مدیریت شهری متزلزلی را تحویل گرفتیم؛ ۴ تحول در شهر تهران/ افزایش حدود ۳۰۰ هکتاری سرانه تفرجگاهی در جنوب تهران/ تهران در مسیر تبدیل به شهر هوشمند تا سال ۱۴۱۰
«علیرضا زاکانی» شهردار تهران صبح شنبه (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) در نشست خبری در ساختمان جدید بلدیه تهران به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

به گزارش مشرق، نشست خبری علیرضا زاکانی شهردار تهران صبح امروز در خانه بلدیه تهران برگزار شد.
وی در این نشست با اشاره به اینکه رویکرد جدیدی را آغاز کردیم گفت: طی بیش از ۴۴ ماه حضور در شهرداری، رویکردی جدید و تحولی را در مدیریت شهری آغاز کردیم.
وی با اشاره به منظومه تحول شهری، از چهار محور اصلی در این مسیر نام برد.
زاکانی گفت: چهار تحول مهم در حوزه شهری هدفگذاری شده که با همراهی شورای ششم و تلاشهای انجامشده، گامهای مؤثری در این مسیر برداشتهایم.
این تحولات شامل تحول در کارکرد شهر، فراهمسازی زمینه آرامش و مشارکت مردم در ساخت محیطی سازنده، تحول در مدیریت شهری، و همچنین تحول در حوزه فناوری است.
وی افزود: تلاش کردیم ابتدا ثبات را در مجموعه شهرداری ایجاد کنیم که با لطف خدا، حمایتهای دولت و مشارکت مردم این ثبات بهسرعت محقق شد.
زاکانی تأکید کرد: این رویکرد جدید در راستای ارتقا کیفیت زندگی شهروندان و مشارکتپذیری بیشتر آنان در اداره شهر طراحی شده است.
مدیریت شهری متزلزلی را تحویل گرفتیم
زاکانی با بیان اینکه مدیریت شهری متزلزلی را تحویل گرفتیم، اظهار کرد: با مشارکت مردم توانستیم از تزلزل به ثبات برسیم و بتوانیم شرایط را به گونهای پیش ببریم که با برنامه ریزی دقیق و گامهای استوار، در جهت رفع مشکلات یکی از پس دیگری گام برداریم.
ایجاد ۹ کارخانه نوآوری در اقصی نقاط شهر
شهردار تهران با بیان اینکه از مرحله اول جلو رفته ایم و گام دوم را برداشته ایم، اظهار کرد: چشم انداز ما تجلی تحول است.
برای اینکه در فناوری اطلاعات و کارکردهای آن در سازمان فاوا و سازمان فناوریهای نوین بتوانیم گام اساسی برداریم، مسیری را طی کردیم که شامل مجوزها، توسعه سرمایه انسانی و زیرساخت هاست که به دنبال آن در ماههای آینده با تحولی در فناوریهای نوین شامل ساخت پارک علم و فناوری ۲۰۰ هکتاری و ۹ کارخانه نوآوری در اقصی نقاط شهر در وسعتهای مختلف روبهرو خواهیم بود و چهره شهر تغییر خواهد کرد؛ تغییری که به عنوان خواب و خیال مطرح میشد.
زاکانی همچنین تصریح کرد: در حمل و نقل مقدماتی فراهم شد که ما را به نصاب حداقلی برساند اما امروز در مسیری هستیم که خطوط مترو، اتوبوس، تراموا، تاکسی و موتور برقی توسعه جهشی پیدا میکند.
نباید برجهای آسمان خراش ساخته شود
وی با بیان اینکه در بافت فرسوده نگاه جدیدی حاکم میشود، خاطرنشان کرد: مسیری که سالها بر آن اصرار میکردیم این است که اگر بناست مشکل مسکن و اجاره نشینی حل شود، باید سرمایه گذاری بر بافت فرسوده با نگاه جدیدی شکل بگیرد تا سرانههای هفت گانه و خانههای فراخ و قابل اعتنا و بهرهبرداری تأمین شود.
نباید برجهای آسمان خراش ساخته شود و ماحصل آن شرایطی ایجاد شود که باید تلاش زیادی کرد تا زیرساختهای آن فراهم شود؛ ما با افتخار این وظیفه را انجام خواهیم داد.
شهرداری تهران در آستانه یک تحول بزرگ مالی و اجتماعی است
شهردار تهران، با اشاره به تحولات گسترده در مدیریت شهری، از رشد بیسابقه درآمدی شهرداری و مشارکت عمومی گسترده در برنامههای شهری خبر داد.
وی گفت: در آستانه یک کار بزرگ هستیم و همراهی با افکار عمومی برای ما بسیار اهمیت دارد.
شما اهالی رسانه در این مسیر تسهیلکننده ارتباط ما با مردم هستید، چرا که ابعاد کاری ما بسیار متنوع است.
رشد چشمگیر درآمدهای شهرداری
زاکانی با اشاره به رشد چشمگیر درآمدهای شهرداری، اظهار داشت: در سال ۱۳۹۹ درآمد شهرداری تهران ۲۷ همت بود.
این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۳۷ همت، در سال ۱۴۰۱ به ۸۰ همت و در سال ۱۴۰۲ به ۱۰۸ همت رسید.
همچنین در سال گذشته، با وجود دو برابر شدن پای پولی، تحقق درآمدی ما به بیش از ۲۰۰ همت رسید که در تاریخ بلدیه تهران بیسابقه است.
وی با تأکید بر انضباط مالی در مدیریت منابع افزود: این مسیر را با نظم و سرعت پیش میبریم.
