خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 28 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تمرکز بر کاهش آسیب‌های داخل زندان و بازاجتماعی شدن زندانیان - تسنیم

تسنیم | استان‌ها | شنبه، 27 اردیبهشت 1404 - 19:12
مدیرکل زندان های استان البرز، گفت: سیاست کلان نظام زندانبانی کشور در دهه اخیر بر کاهش آسیب های داخل زندان و آماده سازی زندانی برای بازگشت به زندگی عادی متمرکز شده است.
زندان،زندانيان،اشتغال،استان،زنداني،البرز،نفر،فتحي،مديركل،داخ ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، علی اصغر فتحی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: حوزه زندانبانی با محوریت زندانی شکل گرفته و اگر زندانی نباشد چنین مجموعه عریض و طویلی هم وجود نخواهد داشت.
سیاست کلان نظام زندانبانی کشور در دهه اخیر بر کاهش آسیب‌های داخل زندان و آماده‌سازی زندانی برای بازگشت به زندگی عادی متمرکز شده است.
مدیرکل زندان های استان البرز مطرح کرد: در این راستا، اقدامات متنوعی از جمله برنامه‌های فرهنگی، ورزشی، هنری، مذهبی و روانشناختی به اجرا درآمده و توجه ویژه‌ای به بهداشت روان و ایجاد اشتغال برای زندانیان شده است.
اعتقاد بر این است که اشتغال‌زایی نقش مهمی در کاهش آسیب‌ها و تسهیل بازاجتماعی شدن زندانیان ایفا می‌کند.
وی افزود: همچنین، با الهام از آموزه‌های اسلامی و اصول حقوقی، سازمان‌های مردم‌نهادی مانند انجمن‌ حمایت از خانواده‌های زندانیان و ستاد مردمی دیه تلاش می‌کنند تا با جلب مشارکت مردمی، از آسیب دیدن خانواده‌های زندانیان جلوگیری و از آن‌ها حمایت کنند.
با وجود تلاش‌های صورت گرفته، ذهنیت جامعه نسبت به زندان و زندانبانان تحت تأثیر تصورات تاریخی است.
فتحی عنوان کرد: این در حالی است که دکترین حقوقی تغییر کرده و نظام زندانبانی با رویکردی مبتنی بر رأفت اسلامی و بهره‌گیری از واحدهای بهداشت و درمان، بهداشت محیط، اشتغال و ...، در پی کاهش آسیب‌ها و ارائه خدمات به خانواده‌های زندانیان است.
انتظار می‌رود رسانه‌ها به انعکاس این تغییر رویکرد بپردازند و نسبت به زدودن تصورات منفی از جامعه اقدام کنند.
وی بیان کرد: انتظار می‌رود رسانه‌ها کمک کنند تا زندانیان پس از آزادی راحت‌تر به زندگی عادی بازگردند و کارفرمایان و همسایگان با دیدی بازتر به آن‌ها بنگرند.
همچنین، لازم است به خانواده‌های زندانیان که اغلب بیش از خود زندانی در معرض آسیب‌های روانی و اجتماعی قرار دارند، توجه شود و جامعه به جای ایجاد فشار مضاعف، از آن‌ها حمایت کند.
مدیرکل زندان های استان البرز با اشاره به اهمیت نقش رسانه‌ها در فرهنگ‌سازی و هدایت افکار عمومی به سوی جامعه‌ای آزاد، آباد و صلح‌آمیز اذعان کرد: در حوزه اشتغال زندانیان، دو بخش اصلی وجود دارد؛ اشتغال درون زندان و اشتغال برون زندان که اشتغال درون زندان خود به دو شاخه تقسیم می‌شود؛ اشتغال کارگاهی و اشتغال نشسته.
وی توضیح داد: اشتغال کارگاهی ویژه زندانیانی است که امکان خروج از زندان را ندارند اما تمایل به کار دارند.
در حال حاضر حدود 700 نفر در کارگاه‌های داخل زندان مشغول به کار هستند.
