تحولات اوکراین| توافق برای ادامه مذاکره، تبادل اسرا و آتشبس - تسنیم
تهدید ترامپ به تحریم مسکو، انتقاد مجدد وی از برخورد زلنسکی و ابراز تمایل برای دیدار با پوتین، رضایت مسکو از نتیجه مذاکرات استانبول، استقبال سازمان ملل و دیدگاه مجارستان و صربستان درباره گفتگوی روسیه و اوکراین، از جمله رویدادهای مهم جنگ هستند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، "ولادیمیر مدینسکی" دستیار رئیسجمهور روسیه و رئیس هیئت روسی در مذاکرات استانبول، اعلام کرد که گفتوگوهای مستقیم میان نمایندگان مسکو و طرف اوکراینی به پایان رسیده و فدراسیون روسیه آماده ادامه تماسها است.
این مقام روس بعد از ظهر روز جمعه در پایان نشست دو طرف گفت: «در مجموع از نتیجه مذاکرات رضایت داریم و آماده ادامه تماسها هستیم.
ما توافق کردیم که هر طرف دیدگاه خود درباره امکان آتشبس آینده را ارائه داده و جزئیات آن را مشخص کند.»
رئیس هیئت روسی تأکید کرد که پس از ارائه این دیدگاهها و بررسی آن، روسیه ادامه مذاکرات با طرف اوکراینی را منطقی میداند.
به گفته وی، دو طرف همچنین درباره تبادل اسرا، بر اساس فرمول «1000 در برابر 1000» به توافق رسیدند که این مبادله قرار است طی روزهای آینده انجام شود.
همچنین، طرف اوکراینی پیشنهاد انجام گفتوگو میان رهبران دو کشور را مطرح کرده و روسیه این درخواست را مورد توجه قرار داده است.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نیز در پایان مذاکرات، یادآور شد که هیئتهای روسیه و اوکراین در خصوص برگزاری نشست جدید توافق کردهاند.
به گفته وی، آنکارا آمادگی خود برای ادامه حمایت از گفتوگو میان دو طرف را اعلام کرده و تداوم روند مذاکرات را گامی مهم در جهت کاهش تنش و برقراری صلح پایدار میداند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و صد و هفتاد و نهمین (1179) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ: ترجیح میدهم علیه روسیه تحریم اعمال نکنم
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که اعمال تحریم علیه روسیه را در صورت «لزوم» منتفی نمیداند، البته شخصاً ترجیح میدهد از چنین اقداماتی پرهیز کند.
وی بامداد امروز، شنبه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی "فاکس نیوز" گفت: «اگر مجبور شوم، به این اقدام متوسل میشوم، هرچند دوست ندارم چنین کاری انجام دهم.
البته باید دید چه پیش خواهد آمد.»
رئیسجمهور ایالات متحده مدعی شد که در صورت پیش آمدن چنین سناریویی، بهدلیل «وضعیت دشوار اقتصادی» و پایین بودن قیمت نفت، برای روسیه «ویرانگر» خواهد بود.
ترامپ ادعای مشارکت ناقص روسیه در مذاکرات اوکراین را رد کرد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اظهارات مربوط به مشارکت ناقص روسیه در روند مذاکرات برای حلوفصل مناقشه اوکراین را رد کرد.
وی در گفتوگو با مجری شبکه تلویزیونی فاکس نیوز به این سئوال که آیا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهزعم او «مانعی» بر سر راه حلوفصل مسالمتآمیز درگیری اوکراین محسوب میشود یا نه، پاسخی نداد.
ترامپ تاکید کرد که مقامات روسیه بهطور کامل در روند مذاکرات برای حلوفصل مناقشه اوکراین مشارکت داشته و یادآوری کرد که ابتکار مذاکرات استانبول از سوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، مطرح شده است.
رئیسجمهور آمریکا در عین حال یادآور شد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، هیچ برگ برندهای در مذاکرات صلح ندارد.
وی تأکید کرد: «من همیشه گفتهام که او (زلنسکی) هیچ برگ برندهای ندارد… صادقانه بگویم، او واقعاً هیچ چیز در دست ندارد.»