نقش مهم مشارکت مردمی در تصمیمسازیهای شهری
شهردار تهران همچنین به نقش مهم مشارکت مردمی در تصمیمسازیهای شهری اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱، ۳۴۱ هزار نفر در نظرسنجیتهران دوست داشتنی شرکت کردند، اما با دعوت گستردهتر، این رقم در سال بعد به بیش از یک میلیون و ۳۵۶ هزار نفر رسید.
زاکانی از استقبال پرشور مردم از برنامههای ورزشی شهرداری نیز خبر داد و گفت: با آغاز طرح قهرمان شهر، میزان مشارکت تهرانیها در ورزش به طرز چشمگیری افزایش یافت؛ به طوری که در سال ۱۴۰۲، یک میلیون نفر در این طرح شرکت کردند و در مجموع، یکونیم میلیون نفر از مردم تهران در رقابتهای ورزشی سال گذشته حضور داشتند.
زاکانی این روند را نشاندهنده افزایش اعتماد عمومی و پویایی اجتماعی در پایتخت دانست.
پاسخی به گزارش وزارت راه پیرامون وضعیت پایتخت
شهردار تهران، درباره گزارش وزارت راه پیرامون وضعیت پایتخت عنوان کرد: یک گزارشی را وزارت راه تنظیم کرده بود در خصوص پایتخت، اما در این گزارش، مجموع شهر تهران و استان البرز را با هم در نظر گرفته بودند و حدود ۱۸ هزار و ۸۰۰ کیلومتر را هدفگذاری کرده بودند.
این گزارش به بررسی اشکالات این ۱۸ هزار و خردهای کیلومتر پرداخته بود.
اما خود گزارش نیز دارای اشکالاتی بود؛ از جمله اینکه تفکیکی بین سه بخش صورت نگرفته بود.
زاکانی افزود: در آن جلسهای که داشتیم بحث علمی مطرح شده بود و رئیسجمهور نیز تأکید کردند که بروید و مستنداتتان را تکمیل کنید و تحقیقاتی که صورت گرفته را به ما ارائه دهید و ما با دیدن گزارشها گفتیم این اطلاعات غلط است.
وی ادامه داد: جمعیتپذیری در تهران با روش غلطی پیش رفته و تهران را گران کردهاند.
نتیجه این شده که کسی از تهران نرفته، ولی نرخ رشد جمعیت کاهش یافته است.
شهردار تهران خاطرنشان کرد: خواهشی که ما کردیم این بود که اساساً این یک روش غیرعلمی است که بخواهید یک آمار غلط را گسترش دهید.
جامعه هدف تنوع دارد و باید در این آمار، شهر تهران، استان تهران و البرز بهصورت جداگانه بررسی و تحلیل شوند.
سرانجام انتقال نمایشگاههای پرمخاطب به نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب
وی در پاسخ به سوای در خصوص انتقال نمایشگاههای پرمخاطب به نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب نیز عنوان کرد: سالها است داریم با وزارت صنعت و معدن مذاکره میکنیم.
آنجا حکم به تخلیه و انتقال دارد.
در آخرین مذاکرهای که با وزیر صمت داشتیم قرار شد کارگروه مشترکی تشکیل و به سرعت برای آن مساله تدبیری کنیم و با تکمیل شهر آفتاب این انتقال را سرعت ببخشیم.
در نمایشگاه بین المللی نیز اگر قرار است نمایشگاه داشته باشیم؛ این نمایشگاهها در سطح محلی باشد تا شهر قفل نشود.
بنا شد در توسعه منطقی نمایشگاه بین المللی با ویژگیهای بعدی که ترسیم میشود نیز شهرداری مشارکت داشته باشد.
زاکانی یادآور شد: رأی ماده صد نمایشگاه نیز مانند رأی خیلی جاها قابلیت اجرا ندارد، چرا که بعضاً در ابتدا در ساخت آن دقت نشده و در بخشهایی از ساخت تخلف شده که تخریب آن به حیات کل ساختمان آسیب میزند.
بر همین اساس نمیتوان بعضاً رایهای قلع و قمع را انجام دهیم.
بنابراین باید نظارت کنیم که خلاف ساخته نشود.
تعدد احکام را در ماده صد داریم که در حال انجام است.
وی گفت: به عنوان کلانشهر تهران بیشترین رأی کمیسیون ماده صد ما قلع و قمع است اما در بیشتر شهرها بالای ۹۰ درصد رأی این کمیسیون، جریمه است.
بنابر این اگر رأی قلع و قمع باشد ما اجرا میکنیم.
در واقع اعمال قانون منطقی دارد یعنی باید امکان اجرا داشته باشد مثلاً نباید قلع و قمع به سازه اصلی آسیب بزند.
هفته پیش یک قلع و قمع با وسعت ۲۰۰ هکتار داشتیم که انجام دادیم.
با سامانه «شهریار» فسادهای خرد در شهرداری به حداقل میرسد
زاکانی با اشاره به اقدامات صورتگرفته در راستای مقابله با فساد در شهرداری، اظهار داشت: مشارکتهای نادرستی در گذشته وجود داشت که برخی افراد در حال خوردن بودند و خردهفسادهایی در مسیر شکل گرفته بود.
برخی از این مسائل از نقطه آغاز توسط برخی از عوامل ما و دیگران شروع شده بود.
وی افزود: در این بخش از ماجرا، موفقیت بسیار جدی داشتیم و حتی در جایی که به نظر میرسید امکان بازگرداندن ظرفیتهای از دست رفته وجود ندارد، موفق شدیم.
