چراغ غرفههای قزوینی نمایشگاه کتاب روشن است - تسنیم
فعالان غرفه های ناشران قزوینی حاضر در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، در گفت وگو با خبرنگار تسنیم، از دغدغه و وضعیت نمایشگاه کتاب امسال می گویند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، به جرأت میتوان گفت؛ برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی کشور است که در اردیبهشت ماه هر سال به مدت چند روز، نبض نه تنها تهران بلکه کشور را به دست میگیرد و میزبان علاقهمندان به کتاب و نشر از سراسر ایران و جهان میشود.
نیک میدانیم که این رویداد بزرگ فرهنگی صرفاً یک نمایشگاه برای عرضه و خرید و فروش کتاب نیست؛ بلکه نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی و ارتقای سطح آگاهی جامعه ایفا میکند و به عنوان ویترینی برای نمایش فرهنگ و ادب ایران به جهانیان عمل میکند.
به همین دلیل فرصت را مغتنم شمرده و ضمن بازدید و خرید کتابهای مورد نیاز، با سر زدن به غرفه ناشران قزوینی حاضر در بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب، گزارشی از وضعیت نمایندگان فرهنگی استانمان تهیه کردیم که در ادامه میخوانید.
صداوسیما مرکز قزوین میتوانست بهتر عمل کند/ضعف اطلاعرسانی مشهود است
در ابتدای ورود به سالن اختصاصی کودکان و نوجوانان، یک غرفه آشنا بیش از همه توجه مرا به خود جلب کرد.
همراه با سیل جمعیت مشتاق وارد غرفه توتفرنگی شدم.
با دیدن حسین مافی، مدیر این انتشارات که از سالها قبل با ایشان در ارتباط بودم و جمعیت زیادی که دور تا دور او را گرفته بودند، حقیقتاً احساس غرور کردم.
از وی اجازه خواستم و درباره اوضاع بازدیدکنندگان و خرید کتاب با او گفتوگو کردم.
او به خبرنگار تسنیم گفت: مجموعه انتشارات سایه گستر از سال 82 در نمایشگاه بینالمللی کتاب حضوری فعال دارد و امسال نیز در دو حوزه کودک و نوجوان با 600 عنوان کتاب در قالب مجموعه کتابهای توتفرنگی و نیز حوزه بزرگسال در این نمایشگاه شرکت کردهایم.
مافی با مثبت ارزیابی کردن حضور بازدیدکنندگان در روزهای آخر نمایشگاه ادامه داد: خوشبختانه میزان بازدید و فروش امسال ما به دلیل جانمایی خوب و اینکه توانستیم فضای بیشتری را در اختیار بگیریم، نسبت به سالهای قبل خیلی بهتر شده است.
همچنین فروش مجازی ما هم نسبت به سنوات قبل حدود 20 الی 30 درصد افزایش داشته است.
مدیر انتشارات سایهگستر قزوین با گلایه از وضعیت اقتصادی موجود در کشور بیان کرد: متأسفانه چند سالی است که به دلایل مختلفی از جمله گران شدن کاغذ و نیز مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود، مردم دیگر نمیتوانند مثل گذشته محصولات فرهنگی از جمله کتاب را در اولویت خرید خود قرار دهند و به همین خاطر دست به دامن فضای مجازی شده و وقت خود را با سپری کردن در این فضا پر میکنند.
وی بازدید آیتالله مظفری نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین و مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد استان از غرفه ناشران قزوینی را جزو نقاط مثبت این نمایشگاه عنوان کرد و توضیح داد: از دیگر مزیتهای نمایشگاه امسال نسبت به دورههای قبل، برقراری نظم و انضباط و اختصاص دادن پارکینگ مجزا برای ناشران و نیز برقراری عدالت در واگذاری و جانمایی غرفهها بود؛ به گونهای که برخی ناشرانی که سالها با نمایشگاه قهر کرده بودند، دوباره بازگردند.
