خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

روابط عمومی‌ها باید مشاوران تصمیم‌ساز و روایت‌گران امید باشند

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404 - 13:41
کرج - مشاور وزیر و رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت کشور گفت: روابط عمومی‌ها باید مشاوران تصمیم‌ساز و روایت‌گران امید باشند.
عمومي،روابط،ارتباطات،البرز،مؤثر،افكار،تأكيد،مديريت،سازمان،خو ...

به گزارش خبرنگار مهر، حمید خواجه نژاد در همایش بزرگداشت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی که ظهر امروز یکشنبه در سالن شهدای دولت استانداری البرز برگزار شد، با تأکید بر اهمیت نقش روابط عمومی‌ها در ساختار حکمرانی، گفت: روابط عمومی تنها یک واحد اداری نیست، بلکه بخش مؤثر و تصمیم‌ساز در مدیریت کلان دستگاه‌هاست.
مشاور وزیر کشور افزود: امروز در دنیایی زندگی می‌کنیم که هر کارمند، یک روایت‌گر است و دورانی که همه منتظر یک «بیانیه رسمی» می‌ماندند گذشته و اکنون در هر نقطه‌ای از یک اداره، یک تصویر، یک پیام و یک روایت می‌تواند مسیر افکار عمومی را تغییر دهد.
وی ادامه داد: به همین دلیل، روابط عمومی‌ها باید برنامه‌محور، پاسخ‌گو و از نظر فکری به‌روز و آشنا با فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و ابزارهای تحلیل داده باشند.
وی با اشاره به تحولات حوزه رسانه‌ای و گسترش ارتباطات دیجیتال، تأکید کرد: باید از ابزارهای نوین مانند داشبوردهای هوشمند و تحلیلگر شبکه‌های اجتماعی برای رصد افکار عمومی و برنامه‌ریزی مؤثرتر بهره گرفت.
خواجه نژاد افزود: همچنین ما نیاز داریم که پیش از وقوع بحران‌ها، سناریوهای لازم را طراحی کنیم و با رویکرد پیشگیرانه در میدان باشیم، نه صرفاً واکنشی و پس از بحران.
رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت کشور ادامه داد: تعریف من از روابط عمومی، «مدیریت تصمیم‌گیری برای ایجاد ارتباط مؤثر و اخلاق‌محور با تمامی ذی‌نفعان» است.
وی گفت: این تعریف ما را ملزم می‌کند تا شبکه‌سازی هوشمند، ارتباطات درون‌سازمانی مؤثر و مدیریت پیام در شرایط گوناگون را در اولویت کار خود قرار دهیم.
وی ضمن تأکید بر شنیدن صدای درون سازمان، تصریح کرد: اگر صدای همکاران شنیده نشود، خود آن‌ها به رسانه تبدیل می‌شوند؛ و گاه صدایی که از درون سازمان بلند می‌شود، پایه‌های اعتماد عمومی را متزلزل می‌کند.
بنابراین روابط عمومی‌ها باید علاوه بر تعامل بیرونی، به تقویت سرمایه اجتماعی درون‌سازمانی نیز توجه کنند.
مشاور وزیر گفت: همه ما در جایگاه‌هایی قرار داریم که می‌توانیم نقش‌آفرینی کنیم.
اما شرط آن، داشتن تعلق سازمانی، انگیزه، شناخت مخاطب و باور به تأثیرگذاری حرفه‌ای است.
روابط عمومی جای کسانی است که به آینده سازمان خود باور دارند، نه کسانی که بی‌تفاوت از کنار تحولات می‌گذرند.
وی افزود: این سطح از درک مدیریتی استاندار البرز موجب شده است که استان البرز در زمینه ارتباطات و اقناع افکار عمومی، گام‌های مؤثری بردارد و الگویی برای سایر استان‌ها باشد.