برای مثال، یک نمونه حداقلی مربوط به حوزه شهروندی وجود داشت که به فروش رسیده بود و قیمت آن به ۶۰۰ میلیارد تومان میرسید.
تمام چارچوبهای قانونی آن نیز تنظیم شده بود و بهنظر میرسید که دیگر امکان بازگشت وجود ندارد، اما با پیگیریهایی که صورت گرفت، موفق شدیم آن را به مسیر درست بازگردانیم.
زاکانی ادامه داد: بخش اول این موضوع، فوقالعاده موفقیتآمیز بود و در بخش دوم نیز برخوردهایی صورت گرفت.
اما کار اساسی در بخش دوم، مواجهه غیرحضوری و کاهش رابطه بین متقاضیان و خدمتدهندگان بود.
در این راستا، سامانهای تحت عنوان «شهریار» طراحی کردهایم که در حوزه خدمات عمومی شهر فعالیت خواهد کرد و در روزها و هفتههای آینده افتتاح میشود.
این سامانه اساساً رابطه میان مردم و خدمتدهندگان در محیط شهرداری را به حداقل میرساند.
وی افزود: در حوزه شهرسازی، حوزه خدمات و دیگر حوزهها، این سامانه گامی بزرگ به شمار میرود.
این اقدام بهصورت سیستمی امکان تخلفات را کاهش میدهد و افرادی که ممکن است از روی نیاز دچار خطا شوند، دیگر زمینهای برای چنین اقدامی نخواهند داشت.
شهردار تهران تصریح کرد: نکته دوم، آموزش و ارتقای فرهنگ بود؛ نکته سوم، رصد؛ و نکته چهارم، برخورد.
با بخشی از افرادی که مرتکب خطا شده بودند برخورد کردیم و اکنون نیز در حال فراهم کردن زمینهای هستیم که اگر فردی تقاضای نادرستی داشت و به ما اطلاع داده شد، با او برخورد سختی صورت گیرد.
وی تأکید کرد: در این رویکرد، آنچه که بهعنوان خردهرشوهگیری مطرح است، اگر جایی وجود داشته باشد، با لطف خداوند به حداقل خواهد رسید و در ادامه نیز ریشهکن خواهد شد.
این جزو برنامههای امسال ماست و به یاری الهی باعث ایجاد سرمایه اجتماعی گسترده برای مدیریت شهری خدمتگزار خواهد شد.
پایش ۱۶ هزار ساختمان بالای ۶ طبقه در تهران با مشارکت ۸ دستگاه اجرایی
زاکانی درباره اقدامات صورتگرفته در حوزه ایمنی ساختمانها در تهران اظهار داشت: ما در مجموعه ساختمانهای ناایمن در تهران فقط یک برداشت اولیه داشتیم که طی آن ۱۲۹ ساختمان از سوی آتشنشانی بهعنوان ساختمان ناایمن اعلام شدند.
این اقدام، کاری بسیار خوب و مؤثر بود که انجام شد.
وی افزود: برای اولین بار، هشت دستگاه مختلف دست به دست هم دادند تا کل ساختمانهای بالای ۶ طبقه در تهران مورد پایش قرار گیرند.
در گام اول، بنا شد که ۱۶ هزار ساختمان پایش شوند و این هشت دستگاه هماکنون در حال انجام این کار هستند و از جوانب مختلف این ساختمانها را بررسی میکنند.
شهردار تهران ادامه داد: بسیاری از بیمارستانها و مراکز تجاری نیز در این فرآیند مورد بررسی قرار گرفتند.
شما میتوانید گزارش کامل این اقدامات را از سازمان مدیریت بحران شهر تهران دریافت کنید.
نکته مهم در این روند، مشارکت جدی سایر دستگاهها در کنار شهرداری برای ارتقای ایمنی شهری است.
زاکانی در ادامه به ساختمان علاالدین اشاره کرد و گفت: درباره این ساختمان، در حقیقت دو اتفاق رخ داده است.
اول، بحث نمازخانه و مسائل مربوط به آن، و دوم، بحث جرایم و تخلفاتی است که در این ساختمان انجام شده است.
برای این ساختمان بالغ بر ۸ هزار میلیارد ریال (۸ همت) فیش صادر شده که بخش عمدهای از آن به دلیل عدم ارائه خدمات پارکینگ بوده است.
وی افزود: یک بخش دیگر از جرایم نیز در حال پیگیری است.
همچنین بخش دوم رسیدگی مربوط به نمای ساختمان بوده و بخش سوم ناظر بر استحکام و ایمنی سازهای این ساختمان است که در حال بررسی است.
شهردار تهران اظهار کرد: ما با جدیت در این مسیر پیش میرویم و تلاش داریم تا با مشارکت همه دستگاهها، ایمنی شهر را ارتقا داده و از تکرار حوادث تلخ ناشی از ضعفهای ساختاری در ساختمانها جلوگیری کنیم.
احداث شهرکها و ساختمانهای الگو با هدف تسریع نوسازی بافت فرسوده
زاکانی با تاکید بر اینکه آرامستانهای جدید ایجاد میکنیم، افزود: برای ایجاد ۵ آرامستان مجوز گرفتیم و دو مورد آن را تملک کردیم و دو مورد آن در حال ساخت است، سومی هم در حال تملک است.
وی درباره ساختمانهای فرسوده نیز اظهار کرد: برای این ساختمانها مشوق در نظر میگیریم.
تهران دوست داشتنی ما نیازمند یک بازبینی است.
طرح جامعی در سال ۸۶ و ۸۷ تصویب شده و در شورای عالی شهرسازی و دولت نیز تصویب شده و درآن افق سال ۱۴۰۵ تا ۱۰.۵ میلیون نفر جمعیت پذیری دیده شده است.