مافی اضافه کرد: به نظر میرسد صداوسیمای قزوین بیشتر از این میتوانست این رویداد بزرگ فرهنگی را پوشش دهد.
چراکه سالهای گذشته برخی شبکههای تلویزیونی به طور مستقیم و زنده اتفاقات نمایشگاه را نمایش میداد و یا با آوردن برخی چهرههای شناخته شده و مجریان محبوب تلویزیونی باعث ایجاد جذابیت بیشتر برای کودکان و نوجوانان میشد و فضای نمایشگاه را به جشن بزرگ کتاب تبدیل میکرد.
وی خاطرنشان کرد: هدف ما این است که فضای شهر قزوین که یک شهر قدیمی و فرهنگی است را بیشتر به سمت فرهنگی شدن سوق دهیم و لازمه این کار ایجاد و گسترش گذرگاههای فرهنگی در سطح شهر است؛ به گونهای که بتوان در این فضاها کتاب خوانده شود، کتاب فروخته شود و قصههای اصیل ایرانی برای بچهها بازگو شود.
این فعال فرهنگی در پایان با بیان اینکه امروزه اغلب کتابفروشیها با فروش اقلام غیرمرتبط با حوزه کتاب، فروششان را جبران میکنند، از مسئولین استانی خواست با حمایت بیشتر از ناشران و کتابفروشان و برگزاری نمایشگاههای متعدد استانی در حوزه کتاب به رفع این مشکل کمک کنند.
نمایشگاه مجازی؛ ایده خوبی که در نهایت موجب ضعف ناشران نوپا و شهرستانی میشود!
در ادامه به غرفه انتشارات دکتر سین رفتیم و با قاسم سلیمی؛ مدیر این انتشارات به گفتوگو نشستیم.
وی با بیان اینکه از سال 1400 کار چاپ و نشر کتاب را آغاز کرده، اظهار کرد: ما در این چهار سال از شروع فعالیت خود حدود 90 عنوان کتاب ثبت شده داشتهایم و امسال با حدود 45 عنوان کتاب در قالب مجموعه کتابهای پسته در این نمایشگاه شرکت کردهایم.
سلیمی ادامه داد: بچههای امروز دیگر نمیتوانند با وجود فضای مجازی و انیمیشنهایی که هر روز از صدا و سیما میبینند با افسانهها و قصههای قدیمی ما ارتباط بگیرند.
بنابراین اگر ما نتوانیم داستانها و قصههای قدیمی خود را بهروزرسانی کرده و با همان سبک و سیاق گذشته به آنها عرضه کنیم، قطعاً شکست خواهیم خورد.
وی لازمه این کار را حمایت مسئولین و مخاطبین از نویسندگان و شاعران ایرانی دانست و افزود: اگر مخاطبین فرهنگی از نویسندگان، تصویرگران و شاعران داخلی حمایت نکنند تا آنها بتوانند آثار جدیدی خلق کنند، ما ضمن از دست دادن این ظرفیتهای فکری، مجبور خواهیم بود دست به دامن ترجمه اثرهای خارجی شویم.
مدیر انتشارات دکتر سین با انتقاد از همزمانی نمایشگاه مجازی با نمایشگاه حضوری تصریح کرد: اضافه کردن نمایشگاه مجازی کتاب یکی از اقدامات مؤثر مدیران فرهنگی بود، ولی همزمانی آن با نمایشگاه حضوری به ناشران شهرستانی و نوپا آسیبهای جدی وارد کرد.
ما برای اینکه بتوانیم با ناشران بزرگتر و پرمخاطبتر رقابت کنیم، باید دیده شویم و برگزاری نمایشگاه مجازی این امکان را از ما میگیرد و ما به هدفی که میخواهیم نمیرسیم؛ چراکه لازمه فروش، دیده شدن است.
سلیمی خاطرنشان کرد: متأسفانه عدم استقبال مطلوب مخاطبان هدف از نمایشگاه کتاب از جمله مهمترین چالشهای ماست؛ چراکه با ورود فضای مجازی و سایتهای مختلف به زندگی انسان امروزی، گرایش به خرید و خواندن کتاب نسبت به گذشته به شدت کم شده است.
