تاریخسازی دولت سیزدهم در آزادسازی سواحل گیلان - تسنیم
دستور صریح رئیس جمهور شهید برای رفع تصرفات غیرقانونی در نوار ساحلی، اقدامی عملی در مسیر عدالت اجتماعی بود که امید تازه ای در دل مردم ایجاد کرد.

به گزارش خبرنگار تسنیم از رشت، حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور شهید دولت سیزدهم طی نامهای به اعضای هیئت دولت در بهمن ماه 1400 دستور داده بود تا تمامی تصرفات دستگاهها، نهادها و اشخاص حقیقی در نوار ساحلی تا عمق 60 متر از دریا بدون استثنا رفع شود و هر دستگاهی موظف است ظرف 20 روز لیست تصرفات خود را به دفتر ریاستجمهوری اعلام کند.
این اقدام در راستای اجرای قانون سال 1386 درخصوص حریم قانونی سواحل انجام شده بود؛ قانونی که علیرغم صراحت آن، طی سالیان گذشته بهدرستی اجرا نشد و موجب شکلگیری نابرابری در دسترسی به منابع طبیعی ملی شده بود.
رئیس جمهور شهید در سفر به استان گیلان در بهمنماه سال 1400، آزادسازی سواحل را بهعنوان یکی از اولویتهای دولت مطرح کرد و گفت که هیچ دستگاهی در دولت حق ندارد سواحلی را که متعلق به مردم است، اشغال کند.
وی دستور داده بود که تمامی تصرفات غیرقانونی در سواحل شمال کشور بهسرعت به نفع مردم آزاد شود.
گیلان؛ استانی با نوار ساحلی گسترده اما محدود برای مردم
استان گیلان با 286 کیلومتر نوار ساحلی از چابکسر تا آستارا، دومین سهم بزرگ سواحل دریای خزر را در اختیار دارد اما طی دهههای گذشته، بهواسطه تصرفات دستگاههای دولتی، نهادها و افراد خاص، بسیاری از نقاط این نوار ساحلی از دسترس مردم عادی خارج شده بود، این تصمیم نهتنها دسترسی آزاد مردم به سواحل را فراهم میکرد، بلکه میتواند به توسعه گردشگری، حفاظت از محیطزیست و بهرهبرداری پایدار از منابع طبیعی کمک کند.
مردم درباره آزادسازی سواحل میگویند
مردم گیلان و گردشگران حاضر در سواحل در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، از اقدام رئیسجمهور به نیکی یاد کرده و آن را حرکتی مردمی و عدالتمحور دانستند:
رضا ملکی، جوان ساکن رودسر گفت: سالها بود فقط اسم دریا را میشنیدیم.
وقتی به ساحل میرفتیم، یا با بتنها سیمانی یا سیم خاردار مواجه میشدیم یا با تابلوهایی که ورود را ممنوع کرده بودند.
حالا واقعاً احساس میکنیم که کسی به فکر مردم بود و آن دستور خوب به نفع مردم صادر شد.
مهناز قربانی، معلم بازنشسته لنگرودی نیز اظهار کرد: اقدام رئیسجمهور، شجاعانه بود، ما سالها بود از این منابع ملی محروم شده بودیم.
انشاءالله این گام، الگویی برای شفافسازی و پایاندادن به امتیازات خاص شود.
علی رمضانی، فعال حوزه گردشگری نیز عنوان کرد: آزادسازی سواحل باعث توسعه گردشگری داخلی میشود، وقتی مردم آزادانه به دریا دسترسی داشته باشند، هم نشاط اجتماعی بالا میرود و هم اقتصاد محلی جان تازه میگیرد.
رضا احمدی، یکی از اهالی بندر انزلی نیز گفت: سالها بود که دسترسی ما به سواحل محدود شده بود که این تصمیم رئیسجمهور واقعاً شجاعانه بود و نشان داد که دولت به فکر مردم است.
فاطمه یوسفی، گردشگری از تهران نیز اظهار کرد: همیشه در سفر به شمال، با سواحل خصوصی و بسته مواجه میشدم و مجبور بودم هزینههای زیادی برای استفاده از آنها پرداخت کنم، آزادسازی سواحل کار بزرگی است و حق طبیعی همه مردم است که از این زیباییها بهرهمند شوند.
حسن کریمی، یک کارشناس محیطزیست نیز این اقدام را گامی مؤثر در حفظ منابع طبیعی دانست و گفت: تصرفات غیرقانونی علاوه بر محروم کردن مردم، باعث آسیب به اکوسیستمهای ساحلی میشد، آزادسازی سواحل میتواند به حفاظت بهتر از محیطزیست و بهرهبرداری پایدار کمک کند.
وعده رئیسجمهور برای بازگشت حق مردم
سفر زمستانه رئیسجمهور به گیلان، نقطه عطفی در پیگیری عدالت در حوزه منابع عمومی بود.
وی در جمع مسئولان گیلانی صراحتاً گفته بود که هیچ دستگاهی در دولت، حق ندارد حتی یک متر از ساحل را تصرف کند؛ آنچه در اختیار مردم است باید به مردم بازگردد.
این سخنان، مهر تأییدی بود بر پایان دوره حاکمیت ویژهخواران بر منابع ملی و آغازی برای بازگرداندن ساحل به مردم.
دستور صریح رئیسجمهور شهید برای آزادسازی سواحل، در حالی صادر شد که سالها وعده و مصوبه، بدون اجرا مانده بود ولی دولت سیزدهم با رویکردی انقلابی و عدالتمحور، تلاش کرد حق مردم بر منابع ملی را احیا کند و از این رهگذر، گامی عملی در مسیر عدالت اجتماعی بردارد.
انتهای پیام/