عدد و رقمهای فعلی جمعیت تهران از ۹.۵ تا ۱۰ میلیون نفر ذکر شده که البته آمار دقیقی از آن وجود ندارد.
شهردار تهران اظهار کرد: در چنین شهری با چنین وضعیتی هنوز یک میلیون نفر جمعیتی که پیش بینی شده محقق نشده اما هزاران مشکل وجود دارد.
بنابراین باید نگاه جدید به ظرفیتهای آن داشته باشیم.
وی با بیان اینکه ۹۳۰ هزار پلاک داریم که بالغ بر ۲۶۰ هزار پلاک آن فرسوده است، افزود: بالغ بر ۵ هزار پروانه در بافت فرسوده صادر کردیم که به نوعی یک جهش است.
سال گذشته ۵۶۰۰ پلاک را در بافت فرسوده نوسازی کردیم و امسال ایده جدیدی را مطرح کردیم برای ساخت شهرکهای الگو و ساختمانهای الگو.
به طوری که برای ساخت ۲۶ شهرک الگو مجوز دادیم و این فرایند را در بافت فرسوده خرد کردیم.
مسکن الگو را مطرح کردیم که با این کار و با مجوز کمیسیون ماده پنج، سرعت نوسازی بالا میرود و چهره شهر تغییر پیدا میکند که شروع آن از محله هرندی خواهد بود.
زاکانی اضافه کرد: باید مسیری را در مشوقها پیش ببریم که با افزایش طبقات به صورت منطقی و به جای خانههای محدود و محصور، نوسازی داشته باشیم؛ ساخت مسکنهای الگو انجام شود و آسایش مردم ارتقا پیدا کند.
شهردار تهران ادامه داد: سال ۱۴۰۰ تعداد پروانههای صادر شده ۵۴۰۰ پروانه بود که اگر ما آن روش مدیریت را ادامه میدادیم حدود ۱۴۶ سال طول میکشید که کل شهر یک بار نوسازی شود.
بنابراین شیوه جدیدی برای شهرک سازیها و ساختمانسازیهای نوین داریم که شرایط و چهره شهر تغییر پیدا میکند.
صدور فیش عوارض ۸ همتی عدم تأمین پارکینگ برای پاساژ علاءالدین
زاکانی در مورد ایمنی پاساژ علاءالدین نیز گفت: در مورد این ساختمان اعلامی، بحثنما، بحث ایمنی داخلی و تخلفات شهری این ساختمان مطرح است که آخرین پیگیریها نشان داد که بالغ بر ۸ همت برای این ساختمان فیش عوارض در راستای عدم تامین پارکینگ صادر شده است و مالک باید تمکین کند و در مورد نما هم مالک در حال بازسازی و ایجاد نمای جدید است و در مورد استحکام بنا نیز باید بگویم که رفت و آمد و شرایط استقرار واحدها زیاد است که باید این موضوع پیگیری شود.
وی تاکید کرد: مالک مکلف به ساخت پارکینگ است که زمانبندی تعیین خواهد شد؛ وگرنه اگر پارکینگ نسازد جرایمش بالاتر است.
شهردار تهران با اشاره به مجمع بریکس و دیدار با شهرداران شهرهای مختلف دنیا گفت: اولین نشست بریکس در کازان، دومین نشست در امارات و سومین نشست در تهران برگزار شد؛ شناخت از تهران برای ارتباط با این کشورها بسیار مهم بود.
ارتباط هرچه بیشتر ما با کشورهای دیگر به ما امکان میدهد که سرعت جدی در سرمایهگذاری، گردشگری و دیگر حوزهها داشته باشیم.
در نشست بعدی در برزیل حاضر خواهیم شد و میتوانیم از این ظرفیت بزرگ استفاده میکنیم.
زاکانی ادامه داد: در مجمع جی ۲۰ در آفریقای جنوبی نیز دعوت شدیم و حضور در این مجامع باعث توسعه فعالیتهایمان میشود.
هدفگذاری ما در دیدار با سفرای کشورها دیپلماسی شهری بود؛ مدیریت شهری میتواند در این راستا به سرعت جلو برود.
ما کار مشترکی را با دولت در این خصوص شروع کردیم.
با عربستان اتحاد بین دو کشور را در دستور کار داشتیم، با صربستان همکاریهای علمی و فرهنگی و با چین موضوع تکنولوژی سرمایه گذاری و توسعه ارتباطات را دنبال کردیم.
ارائه لایحه به شورای شهر برای احداث ۸۰ مجتمع آموزشی
زاکانی با اشاره به جلسه اخیر خود با رئیس جمهور، یادآور شد: در این جلسه بنا شد ۸۰ مجتمع به عنوان مقدمه کار ساخته شود که عدد فوقالعاده بالایی است اما به آن قانع نیستیم.
۵۶ نقطه در پنج منطقه لکه گذاری شد و ۱۵ نقطه در منطقه ۲۲ نیز اضافه خواهد شد.
هدف بر این است که ساخت آنها سریع تر انجام شود.
در شهرکهایی که بیش از ۲۰۰ خانوار دارند، باید مدرسه ساخته شود.
در گذشته چنین تکلیفی نبود.
بنابراین شهرکهایی هستند که بیش از هزار نفر جمعیت دارند اما مدرسه ندارند.
ما در شهرکهای الگو با قاعده عمل میکنیم و شرایط مثل قبل نیست.
بر اساس لایحه ای که به شورا میدهیم، ۸۰ مجتمع آموزشی برای ارائه خدمت به دانش آموزان و معلمان احداث میشود.