این کار علاوه بر ایجاد درآمد برای خانواده‌هایشان، به روند بازاجتماعی شدن آن‌ها نیز کمک می‌کند.
حدود 200 نفر از زندانیان نیز در بخش اشتغال نشسته فعالیت می‌کنند.
مدیرکل زندان های استان البرز ادامه داد: در مجموع، حدود 900 نفر از زندانیان در داخل زندان مشغول به کار هستند و بر اساس میزان کار انجام شده، حقوق دریافت می‌کنند.
این میزان حقوق ممکن است به اندازه بازار کار خارج از زندان نباشد، اما مورد استقبال زندانیان قرار گرفته است.
فتحی تصریح کرد: اشتغال برون زندان مربوط به زندانیان باز است که از نظر مقام قضایی واجد شرایط هستند و با سپردن وثیقه، باقی‌مانده دوران محکومیت خود را در زندان باز سپری می‌کنند.
این زندانیان معمولاً هفته‌ای یک تا سه شب در زندان اسکان دارند.
در حال حاضر، حدود 750 زندانی باز در کارخانجات سطح شهر مشغول به کار و از حداقل حقوق قانون کار برخوردارند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار اواخر سال گذشته، حدود 50 نفر از این زندانیان پس از آزادی به دلیل عملکرد خوبشان در این شرکت‌ها جذب شده و مسیر زندگی‌شان تغییر کرده است.
اخیراً با دعوت از چند کارفرما، آن‌ها پذیرفته‌اند سوله‌هایی را در داخل زندان باز ایجاد کنند که امید است با این اقدام، ظرفیت اشتغال کارگاهی تا پایان نیمه دوم امسال افزایش یابد.
به گفته فتحی، در حوزه حرفه‌آموزی زندانیان، در سال گذشته بیش از پنج هزار گواهینامه مهارت با همکاری فنی و حرفه‌ای، میراث فرهنگی و جهاد کشاورزی صادر شده و نکته قابل توجه این است که در این گواهینامه‌ها هیچ اشاره‌ای به گذراندن دوره در زندان نشده است.
هزینه‌های مربوط به حضور این سازمان‌ها در زندان توسط سیستم زندانبانی تأمین می‌شود.
مدیرکل زندان‌های استان البرز خاطرنشان کرد: زندانیان با شرکت در این کلاس‌ها مهارت‌های لازم را کسب کرده و پس از آزادی می‌توانند برای دریافت وام خوداشتغالی به مرکز مراقبت بعد از خروج مراجعه کنند.
همچنین، داشتن این گواهینامه‌های مهارت می‌تواند به آن‌ها در بهره‌مندی از ارفاقات قانونی پس از آزادی نیز کمک کند.
وی عنوان کرد: در بدو ورود هر زندانی به زندان، فرآیند پایش بدنی با حضور پزشک انجام می‌شود.
در این مرحله، علاوه بر ثبت مشخصات فردی، پزشکان و پرستاران زندان، زندانی را به طور کامل معاینه می‌کنند تا در صورت وجود هرگونه بیماری، پرونده پزشکی تشکیل و روند درمان آغاز شود.
برای موارد اورژانسی، بهداری زندان به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمات است.
فتحی افزود: همچنین، پزشکان متخصص در پنج رشته به طور منظم در طول هفته به زندان مراجعه و بیماران را معاینه می‌کنند.
در صورتی که پزشک تشخیص دهد زندانی نیاز به ادامه درمان در خارج از زندان دارد، در صورت امکان آزادی مشروط، تلاش برای آزادی او صورت می‌گیرد.
در غیر این صورت، زندانی در بیمارستان‌های داخل شهر مداوا و به زندان بازگردانده می‌شود.
مدیرکل زندان‌های استان البرز اذعان کرد: البرز به دلیل همجواری با تهران و حضور تعدادی از زندانیان تهرانی در زندان‌های این استان، وضعیت نسبتاً ویژه‌ای دارد.