ترامپ یادآوری کرد که در گذشته مذاکراتی با رئیسجمهور اوکراین داشته که به عقیده او «بسیار دشوار» بوده و افزود که همچنان زلنسکی را «بزرگترین معاملهگر جهان» میداند.
ابراز اطمینان ترامپ نسبت به انجام دیدارش با پوتین
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده نسبت به برگزاری دیدار با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، ابراز اطمینان کرد.
وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز با اشاره به اینکه روابط خوبی با رئیسجمهور روسیه دارد، گفت: «فکر میکنم بتوانیم به توافق برسیم.
باید با یکدیگر دیدار کنیم.
گمان میکنم احتمالاً آن را برنامهریزی خواهیم کرد.»
ترامپ همچنین تأکید کرد که قصد سفر به ترکیه را نداشته و انتظار دیدار با همتای روس خود را نداشته است.
او گفت: «البته بدون من توافقی حاصل نخواهد شد.
بنابراین ما باید دیدار کنیم.
فکر میکنم در اینباره توافق خواهیم کرد.»
در این رابطه، شبکه تلویزیونی سی.ان.ان، شب گذشته، جمعه، گزارش داد که دونالد ترامپ، امکان برقراری تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین برای گفتوگو در خصوص پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین را منتفی نمیداند.
در گزارش آمده است که ترامپ هنگام ترک ابوظبی به خبرنگاران گفته که وی و پوتین «باید با یکدیگر دیدار کنند.»
ماکرون: ترامپ بهزودی با روسیه درباره نتایج مذاکرات گفتوگو میکند
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه شب گذشته، جمعه، در کنفرانس خبری پس از نشست جامعه سیاسی اروپا در آلبانی، اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده قصد دارد در آینده نزدیک با طرف روسی درباره نتایج مذاکرات استانبول گفتوگو کند.
ماکرون گفت: «رئیسجمهور ترامپ امیدوار است که ظرف چند ساعت یا یکی دو روز آینده مذاکراتی با طرف روسی انجام دهد.»
رئیسجمهور فرانسه تأکید کرد که ترامپ میخواهد روشن شود که «در جریان مذاکرات استانبول چه گذشته است» و «تلاش کند که این روند را به پیش ببرد».
پیشتر گزارش شده بود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، و شماری از رهبران اروپایی پس از مذاکرات هیئتهای اوکراین و روسیه در استانبول، با ترامپ تماس تلفنی برقرار کردهاند.
طبق این اطلاعات، از جمله رهبران اروپایی که با ترامپ گفتوگو کردهاند، میتوان به امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، دونالد توسک، نخستوزیر لهستان، کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس و فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان اشاره کرد.
دیمیتریف: نتایج خوب مذاکرات با اوکراین بدون ترامپ ممکن نبود
کیریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه نتایج مذاکرات روسیه و اوکراین در استانبول را مثبت ارزیابی کرد.
به عقیده وی، نتایج خوب نخستین گفتوگوی مستقیم بین روسیه و اوکراین طی سه سال گذشته، بدون مشارکت رئیسجمهور آمریکا و تیم او امکانپذیر نبود.
وی شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «این نتایج بدون مشارکت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، جی.دی.
ونس، معاون رئیسجمهور، استیون ویتکاف، فرستاده ویژه و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و دیگر اعضای تیم ترامپ امکانپذیر نبود.»
دیمیتریف همچنین به توافق درباره بزرگترین تبادل اسرا به نسبت 1000 در برابر 1000 اشاره کرده و یادآور شد که دو طرف قرار است دیدگاههای خود درباره گزینههای ممکن برای حلوفصل مناقشه و برقراری آتش بس را مبادله کنند.
وی بهعنوان آخرین نکته، «درک متقابل مواضع و ادامه گفتوگو» را مورد توجه قرار داد.
اوربان: توافق صلح تنها پس از دیدار پوتین و ترامپ حاصل خواهد شد
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان بر این باور است که حلوفصل مناقشه اوکراین تنها در صورت برگزاری دیدار میان رؤسای جمهور روسیه و ایالات متحده، ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، ممکن خواهد بود.