وی افزود: یک لکه زمین هفت هکتاری در پادگان ۰۶ داریم که هیچ درختی هم در این لکه نیست.
تصمیم ما این است که مرکز تربیت معلم در این لکه احداث شود.
یک لکه سه هکتاری نیز که میدان صبحگاه بوده به مدرسه تیزهوشان تبدیل خواهد شد.
امکانات ورزشی، رفاهی و دیگر امکانات در ۸۰ مجتمع آموزشی ما پیشبینی خواهد شد.
ما به این قانع نیستیم و به نوسازی تمام مدارس فکر میکنیم و معتقدیم که وزارت آموزش و پرورش با کمک شهرداریها میتواند این اقدام را انجام دهد.
در جلسه هفته قبل رئیس جمهور با شهردار ۱۹ کلانشهر قرار شد که پیشنهادات در این زمینه سریعتر ارائه شود.
زاکانی افزود: اگر این زمین هفت هکتاری در پادگان ۰۶ به مرکز تربیت معلم تبدیل شود، توسعه عدالت شهری محقق خواهد شد.
حضور شهرداری در کنار وزارت آموزش و پرورش میتواند ظرفیتهای بالقوه را به ظرفیتهای بالفعل تبدیل کند.
مسیر حل ناترازی انرژی با مشارکت مردم و توسعه انرژیهای پاک محقق میشود
شهردار تهران، با اشاره به چالش ناترازی انرژی در کشور، تاکید کرد: ناترازی انرژی یک راهحل اصلی دارد و آن مشارکت مردم در بخش مصرف و صرفهجویی و حرکت از انرژیهای آلاینده به سمت انرژیهای پاک است.
اما این که ما در شهرداری تهران چه اقداماتی میتوانیم انجام دهیم، مسیرهای متعددی را دنبال میکنیم که بخش قابل توجهی از آن به کاهش مصرف انرژی بازمیگردد.
وی افزود: بخشی از اقدامات ما در این مسیر به توسعه حملونقل عمومی مربوط میشود.
تلاشهای گستردهای که در زمینه توسعه ناوگان اتوبوسرانی و مترو انجام شده، کمک میکند تا استفاده از وسایل نقلیه شخصی کاهش یابد.
این امر تأثیر مستقیمی بر کاهش مصرف سوختهای آلاینده دارد و در جهت بهبود شرایط زیستمحیطی شهر حرکت میکند.
شهردار تهران با تاکید بر اهمیت برقیسازی ناوگان حملونقل گفت: یکی از محورهای مهم فعالیت ما، برقیسازی حملونقل عمومی است.
ما این مسیر را با جدیت دنبال میکنیم و این لطف خداست که توانستهایم زیرساختهای این تحول را فراهم کنیم.
همچنین، برقیسازی موتورسیکلتها به ویژه موتورهای کار نیز در دستور کار ما قرار دارد که این اقدام نیز سهم قابل توجهی در کاهش مصرف انرژیهای فسیلی خواهد داشت.
زاکانی با اشاره به اهمیت بخش تولید انرژی، اظهار داشت: یکی از نکات کلیدی در حل ناترازی انرژی، توجه به تولید انرژی از منابع پاک است.
در این زمینه، ما به سمت جایگزینی سوختهای آلاینده با سوختهای پاک حرکت کردهایم.
در همین راستا، لایحهای را به شورای اسلامی شهر تهران ارائه کردهایم تا زمینه مشارکت مردم در تولید انرژی نیز فراهم شود.
وی ادامه داد: هدف ما این است که خود شهرداری تهران نیز از طریق تولید انرژی بتواند مشارکت مؤثری در این عرصه داشته باشد.
در این راستا، در حال پیگیری برنامههایی هستیم که تمامی ساختمانهای شهرداری امکان تولید برق پاک داشته باشند.
همچنین به سمت احداث مزارع تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر حرکت کردهایم و این موضوع در برنامهریزیهای ما بهصورت جدی هدفگذاری شده است.
شهردار تهران تصریح کرد: ما در مسیر خودکفا شدن در تولید انرژی پاک گام برداشتهایم تا بتوانیم شهرداری تهران را به نهادی تبدیل کنیم که هم در مصرف و هم در تولید انرژی مسئولانه و هوشمندانه عمل کند.
این برنامهها با هدف کاهش ناترازی انرژی، بهبود کیفیت زندگی شهری، توسعه پایدار و ارتقای سلامت محیط زیست در حال اجرا هستند و به لطف خداوند، به دنبال آن هستیم که تهران در مسیر انرژیهای پاک بدرخشد و الگوی دیگر شهرهای کشور شود.
شهردار تهران در نشست خبری در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه در سالهای اخیر شهرداری تهران حمایت ویژهای از فعالیتهای فرهنگی داشته است برای مثال در برگزاری برنامههایی مانند مهمونی ده کیلومتری غدیر و جشن امام رضاییها توانسته با همکاری سایر دستگاهها و نهادها نشاط اجتماعی را در جامعه ایجاد کند.
با توجه به اینکه شما به عنوان شخصیتی سیاسی فرهنگی شناخته میشوید برای اینکه این رویکرد در شهرداری تهران استمرار داشته باشد چه برنامهای دارید؟، گفت: در نیمه ماه مبارک رمضان، در خوابگاه حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) صدها هزار نفر در جشن مردمی شرکت کردند.
همچنین در جشن امام رضا (علیهالسلام)، که امسال چهارمین سال برگزاری آن در ایران بود، جمعیتی متناوب در سطح میلیون نفر شرکت کردند.
