خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

برگزاری دور اول انتخابات ریاست جمهوری لهستان

باشگاه خبرنگاران | بین‌الملل | یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404 - 11:40
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری لهستان در ۱ ژوئن برگزار می‌شود.
حزب،اروپا،انتخابات،لهستان،اتحاديه،ورشو،ضد،قضايي،قدرت،حمايت،د ...

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - لهستانی‌ها روز یک‌شنبه در انتخاباتی سرنوشت‌ساز برای تعیین رئیس‌جمهور آینده پای صندوق‌های رأی می‌روند؛ انتخابی که مشخص خواهد کرد آیا ورشو مسیر طرفدار اروپا را که نخست‌وزیر دونالد توسک آغاز کرده، ادامه می‌دهد یا به سوی بازگشت به ملی‌گرایی و نزدیکی به هواداران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، گام برمی‌دارد.
بازگشت ترامپ به صحنه سیاسی باعث جان گرفتن جریان‌های ضد اتحادیه اروپا در سراسر قاره شده و این انتخابات، بزرگ‌ترین آزمون برای چشم‌انداز اروپایی توسک از زمان روی کار آمدنش در سال ۲۰۲۳ پس از شکست حزب ملی‌گرای «قانون و عدالت» (PiS) محسوب می‌شود.
در این رقابت، شهردار ورشو، «رافائو تراسکوفسکی» از ائتلاف مدنی توسک (KO)، در برابر «کارول ناوروتسکی»، تاریخ‌دان محافظه‌کار مورد حمایت حزب PiS قرار گرفته است.
انتظار می‌رود تراسکوفسکی پیشتاز باشد و در صورت عدم کسب اکثریت مطلق (بیش از ۵۰ درصد آرا)، دور دوم انتخابات در ۱ ژوئن برگزار شود.
طبق قوانین کشور، انتشار نتایج نظرسنجی از صبح شنبه تا پایان رأی‌گیری ممنوع است.
نامزد‌های دیگر شامل اسلاومیر منتسن از حزب کنفدراسیون (جناح راست افراطی)، شیمون هولونیا رئیس پارلمان از حزب مرکزگرای «لهستان ۲۰۵۰»، و ماگدالنا بییات از حزب چپ هستند.
این انتخابات هم‌زمان با دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری در رومانی برگزار می‌شود، جایی که «جورجه سیمیون» ملی‌گرا با شعار «رومانی را دوباره بزرگ کنیم» با «نیکوسور دان»، شهردار میانه‌گرای بخارست، رقابت می‌کند.
پیروزی هم‌زمان دو نامزد ضد اتحادیه اروپا می‌تواند در زمانی که اتحادیه اروپا با چالش‌هایی مانند تجاوز روسیه به اوکراین و تعرفه‌های ترامپ دست‌وپنجه نرم می‌کند، موجی از نگرانی در بروکسل ایجاد کند.
رأی‌گیری در لهستان از ساعت ۷ صبح تا ۹ شب به وقت محلی انجام می‌شود و حدود ۲۹ میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند.
رئیس‌جمهور لهستان دارای اختیارات اجرایی محدودی است، اما می‌تواند لوایح پارلمان را وتو کند.
«آندژی دودا»، رئیس‌جمهور فعلی و متحد حزب PiS، از این قدرت برای سد راه اصلاحات قضایی توسک استفاده کرده است؛ اصلاحاتی که توسک آنها را مخرب دموکراسی می‌داند.
تراسکوفسکی وعده داده است نقش لهستان را به‌عنوان بازیگری محوری در اتحادیه اروپا تثبیت کرده و به دولت در بازگرداندن اصلاحات قضایی دوران PiS کمک کند.
او در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی دولتی TVP گفت:
«قطعاً روابطمان را با شرکای خود در ناتو و اتحادیه اروپا تقویت خواهم کرد...
از قانون‌گذاران می‌خواهم لوایحی را که دودا وتو کرده بود، برای امضا به من بدهند...
امیدوارم هرج‌ومرجی که PiS در نظام قضایی ایجاد کرده پایان یابد.»
کمپین انتخاباتی ناوروتسکی با اتهامی که آن را رد کرده – فریب یک مرد سالخورده برای فروش آپارتمان در برابر وعده مراقبتی که هرگز ارائه نشد – دچار بحران شد.
با این حال، دیدار ترامپ با او در کاخ سفید به کمپینش نیرویی تازه بخشید.
ناوروتسکی این انتخابات را فرصتی برای جلوگیری از تمرکز قدرت در دستان توسک و مقابله با ارزش‌های لیبرالی تراسکوفسکی معرفی کرده؛ کسی که به گفته او از راهپیمایی‌های LGBT حمایت کرده و صلیب‌های مسیحی را از ساختمان‌های عمومی در ورشو برداشته است.
او در یک تجمع در لوبلین گفت:
«صلیبی که رقیبم در ورشو برداشت، نماد ۱۰۰۰ سال میراث لهستان است.
آن، قدرت و انرژی ماست.»
بر خلاف برخی از ضد اروپایی‌های دیگر در اروپای مرکزی، ناوروتسکی از کمک‌های نظامی به اوکراین برای مقابله با روسیه حمایت می‌کند.
اما در عین حال، با تکیه بر احساسات ضد اوکراینی برخی لهستانی‌ها که از ورود گسترده پناه‌جویان خسته‌اند، خواستار اولویت دادن به شهروندان لهستانی در خدمات عمومی شده و همچنین به موضع کی‌یف درباره خاک‌سپاری بقایای لهستانی‌های کشته‌شده توسط ملی‌گرایان اوکراینی در جنگ جهانی دوم انتقاد کرده است.
منبع: رویترز