پنجره جمعیت ایران فقط 5 سال دیگر باز است
نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، گفت: «طرح ملی امید» با محوریت بسیج آغاز شده تا در پنج سال درمان نیمی از زوج های نابارور کشور را بر عهده بگیرد، چرا که پنجره جمعیت ایران فقط 5 سال دیگر باز است.

فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در قزوین، با ارائه آماری نگرانکننده و تحلیلهایی راهبردی از وضعیت جمعیت کشور، به تشریح ابعاد مختلف «طرح ملی امید» و الزامات اجرایی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پرداخت.
وی که نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان، رئیس فراکسیون زنان و خانواده و ناظر مجلس در ستاد ملی جمعیت است، این بار از «میدان جنگ جمعیتی» سخن گفت و بسیج را پیشتاز این میدان دانست؛ در سخنان خود از نقش بیبدیل نیروهای مسلح در دفاع از سلامت جمعیت تقدیر کرد و گفت: بسیج تنها در میدان دفاع از وطن نبوده، بلکه امروز با تمام توان در میدان حفظ نسل و درمان ناباروری نیز حاضر است.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به آغاز طرح ملی امید، این طرح را یکی از مهمترین پروژههای جمعیتمحور در کشور خواند و اظهار کرد: این طرح با هدف پوشش درمان ناباروری برای 50 درصد از زوجهای نابارور کشور طراحی شده و به همت بسیج، بیمهها، خیرین و مشارکت خانوادهها، وارد فاز اجرا شده است، هر چند فعلاً با 100 زوج آغاز شدهایم، اما این مسیر قابل توسعه به مقیاس ملی است.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هماکنون پنجره طلایی جمعیت در حال بسته شدن است، یادآور شد: در سال 98 با رشد جمعیتی منفی 12 درصد مواجه بودیم که پس از تصویب قانون جوانی جمعیت، این رقم به منفی 6 رسید.
برای اولین بار در سال 1400 رشد جمعیت مثبت شد اما مجدداً در سالهای پس از آن کاهش یافت.
طبق آمار ثبت احوال، امسال تولدها نسبت به سال قبل 7 درصد کاهش یافته که نگرانکننده است.
محمدبیگی تأکید کرد: فرصت ایران برای بازگشت به مسیر درست جمعیتی تنها پنج سال است و اگر این پنجره بسته شود، حتی مشوقهای اقتصادی و فرهنگی دیگر پاسخگو نخواهند بود.
وی در این زمینه از لزوم اجرای دقیق قانون جوانی جمعیت سخن گفت و ادامه داد: این قانون یکی از دقیقترین و جامعترین قوانین حوزه اجتماعی کشور است که هم مورد تأیید و هم مورد دعا و توصیه رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است، اما آنگونه که باید، در دولت و برخی وزارتخانهها اجرا نشده و اکنون زمان آن رسیده که از پایین به بالا، مدیریت مردمی و بومی در دستور کار قرار گیرد.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی همچنین با انتقاد از بیتوجهی به وضعیت معیشتی نیروهای مسلح گفت: جای تعجب است که کسانی که امنیت کشور را تأمین میکنند، هنوز از حداقل معیشت محروماند؛ در حالی که همین نیروها تاکنون دو سال پیاپی رتبه برتر جوانی جمعیت را از آن خود کردهاند.
محمدبیگی در ادامه به بیان بخشی از ظرفیتهای شبکه سلامت کشور پرداخت و گفت: ما 18 هزار خانه بهداشت، 54 هزار بهورز، 13 هزار ماما، 286 متخصص زنان و 121 فوق تخصص داریم.
اگر آموزش هدفمند به این شبکه داده شود، میتوانیم زمان انتظار درمان ناباروری را بهشدت کاهش دهیم.
وی با اشاره به افزایش سن ازدواج و فاصله زمانی زیاد بین ازدواج و فرزندآوری، اضافه کرد: اکنون میانگین سن ازدواج دختران به 24 و پسران به 28 رسیده است؛ این یعنی هر سال 5 درصد از زنان متأهل از سن باروری خارج میشوند، باید فاصله ازدواج تا تولد فرزند اول را کاهش دهیم، وگرنه در آینده با بحران جدیتر مواجه خواهیم شد.
نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی از طرحهایی مانند ازدواج آسان، ایجاد خوابگاه متأهلی در دانشگاهها و مدیریت وام ازدواج به عنوان راهکارهای موثر نام برد و خاطرنشان کرد: در استان قزوین، کارگروههای مردمی با محوریت بسیج، مدارس و دانشگاهها، این اقدامات را بهطور میدانی آغاز کردهاند.
محمدبیگی به دستاوردهای حوزه سلامت در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: مرگ مادران در اثر بارداری کاهش یافته، مراقبتهای بارداری 11 درصد و مراقبتهای پس از زایمان 16 درصد افزایش یافته است.
اینها نشانههایی از پیشرفت ایران در نظام سلامت است، حتی اگر برخی سازمانهای بینالمللی بخواهند آن را نادیده بگیرند.
وی تأکید کرد که تاکنون 26 جلسه قرارگاه ملی جوانی جمعیت برگزار شده و خودش از سال 1400 ناظر این ستاد است.
به گفته او، راهحلها روی میز است، فقط باید جرات اجرای دقیق آن را داشته باشیم.
انتهای پیام/