وی افزود: این حضور گسترده مردم، خود گواه روشنی است بر اینکه چنین برنامههایی بستر همکاری و همافزایی برای توسعه نشانههای اجتماعی در جامعه ما را فراهم میکنند.
باید تلاش کنیم تا بتوانیم این خدمات را به بهترین نحو به مردم ارائه کنیم و در هر شرایط و مناسبت، چه در شادی و چه در دشواریها، در کنار مردم باشیم.
شهردار تهران ادامه داد: برای این منظور، یک سامانه و چارچوب مشخص طراحی و شکل گرفته تا این فرآیند نهادینه شود.
چرا که اساساً این کار، یک فعالیت کاملاً مردمی است و باید توسط خود مردم مدیریت و هدایت شود.
زاکانی به مثال مشخصی در این زمینه اشاره کرد و گفت: در همین جشن امام رضا (ع)، وقتی سامانه برای ثبتنام متقاضیان برگزاری مراسم باز شد، بیش از ۱۵۰۰ نفر تقاضا دادند.
این تعداد بالا بود بهطوری که مجبور شدیم سامانه را ببندیم.
وی تأکید کرد: این حجم بالای استقبال نشان میدهد که باید بهصورت جدی و ساختاریافتهتر در این مسیر حرکت کنیم تا بتوانیم بستر لازم برای مشارکت اجتماعی و ترویج نشاط عمومی را فراهم سازیم.
با اضطرارسازی و القای شرایط بحرانی شدیداً مخالفم
زاکانی با تأکید بر اینکه نباید فضای اضطرار مصنوعی در کشور ایجاد شود، گفت: ما نباید به سمت اضطرارسازی برویم.
من بهشدت مخالف کسانی هستم که شرایط اضطراری غیرواقعی القا میکنند.
اگر در دهههای گذشته بهدرستی درباره زیرساختهایی مانند برق کشور صحبت میشد، امروز شاهد چنین مشکلاتی نبودیم.
اکنون در دهه ۹۰ هم کارهایی را که باید انجام میدادیم، انجام دادهایم، هم کارهای ناقص گذشته را در حال اصلاح هستیم و هم به دنبال ایجاد زیرساختهای جدید هستیم.
به هیچوجه شرایطی که بتوان آن را اضطراری و بحرانی نامید، وجود ندارد.
وی در ادامه به نمونههایی از عملکرد مثبت مدیران شهری اشاره کرد و افزود: برای مثال در حوزه پروژه شعبانی، تلاش زیادی انجام شد تا کار با سرعت بیشتری پیش برود.
ایشان چند دستورکار جدید را نیز در برنامه قرار دادند و اکنون در حال پیگیری آنها هستند.
آقای فروزنده زمانی که در حوزه مالی و اقتصادی شهرداری فعالیت داشتند، جهش قابلتوجهی در آن بخش ایجاد کردند.
این جهش، بعدها توسط آقای محمدخانی و آقای محمدعلینژاد تشدید شد و اکنون نیز بهصورت جدی دنبال میشود.
زاکانی خاطرنشان کرد: آقای فروزنده پس از مدتی به مناطق رفتند و در آنجا طراحیها و برنامهریزیهایی را آغاز کردند.
برخلاف آنچه ممکن است تصور شود، ما دچار رکود نیستیم.
در هیچ بخشی رکود وجود ندارد.
هر کجا احساس شود ممکن است روند کار کند شود یا سرعت کاهش یابد، یک انرژی و شرایط جدیدی وارد میشود و کار بزرگی با لطف خدا پیش میرود.
وی تأکید کرد: از این شیوه مدیریت میتوان خروجیهای مشخصی گرفت.
اگر از سال ۱۳۹۰ به بعد را بررسی کنیم و با سال ۱۴۰۴ مقایسه کنیم، بهوضوح قابل مشاهده است که چه اتفاقاتی رخ داده و چه خروجیهایی به دست آمده است.
بخشی از این موفقیتها بهواسطه همین سبک مدیریت است.
ما تغییراتی را که اعمال میکنیم، هدفمند هستند و کاملاً با برنامهریزی صورت میگیرند.
زاکانی افزود: برای نمونه، در حوزه شهرسازی زمانی که نیاز بود، مسئولیتهایی به مسئولان وقت واگذار شد.
مثلاً در منطقه هفت، به آقای آبادی پیشنهاد دادم که اگر میتواند در کل شهر چنین کاری را پیاده کند، این مسئولیت را بپذیرد.
بعد از بحث و بررسی در جلسه و صحبت درباره گرهگشایی از مشکلات، پذیرفتند و این مسئولیت را بر عهده گرفتند.
یعنی ما با یک مدیریت پویا روبهرو هستیم، نه مدیریتی ساکن.
وی گفت: اگر سوال این باشد که آیا میتوان از این شیوه مدیریت خروجی گرفت، قطعاً پاسخ مثبت است.
نتایج و تغییرات قابلسنجش هستند.
هتل ولنجک منع قانونی ندارد/ نمیخواهیم با نگاههای ژورنالیستی شهر را اداره کنیم
وی درباره بلندمرتبه سازی در تهران با بیان اینکه تعداد صدور مجوز برای برج ها در ۴ سال مدیریت ما کمتر از تعداد مجوزهایی است که در دهه ۹۰ صادر کردند، در مورد سرانجام هتل ولنجک، گفت: هتل ولنجک مجوز کمیسیون ماده ۵ دارد و اساسا زمین مذکور برای هتل داده شده و تمام اشکالاتی که برای هتل بیان شده را متخصصان در جلسات رد کردند و ما نمیخواهیم با نگاههای ژورنالیستی شهر را اداره کنیم و هتل مذکور منع قانونی ندارد و وزارت میراث فرهنگی نیز به دنبال ساخت آن است.