به گفته وی، مذاکرات دوجانبه میان روسیه و اوکراین بهتنهایی کافی نخواهد بود.
اوربان جمعه شب دریک برنامه تلویزیونی گفت: «این روش کارساز نخواهد بود.
اگر امیدوارید که روسها و اوکراینیها به توافقی برسند، در اشتباه هستید.
این اتفاق نخواهد افتاد.
در سه سال گذشته، این توافق میتوانست هر روز حاصل شود، اما نشد.
من خودم بهصورت جداگانه با هر دو طرف گفتوگو کردم و با پاسخ منفی روبهرو شدم.»
وی یادآور شد که در جولای 2024 با مأموریتی صلحطلبانه به کییف و مسکو سفر کرده و با ولودیمیر زلنسکی و ولادیمیر پوتین دیدار کرده است.
نخستوزیر مجارستان افزود: «تنها در صورتی میتوان به صلح دست یافت که رئیسجمهور ترامپ ابتکار صلحآمیز خود را ادامه دهد.
او پیشتر با زلنسکی گفتوگو کرده و اکنون زمان آن فرا رسیده که پای میز مذاکره با رئیسجمهور روسیه بنشیند.
اگر او با ولادیمیر پوتین گفتوگو کند، گامی بزرگ بهسوی صلح برداشته خواهد شد و شاید بتوان به توافق دست یافت، اما بدون آن، نمیتوان کاری از پیش برد.»
اوربان همچنین تأکید کرد که اروپا نیز مانند ایالات متحده باید گفتوگو با روسیه را از سر بگیرد.
وی گفت: «دیر یا زود، اروپاییها مجبور خواهند شد با رئیسجمهور پوتین وارد مذاکره شوند.
این اجتنابناپذیر است.
تنها پرسشی که اروپاییها باید به آن پاسخ دهند، این است که آیا میخواهند پیش از دیدار ترامپ و پوتین مذاکره کنند یا تنها پس از آن؟»
ووچیچ: توافق درباره تبادل گسترده اسرا گامی مهم در مذاکرات مسکو و کییف است
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان معتقد است که توافق صورت گرفته بین روسیه و اوکراین برای تبادل اسرا بر اساس فرمول «1000 در برابر 1000» میتواند نشانه آغاز یک گفتوگوی واقعی باشد.
به گفته وی، این اقدام پیامی مهم و امیدوارکننده است که میتواند زمینهساز پیشرفتهای بیشتر در روند مذاکرات باشد.
ووچیچ گفت: «من با دقت به سخنان [ولودیمیر] زلنسکی گوش دادم.
آنجا یک ستاد ویژه بود – [امانوئل] ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، [کییر] استارمر، نخستوزیر بریتانیا، زلنسکی و [فریدریش] مرتس، صدراعظم آلمان.
من صحبتهای علنی آنها را دنبال کردم، اما طبعاً در بخش بسته حضور نداشتم.
با این حال، شنیدم و دیدم که نتیجهگیری آنها درباره مذاکرات استانبول چه بود.
اینکه بر سر تبادل هزار اسیر به توافق رسیدند، اتفاق خوبی است: هزار سرباز روس به کشورشان بازمیگردند و هزار سرباز اوکراینی به اوکراین.
این بزرگترین تبادل اسرا در طول این درگیری نظامی است.
این خبر خوبی است و نشان میدهد که مذاکره آغاز شده و وقتی دو طرف گفتوگو کنند، من باور دارم که نتایج دیگری نیز حاصل خواهد شد.»
رئیسجمهور صربستان همچنین تأکید کرد که انتظار ندارد در آینده نزدیک جنگ به پایان برسد و یادآور شد که دیدگاهش درباره مناقشه اوکراین را «بیشتر بهعنوان یک تحلیلگر بیان میکند تا بهعنوان رئیسجمهور یک کشور».
استقبال سازمان ملل از مذاکرات مستقیم روسیه و اوکراین در استانبول
سازمان ملل متحد از نخستین مذاکرات مستقیم بین مقامات روسیه و اوکراین طی سه سال گذشته که در استانبول برگزار شد، استقبال کرد.
