، ایجاد آبشخور پراکنده، تلفیق انواع دام همه نشانگر مدیریت هوشمندانه دامدار سنتی و عشایر ساکن در مراتع هست.
انتهای پیام/ 252