بیش از ۱۶۰۰ اتوبوس جدید وارد ناوگان حملونقل عمومی تهران شده است
زاکانی در ادامه گزارش عملکرد خود در حوزه حملونقل عمومی اعلام کرد و گفت: روند نوسازی ناوگان اتوبوسرانی پایتخت با سرعت ادامه دارد و تاکنون بیش از ۱۶۰۰ دستگاه اتوبوس جدید وارد چرخه خدمت شدهاند.
وی با اشاره به تعداد کلی اتوبوسهای موجود در تهران گفت: در حال حاضر ما ۳ هزار و۲۲۳ دستگاه اتوبوس دیزلی از داخل و خارج کشور داریم و قرار است ۳۵۰۰ دستگاه اتوبوس برقی نیز وارد ناوگان شود.
این مسیر چه در داخل و چه در خارج از کشور با جدیت در حال پیگیری است و تا کنون بیش از ۱۶۰۰ دستگاه از این اتوبوسها وارد چرخه حملونقل عمومی شدهاند و به صورت بخش به بخش به ناوگان افزوده میشوند.
شهردار تهران افزود: در طول چهار سال گذشته، شهرداری تهران اقدام به بستن قراردادهایی برای نوسازی ناوگان کرده است که تاکنون ۱۶۰۰ دستگاه اتوبوس از این مسیر وارد خدمت شدهاند.
این در حالی است که در دورههای قبل، برخی از اتوبوسهایی که شهرداری خریداری کرده بود، ۱۵ سال از عمر آنها گذشته بود و تنها ۲ سال از آنها استفاده شده بود؛ یعنی اصلاً با شرایط فعلی قابل مقایسه نیست.
زاکانی تأکید کرد: ما امیدوار هستیم که بتوانیم با سرعت بیشتری این خدمات را در اختیار مردم قرار دهیم و سطح خدمات ناوگان حملونقل عمومی را ارتقا ببخشیم.
وی همچنین با یادآوری آغاز دوره مدیریتش گفت: یادتان نرود که ما ۴۴ ماه است که مدیریت شهری را بر عهده گرفتهایم.
در دوره قبل تنها بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دستگاه اتوبوس به ناوگان افزوده شده بود.
ما زمانی که شهرداری را تحویل گرفتیم، فقط ۸۸۰ دستگاه اتوبوس فعال وجود داشت.
اکنون با اضافه شدن بیش از ۱۶۰۰ دستگاه جدید، میتوان گفت که یک تحول اساسی در حوزه حملونقل عمومی ایجاد شده است.
شهردار تهران ابراز امیدواری کرد که این روند ادامه یابد و با سرعت بیشتری شاهد جبران کمبودها در ناوگان اتوبوسرانی و بهبود خدماترسانی به مردم باشیم.
با شورای شهریها دوست و همکاریم
وی، در پیرامون رابطه مدیریت شهری با شورای اسلامی شهر تهران گفت: ما با دوستان شورای شهر هم دوست هستیم و هم همکار.
شورای شهر نهاد بالاسری ما محسوب میشود و ما خود را همکار آنها در مسیر خدمترسانی به مردم میدانیم.
زاکانی در ادامه افزود: البته برخی از دوستان در شورا نگاههایی دارند که خارج از حوزه اختیار ماست.
این موضوع را با احترام بیان میکنم، اما باید توجه داشت که همه ما در یک کشتی نشستهایم و همگی در حال خدمترسانی به مردم هستیم.
توصیه من در وهله اول به خودم و سپس به دیگران این است که نگاهمان صرفاً معطوف به خدمت به مردم باشد.
شهردار تهران با تأکید بر اهمیت نیت خالصانه در خدمترسانی گفت: همه ما باید تلاش کنیم که چیزی جز خدمت به مردم مدنظرمان نباشد؛ چرا که این نگاه هم دنیای ما را میسازد و هم آخرتمان را آباد میکند.
وی خاطرنشان کرد: تمام مسیر ما بر اساس مشارکت و همکاری با شورا و سایر نهادهای مرتبط بنا شده و هیچ نگاه انتخاباتی در کار ما وجود ندارد.
هدف ما تنها و تنها خدمت بیمنت به مردم است.
زاکانی تأکید کرد: که مدیریت شهری باید از هرگونه فضای سیاسی و جناحی دور باشد و افزود: اگر با نگاه صادقانه و همدلانه فقط برای مردم کار کنیم، بدون شک نتیجه مطلوب حاصل خواهد شد.
مردم داور نهایی عملکرد ما هستند، نه فضاهای انتخاباتی یا سیاسی.
اقدامات مدیریت شهری برای کاهش فاصله جنوب و شمال شهر
شهردار تهران در رابطه با اقدامات مدیریت شهری برای کاهش فاصله جنوب و شمال شهر، خاطرنشان کرد: از ۱۰۰ درصد پروژههای اجرا شده در شهر و از ۱۸۰ پویش امید و افتخار، ۶۶ درصد پایین خیابان انقلاب بوده است.
اهتمام ما این بود که شمال تهران را فراموش نکنیم اما عمده تلاش ما در جنوب شهر باشد تا بتوانیم توزیع عادلانه خدمات را محقق کنیم.
زاکانی ادامه داد: در سال جاری توسعه خدمت در جنوب شهر را با شدت بیشتری دنبال میکنیم.
امسال بزرگراه یادگار امام از میدان جی تا میدان فتح و بلوار بهار افتتاح میشود.
فاز دوم بزرگراه شهید بروجردی نیز امسال به بهره برداری خواهد رسید.