این موضوع را فرحان حق، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، در واکنش به گفتوگوهای روز جمعه میان دو کشور اعلام کرد.
به گفته وی، سازمان ملل امیدوار است که مذاکرات مستقیم انجامشده در استانبول، گامی حیاتی برای ایجاد شرایط لازم جهت برقراری صلح پایدار باشد.
فرحان حق گفت: «ما از تمامی تلاشها برای دستیابی به صلح که در چارچوب منشور سازمان ملل، حقوق بینالملل و قطعنامههای مجمع عمومی و شورای امنیت انجام میشوند، استقبال میکنیم.»
وی همچنین اظهار داشت که سازمان ملل امیدوار است روند آغازشده، به توقف کامل، فوری و بدون قید و شرط درگیری منجر شود، اقدامی که گامی کلیدی برای تحقق صلحی عادلانه، فراگیر و پایدار خواهد بود.
معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل همچنین آمادگی این سازمان برای حمایت از هرگونه تلاش معنادار در جهت تحقق این هدف را مورد تأیید قرار داد.
اوکراین آمریکا را از نتایج مذاکرات با روسیه مطلع کرد
گئورگی تیخی، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین شب گذشته اعلام کرد که اوکراین ایالات متحده را در جریان نتایج مذاکرات با روسیه در استانبول قرار داده است.
وی در یک نشست خبری گفت: «تا جایی که اطلاع دارم، طرف اوکراینی، طرف آمریکایی را از نتایج مذاکرات مطلع کرده است.»
تیخی همچنین یادآور شد که مطالبات مطرحشده از سوی روسیه از نظر اوکراین «غیرقابل قبول» است.
وی تأکید کرد که هیئت اوکراینی در جریان مذاکرات استانبول از مواضع خود با قاطعیت دفاع کرده است.
انجام مذاکرات سهجانبه ترکیه، آمریکا و اوکراین در استانبول
طبق گزارش شبکه تلویزیونی CNN Türk ،مذاکرات سهجانبه بین مقامات ترکیه، ایالات متحده و اوکراین درباره مناقشه نظامی در اوکراین در استانبول بعد از ظهر جمعه به پایان رسید.
این نشست به ریاست هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه حدود یک ساعت به طول انجامید.
در این گفتوگوها مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین و آندری یرماک، رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین نیز حضور داشتند.
از محتوای مذاکرات طرفین خبری منتشر نشده است.
زاخارووا: غرب مقصر در از بین رفتن تمامیت ارضی اوکراین است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه معتقد است که ناتوانی اوکراین در حفظ تمامیت ارضی خود نتیجه اقدامات کشورهای غربی است که با مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، حقوق بینالملل را تضعیف کردهاند.
وی این سخنان را در واکنش به اظهارات آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، بیان کرد.
گوترش چند روز قبل گفته بود که اگر دستیابی به صلحی عادلانه در اوکراین که تمامیت ارضی این کشور را حفظ کند ممکن نباشد، این مسئله میتواند منجر به تضعیف حقوق بینالملل و ایجاد هرجومرج در سراسر جهان شود.
زاخارووا در کانال تلگرام خود نوشت: «دبیرکل سازمان ملل رابطه علت و معلول را برعکس بیان کرده.
این تضعیف حقوق بینالملل بود که باعث ناتوانی در حفظ تمامیت ارضی و صلح در اوکراین شد.
چه کسی این تضعیف را رقم زد؟
مقصر اقدامات غرب جمعی است.»
وی توضیح داد که کشورهای غربی مدتهاست بهطور منظم در امور داخلی کشورها مداخله میکنند، بر روند انتخابات تأثیر میگذارند، به مقامات رشوه میدهند و از ناسیونالیسم تهاجمی حمایت میکنند.
این دیپلمات روس افزود که دولتهای غربی حقوق بشر را نقض میکنند، ارتش اوکراین را مسلح کرده و از اجرای تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل خودداری میورزند.
انتهای پیام/