بنابراین اگر ما از کودکی روی فرزندانمان کار کنیم و آنها را به خواندن کتاب تشویق کنیم و برای ورود آنها به فضای مجازی محدودیت قائل شویم، قطعاً مسئله کتاب و کتابخوانی رونق خواهد گرفت.
وی در پایان با تشکر از حضور امام جمعه قزوین و مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد استان در غرفه انتشارات دکتر سین افزود: ما به عنوان یک ناشر از مسئولین استانی انتظار پولی نداریم، اما انتظار حمایت داریم.
وقتی آنها با سفارش کتاب و دادن هدایای فرهنگی به زیر مجموعههای خود از ناشران استان حمایت کنند، در واقع ما را یاری میرسانند تا بهتر دیده شویم.
باغ کتاب، آماده میزبانی از دانشآموزان کتابخوان قزوینی
در ادامه این گشتوگذار فرهنگی به غرفه انتشارات پرک به مدیریت سعید مدرسی سر زدیم و با سعید مدرسی، مدیرمسئول این انتشارات به صحبت نشستیم.
وی گفت: از سال 72 وارد این حوزه شدهام و امسال با حدود 120 عنوان کتاب در بخش کودک و نوجوان و بزرگسال در نمایشگاه شرکت کردهام.
مدرسی ادامه داد: انتشارات پرک سالانه به طور میانگین حدود 30 الی 40 عنوان کتاب چاپ میکند و کتابهایی که برای ترجمه با تألیف انتخاب میشوند، ابتدا با ذائقه و سلیقه مخاطب خود تطبیق میدهیم و در صورت همسو بودن با نیازهای آنها، کتابهای مورد نظر را چاپ میکنیم.
وی با مثبت ارزیابی کردن حضور مسئولان استانی در چنین رویدادهایی تصریح کرد: یکی از اتفاقات خوب نمایشگاه امسال، حضور ارزشمند آیتالله مظفری، امام جمعه محترم قزوین به همراه مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بود که برای اولین بار طی سالهای گذشته به نمایشگاه آمدند و از غرفه ناشران قزوینی بازدید کردند؛ اقدامی که موجب دلگرمی ماست و اطمینان خاطر به جهت اینکه توسط مدیران استانی دیده میشویم.
مدیر انتشارات پرک قزوین افزود: یکی دیگر از نکات مثبت نمایشگاه امسال، اختصاص دادن فضایی مجزا برای ارتباط ناشران داخلی و خارجی بود.
ما در این فضا با آنها تعامل مثبتی داشتیم و اقدام به خرید و فروش و کپی رایت کتاب کردیم و ضمن معرفی کتابهای خود به آنها، با کتابهای منتشر شده آنها آشنا میشدیم.
کمکاری شهرداری تهران و گلایه ناشران از عدم اطلاعرسانی موثر
مدرسی با اظهار گلایه از کمکاری مدیران شهرداری تهران در زمینه اطلاعرسانی مؤثر نمایشگاه کتاب اظهار کرد: سالهای گذشته قبل از اینکه ناشران غرفههای خود را تحویل بگیرید، میدیدیم سطح شهر مملو از بنرها و محتواهای تبلیغاتی نمایشگاه کتاب بود، ولی امسال متأسفانه تبلیغات فیزیکی در سطح شهر بسیار کم بود و همین مسئله موجب استقبال کم بازدیدکنندگان شد.
وی با بیان اینکه مجموعه فرهنگی باغ کتاب قزوین واقع در سبزهمیدان میتواند میزبان خوبی برای اردوهای علمی دانشآموزان باشد بیان کرد: ما تنها مرکز در استان قزوین هستیم که میتوانیم اردوهای دانشآموزی بالای 100 نفر را در این مجموعه برگزار کنیم و این آمادگی را داریم که در هفته کتاب و یا ایام خاصی از سال کتابهای این مجموعه را به صورت امانی به مدارس متقاضی بدهیم تا آنها خود در مدارسشان نمایشگاه کتاب برگزار کنند.