آزادراه شهید شوشتری نیز که از منطقه ۱۵ آغاز و به منطقه ۴ ختم میشود از جنس خدمت به مردم جنوب شهر است.
وی با بیان اینکه پروژههای سنگینی برای جنوب شهر پیش بینی شده است، تصریح کرد: در شن چاله منطقه ۱۸ که ۹۰ هکتار است، بزرگترین مرکز تفریحی شهر ساخته میشود.
در منطقه ۱۵ نیز در ۱۵۰ هکتار مراکز تفریحی و فرهنگی دنبال میشود.
در ۳۸ هکتار در منطقه ۲۰ نیز اولین اکوپارک کامل شهر را در سال جاری افتتاح میکنیم که تمام الگوهای زیست محیطی در این فضا قابل رؤیت است و تالاب، مسیر دوچرخه سواری، انرژی خورشیدی و دیگر موارد در آن پیش بینی شده است.
همچنین مجموعه بزرگی در محدوده بی بی شهربانو در نظر گرفته شده بود که افتتاح خواهد شد.
زاکانی افزود: این اقدامات پیش بینی شده که فاصله جنوب و شمال شهر کاهش پیدا کند.
شهردار تهران در خصوص برگزاری مجمع بین المللی گفتگوی تهران با حضور دیگر کشورها و نقش شهرداری در این مجمع، اعلام کرد: این رویداد بسیار بزرگ به میزبانی وزارت امور خارجه برگزار میشود که قطعاً اثرگذار خواهد بود.
بنده نیز یکی از سخنرانان این رویداد هستم و شهرداری در بالاترین حد برای برگزاری آن همکاری میکند.
در ادامه زاکانی در پاسخ به پرسشی در مورد ساخت و راه اندازی زباله سوز در پایتخت، خاطرنشان کرد: در حوزه بازیافت و مدیریت پسماند روشهای مختلفی وجود دارد و شهرهای مختلف روشهای گوناگونی را دنبال میکنند.
اصفهان، مشهد، شیراز و تهران به روشهای متفاوتی پسماند را جمع آوری میکنند.
ما اقدامات و تحقیقات سایر شهرها و همچنین برخی نقاط جهان را بررسی کرده و به یک چارچوب رسیدیم تا بتوانیم زبالههای ارزشمند را تفکیک کنیم و زبالههای بی ارزش سوزانده شود.
کیفیت زباله سوز به گونهای خواهد بود که آسیب محیط زیستی نزند.
شهردار تهران با بیان اینکه بیش از ۶۰ سال است که دفن زباله در آرادکوه انجام میشود و هرچه تلاش میکنیم شرایط مطلوب ما حاصل نمیشود، اظهار کرد: تلاش ما این است که زبالههای دارای ارزش حرارتی برای تبدیل به برق سوزانده شود که تولید روزانه ۳۰ مگاوات برق از مسیر ایجاد زباله سوز دنبال شد.
شرایط این موضوع را به سازمان محیط زیست اعلام کرده و شرایط پیمان را به دو شرکت منتخب ارائه دادیم و امیدواریم سریعتر به نتیجه برسیم.
یکی از شرکتهای دانش بنیان نیز تحقیقی را ارائه کرد و قرار شد نتیجه بررسیها ظرف یک یا دو هفته آینده از سوی شهرداری اعلام شود.
زاکانی در خصوص برقراری ارتباط با شهرهای روسیه، اظهار کرد: روسیه کشوری بسیار بزرگ در همسایگی ماست و میتوانیم در بالاترین حد این تعامل را داشته باشیم.
سیاست اصلی ما در این همسایگی، ارتباط و تعامل ویژه با این کشور است و مقدماتی برای همکاری فراهم شده است.
البته این سطح از همکاری برای بنده قانع کننده نیست.
وی افزود: شهردار کازان با همکاری ما مقدماتی را طراحی کرد که این تعامل تشدید شود.
۶ ماه پیش قرار بود سفری به مسکو داشته باشیم که به دلیل اقتضای شرایط این سفر صورت نگرفت.
در آیندهای نزدیک با سفر بنده یا شهردار مسکو این همکاری تقویت خواهد شد.
همکاری سن پترزبورگ نیز برای ما اهمیت دارد.
زاکانی گفت: در زمینه تکنولوژی، مدیریت میادین میوه و تره بار و سایر بخشها میتوان همکاریهایی داشت اما این شرایط هنوز قانع کننده نیست و باید تعاملات افزایش یابد.
وی با بیان اینکه حضور ما در بریکس پلاس و در ادامه حضور در آفریقای جنوبی و همچنین حضور در بروکسل و چین در سالهای قبل از جمله اقدامات در حوزه دیپلماسی شهری است، تصریح کرد: ما روندی را دنبال میکنیم که تعامل جدی در دیپلماسی شهری برقرار شود.
شهردار تهران تاکید کرد: این اهمیت دارد که دور از فضای تنش زا ارتباط مؤثری با شهرهای مختلف دنیا برقرار کنیم.
شهردار تهران در پاسخ به سوالی درباره خواهرخواندگی تهران با شهرهای آمریکا گفت: در بحث خواهرخواندگی با لس آنجلس ما مشکلی نداریم مشکل در برادری آمریکاست.
باید این سوال را از شهردار لس آنجلس بپرسید که چرا به پدرخوانده آمریکا فشار نمیآورد که چنین رفتاری نداشته باشد.
اینکه چرا آمریکا علاقه به تحمیلگری دارد و از این طریق مجموعه لسآنجلس را محدود میکند تا نتواند با ما خواهرخواندگی مناسب داشته باشد.