حج؛ بازار پرسود آخرت
اگر زائر خانه خدا شده ای، بدان که وارد یک معامله شده ای؛ وارد یک سوق؛ یک بازار؛ بازاری که می توانی در آن با یک تجارت و دادوستد خوب، بار خود را ببندی و آخرتت را آباد کنی، اما اگر از این بازار پرمنفعت دست خالی برگردی شاید فرصتی برای جبران نباشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، از حج با تعابیر مختلفی یاد شده است که یکی از آنها «سوق» است.
سوق یعنی بازار، یعنی همان محلی که فراهم شده است تا انسان با حرکت به سوی آن مایحتاج خود را از آن بردارد و تامین کند.
حالا چرا در احادیث و روایات، تعبیر «سوق» برای «حج» به کار رفته است؟!
پاسخ اینکه خداوند متعال در قرآن میفرماید: «إنَّ اللهَ اشتَری مِنَ المُؤمِنینَ أنفُسَهُم وَ أموالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّهَ، یعنی که خداوند از مؤمنین جانها و اموال آنها را خریداری میکند، به اینکه (در مقابل) پاداششان بهشت باشد...»
و مگر نه اینکه حج، بازار بزرگ فروختن نفس به خدای مهربان و معاوضه کالای نفس آلوده و سرکش با نفس مطمئنه است.
در حج، حاجیان نفس بیمار خود را به بازار لطف الهی میآورند و از خدا درخواست معاوضه و مبادله آن را دارند.
سوق به معنای بازار و محل خرید و فروش و عرضه کالاست.
مناسک حج و صحنه زیبای مسجدالحرام نیز؛ بازار معنوی، حجاج؛ مشتریان خداوند، خداوند؛ خریدار، و بهشت؛ بهای معامله و تجارت با خدای یکتاست.
مؤلف در کتاب نوش بندگی آورده است که به حج بازار و سوق اطلاق میشود از آن جهت که انسان با حرکت به سوی حج آنچه را برای حرکت معنوی خود لازم دارد، تهیه کند و به تعبیری از آن توشه بردارد.
امام صادق (ع) دراینباره میفرماید: «اَلْحَجُّ وَ اَلْعُمْرَةُ سُوقَانِ مِنْ أَسْوَاقِ اَلْآخِرَةِ اَللاَّزِمُ لَهُمَا مِنْ أَضْيَافِ اَللَّهِ عَزَّوَجَلَّ إِنْ أَبْقَاهُ أَبْقَاهُ وَ لاَ ذَنْبَ لَهُ وَ إِنْ أَمَاتَهُ أَدْخَلَهُ اَلْجَنَّةَ/ حج و عمره دو بازار از بازارهای آخرت هستند و کسی که ملازم با آنها باشد، جزو میهمانان خدای عزوجل محسوب میشود.
اگر او را زنده بدارد، بدون گناه نگاه میدارد و اگر بمیراند، در بهشت داخل میکند.
امام صادق (ع) در حدیث دیگری فرمود: «اَلْحَجُّ وَ اَلْعُمْرَةُ سُوقَانِ مِنْ أَسْوَاقِ اَلْآخِرَةِ و العاملُ بهما فی جَوارِ اللهِ ان اَدرَکَ ما یاملُ غفرَاللهُ لَهُ و اِن قَصُرَ بِه اَجَلُه وَقَعَ اَجرُه علی الله/ حج و عمره دو بازار از بازارهای آخرت هستند.
عامل به آنها در جوار خداست.
اگر به آنچه آرزو دارد ( رسیدن به زیارت خانه خدا) رسید و اعمال را انجام داد، مشمول غفران خدا میشود و اگر اجل او فرا رسید (و به آرزویش نرسید)، اجر او با خدای عزوجل خواهد بود.»
مفسرین در تفسیر احادیث بالا گفتهاند که نهتنها حج و عمره، بلکه کل زندگی دنیایی بازاری است که عدّهای موفق میشوند در این بازار به تجارتِ آخرت بپردازند و سودهای فراوان اخروی به دست آورند.
عدّهای نیز سرمایه عمر و نیروی جوانی و امکانات خویش را صرف لذتهای زودگذر میکنند و از بهره آخرت محروم میمانند.
زیارت خانه خدا و مرقد حضرت رسول (ص) نیز از اینگونه فرصتها و بازارهای آخرتی است.
آنها که در این راه تلاش میکنند، در پناه خدا هستند و سایه لطف الهی بر سر آنهاست؛ خواه به زیارت نائل آیند، خواه مرگشان فرا رسد و مهلت زیارت نیابند.
دنیا معبری برای عبور بندگان خدا و محلّی برای تجارت، کسب فضیلتها، انجام بهترین اعمال و عبادات و ذخیرهسازی آن برای آخرت و در یک کلام، معامله با خداست.
اما در پهنه گسترده دنیا و در میان اعمال، گاهی معامله و تجارت با خدا رونق خاصی میگیرد و فرصتی برای فروش ثمن نفس به خداوند مهیا میشود.
حج و عمره از بهترینِ این فرصتهاست.
زائران «مغفور» هستند و ناکامان «مأجور».
پس خوش به حال آنهایی که شوق این سفر را در سر و در دل دارند و از فرصتهای مغتنمِ حضور در «مکه» و «مدینه» حدّاکثر بهره را میبرند.
و دریغ بر آنان که از این بازارهای پرمنفعت، دست خالی برمیگردند، بیآنکه به مغفرت، توبه، تغییر حال و ثوابی نائل آیند.
انتهای پیام/