مدیریت زندان‌های رجایی‌شهر و قزل‌حصار با استان تهران است و با انتقال زندانیان رجایی‌شهر، جمعیت زندان قزل‌حصار افزایش خواهد یافت و بخشی دیگر نیز به سایر زندان‌های تهران منتقل خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه زندان‌های موجود در کرج شامل ندامتگاه کرج، ندامتگاه فردیس، زندان باز و زندان مراقبت‌های الکترونیکی است، بیان کرد: تبصره 3 ماده 513 قانون مجازات اسلامی، مراجع قضایی را مکلف کرده پس از صدور حکم قطعی، زندانیان به نزدیک‌ترین محل سکونتشان منتقل شوند که هدف از این امر، کاهش آسیب‌های ناشی از تردد زندانیان است.
فتحی عنوان کرد: در سال گذشته با تلاش واحدهای صلح و سازش، مددکاران، شورای حل اختلاف و انجمن‌های حمایتی، موفق به جلب رضایت اولیای دم در پرونده 31 نفر شدیم.
از این تعداد، حدود 23 نفر زندانی بودند و مابقی قبل از ورود به زندان، با پیگیری‌های صورت گرفته، به آغوش خانواده بازگشتند یا در حال گذراندن جنبه عمومی جرم هستند.
مدیرکل زندان‌های استان البرز مطرح کرد: در سال‌های گذشته، انجمن حمایت از خانواده‌های زندانیان تنها در مرکز استان البرز فعال بود اما در سال گذشته، شعب این انجمن در شهرستان‌های فردیس، نظرآباد، ساوجبلاغ و هشتگرد نیز تأسیس شدند.
در حال حاضر، پنج مرکز انجمن حمایت در استان فعال هستند و در سال جاری نیز درخواست تأسیس شعبه اشتهارد داده شده است.
وی اضافه کرد: هدف از گسترش این مراکز، ارائه خدمات مناسب‌تر و تسهیل دسترسی خانواده‌های زندانیان به کمک‌های مورد نیاز است تا کمترین زحمت برای دریافت این خدمات متوجه آن‌ها شود.
همچنین، انجمن حمایت از خانواده‌های زندانیان ارتباط خوبی با کمیته امداد امام خمینی (ره) دارد و کمک‌های ارائه شده توسط این انجمن، مازاد بر کمک‌های کمیته امداد است.
فتحی توضیح داد: در مجموعه زندان‌ها، سه نوع ملاقات برای زندانیان در نظر گرفته شده است؛ ملاقات کابینی یا تلفنی، ملاقات حضوری و ملاقات خصوصی.
ملاقات‌های حضوری و خصوصی به عنوان ابزاری برای تقویت رفتارهای مثبت زندانیان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این نوع ملاقات‌ها بیشتر به افرادی تعلق می‌گیرد که مقررات زندان را رعایت و در برنامه‌ها شرکت دارند.
مدیرکل زندان‌های استان البرز با بیان اینکه همچنین، در مواردی که خانواده‌ها درخواست ملاقات حضوری داشته باشند، پس از طی مراحل قانونی، این امکان برای آن‌ها فراهم می‌شود، اذعان کرد: آمار زندانیان دارای پابند الکترونیکی در حال حاضر 696 نفر و تعداد زندانیان رای باز 757 نفر است.
یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها و موارد مورد تأکید، بحث طبقه‌بندی زندانیان است.
وی خاطرنشان کرد: قانونگذار به طور مشخص بازداشتگاه و زندان را از یکدیگر تفکیک کرده است.
با اینکه اغلب استان‌ها مکان مستقلی به عنوان بازداشتگاه ندارند اما نهادهایی مانند نیروی انتظامی و اداره آگاهی و غیره دارای بازداشتگاه‌های خود هستند.
در داخل زندان‌ها نیز اصل جداسازی رعایت می‌شود و متهمان از محکومان جدا نگهداری می‌شوند.
انتهای پیام/