مدرسی در پایان اضافه کرد: ما در باغ کتاب برای اولین بار پس از تهران و مشهد با کمک یک شرکت دانشبنیان مجهز به دستگاهی شدهایم که حدود 14 هزار عنوان کتاب از 125 ناشر را در خود جای داده و مخاطبین میتوانند با انتخاب پی دی اف هر یک از آنها و پرداخت هزینه در محل دستگاه، کتاب مورد نظر خود را سفارش داده و ظرف یک هفته پس از چاپ آن توسط یک چاپخانه در تهران، آن را در منزل تحویل بگیرد.
بسیج هنرمندان حامی کتاب و کتابخوانی
محمد کشاورز، رئیس سازمان بسیج هنرمندان استان قزوین نیز که به همراه هنرمندان بسیجی به نمایشگاه کتاب آمده است به خبرنگار تسنیم میگوید: اردوی بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ویژه هنرمندان بسیجی استان قزوین متشکل از دهها نفر از هنرمندان استان برگزار شد.
وی افزود: پیوست فرهنگی برنامهها یک اصل مهم است که بسیج هنرمندان در این زمینه ایفای نقش میکند و این اردوی یک روزه به منظور تسهیل حضور هنرمندان در نمایشگاه کتاب صورت گرفت.
رئیس سازمان بسیج هنرمندان استان قزوین تصریح کرد: همانطور که مقام معظم رهبری بر موضوع اهمیت توجه به کتاب و اشاعه فرهنگ کتابخوانی مکرر تأکید فرمودهاند، تلاش کردیم تا در این زمینه نقشآفرینی کنیم.
نخبگان علمی قزوین میهمان نمایشگاه کتاب
قشر نخبگان و جهادگران علمی قزوین از دیگر میهمانان نمایشگاه کتاب امسال بودند؛ کریم عباسی معاون علمی، پژوهشی و فناوری سپاه صاحبالامر(عج) استان قزوین در این خصوص به خبرنگار تسنیم گفت: بسیج علمی در استان اهمیت ویژهای به موضوع حمایت از ناشران و نویسندگان دارد که موید این مطلب هم چاپ دهها عنوان کتاب با حمایت این معاونت است.
وی عنوان کرد: با برنامهریزی صورت گرفته جهادگران علمی استان در نمایشگاه کتاب حضوری موثر داشتند و این معاونت با بهرهمندی از ظرفیت طرحهای باقرالعلوم و امام صادق از نویسندگان حمایت مالی میکند.
معاون علمی، پژوهشی و فناوری سپاه صاحبالامر(عج) استان قزوین یادآور شد: چاپ مقاله، پایاننامه و کتب علمی در برنامه حمایتی بسیج علمی است و از نویسندگان برای ارائه طرحهای خود در حوزه چاپ و نشر دعوت میشود تا از مشوقهای مالی سپاه و بسیج بهرهمند شوند.
به گزارش تسنیم، سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از 17 اردبیهشت شروع شده و تا امروز 27 اردیبهشتماه 1404 با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا شد.
حدود 71 ناشر در استان قزوین فعال است و شمارگان انتشار کتاب استان نیز در آخرین گزارشها به بیش از 652 هزار جلد رسیده است اما از این تعداد ناشر فقط 10 ناشر بهصورت جدی فعالیت میکنند و بیش از 80 درصد ناشران قزوین غیرفعال هستند و مجوز بسیاری از آنها در مرحله ابطال قرار دارد.
از 10 ناشر فعال استان قزوین هم فقط 5 ناشر در حدی کتاب چاپ کرده و تیراژ چاپ دارند که میتوانند در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و سایر نمایشگاههای کتاب بزرگ استانها شرکت کنند و حدود 90 درصد ناشران استان، ناشرانی هستند که عناوین کتاب چاپ شده از ابتدای گرفتن پروانه نشر تا امروز از انگشتان یک دست فراتر نمیرود.
گزارش از: فرزین مافی
انتهای پیام/