از جانمایی برج آزادی در دانشگاه تهران تا عکسی که به مردم اهدا شد
در هفته گذشته، یادمان برج آزادی در دانشگاه تهران نصب و رونمایی شد، همچنین مهرداد اسکویی درباره عکسی از محمدرضا شجریان که به مردم اهدا کرد، توضیح داد و رئیس موزه هنرهای معاصر هم مشخص شد.

خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود.
در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشهای از این مهجور بودن را جبران کنیم.
هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم میکند.
بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
موزه هنرهای معاصر تهران صاحب رئیس شد
در اولین روز هفته گذشته، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار حکمی، رضا دبیری نژاد را به عنوان رئیس موزه هنرهای معاصر تهران منصوب کرد.
در بخشی از متن حکم معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به رضا دبیری نژاد آمده است: «با عنایت به شایستگی و تجربیات ارزنده شما به موجب این حکم به عنوان «رئیس موزه هنرهای معاصر تهران» منصوب می شوید.
امید است با مدیریت تخصصی موزه و نمایش و معرفی هدفمند و پژوهش محور آثار گنجینه و توجه به حفاظت و صیانت از این میراث گرانبها با استفاده از نظریات تخصصی هنرمندان و صاحبنظران، ظرفیت های موزه هنرهای معاصر تهران در گستره ملی و بین المللی بیش از پیش نمایان شود.»
رضا دبیرینژاد که طی ماههای گذشته به عنوان مشاور موزه ها و میراث هنر معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرپرستی موزه هنرهای معاصر تهران مشغول فعالیت بود، دانش آموخته رشته موزهداری است.
از این پژوهشگر تاکنون چهار کتاب و چندین مقاله در زمینه موزهشناسی از جمله کتاب «یادداشتها و مقالاتی درباره موزه؛ ویترین، پنجره، آینه» منتشر شده است.
ضمن اینکه معاونت فرهنگی و ریاست اداره موزه موسسه «ملک» نیز از جمله فعالیتهای دبیری نژاد در عرصههای مختلف فرهنگی و هنری است.
درگذشت یک هنرمند نقاش
در هفتهای که گذشت، عنایتالله نظری نوری هنرمند پیشکسوت نقاش دار فانی را وداع گفت و به درخواست و وصیتش، پس از مراسم تشییع در ۲۳ اردیبهشت ماه از مقابل خانه هنرمندان ایارن، در روستای بیدهند نزدیک کاشان به خاک سپرده شد.
مراسم یادبود و ختم این هنرمند نقاش فقید نیز روز جمعه ۲۶ اردیبهشت در مسجد الغدیر میرداماد برگزار میشود.
عنایتالله نظری نوری متولد ۱۳۱۶ تهران بود.
اگرچه او بیشتر با آثار خط نستعلیق شکسته و پالت رنگی متنوعاش شناخته میشود اما علاوه بر کالیگرافی در زمینه نقاشی آبرنگ هم تجارب بسیاری داشته است.
او دانشآموخته رشته ادبیات در دانشگاه تهران بود و دوره ممتاز نقاشی را در جهاد دانشگاهی هنر سپری کرده بود.
نوری نقاشی و هندسه خط را نزد استادانی چون ایزدپناه و رضا مافی فرا گرفته بود.
مجموعهای از کالیگرافیها و منظرهنگاریهای آبرنگ او از طبیعت نواحی مختلف ایران همچون کوهستانهای نطنز که با عنوان «ایران من سلام» در گالری شکوه تهران به نمایش درآمد، توجه بسیاری را به خود معطوف کرد.
نوری چندین نمایشگاه نقاشی آبرنگ و کالیگرافی جمعی و انفرادی در ایران، ایتالیا، سوئیس، انگلستان، آمریکا و استرالیا برگزار کرده بود.
سرو ایرانی به ایستگاه پایانی رسید
دومین جایزه «سرو ایرانی» عصر دوشنبه ۲۲ اردیبهشت با معرفی برگزیدگان که مربیان و مدیران آموزشگاههای آزاد هنری بودند، در تالار رودکی به کار خود پایان داد.
در این مراسم از مفاخر آموزش هنر شامل مجید کیانی و رشید وطن دوست در حوزه آموزش موسیقی، مهدی حسینی و محمدرضا دادگر در حوزه آموزش هنرهای تجسمی، مهین دخت میهن، خسرو خورشیدی و احمد کامیابی مسک در حوزه آموزش هنرهای نمایشی و منصور تامسن در حوزه آموزش هنرهای سنتی، تجلیل شد.
برج آزادی در دانشگاه تهران و پیام خالقش برای دانشجویان معماری
مراسم اهدای یادمان آزادی به دانشگاه تهران با حضور اساتید هنرهای تجسمی در دانشکدگان هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار شد.
حامد مظاهریان معمار و رئیس دانشکدگان هنرهای زیبا دانشگاه تهران، ساعد سمیعی استاد پیشکسوت معماری، امیرسامان میرزایی مدیر شرکت تامینکننده سنگ برج آزادی، کامبیز صبری هنرمند مجسمهساز و پیروز حناچی معمار و شهردار سابق تهران سخنرانی کردند.
حسین امانت طراح برج آزادی در یک پیام تصویری خطاب به دانشجویان معماری توصیه کرد که شاهکارهای معماری ایران را ببینند و افزود: تا جایی که میتوانید به خیابانها بروید و معماریهای سطح شهر را ببینید.
هر آجری از ساختمانهایی که در ایران است ارزش دیدن، کشیدن و مطالعه و حتی اندازهگیری را دارد و با کاری که روی این آثار میکنید اثر آن کار در عمق و قلب شما میماند.
وی بیان کرد: از بابت قرار دادن یادمان آزادی در دانشگاه تهران و از کسانی که این اثر هنری را خلق کردند، تشکر میکنم؛ انگار یک تکه از قلب من را هم همراه با این یادمان در دانشگاه گذاشتید و این مجسمه انگار یک محبت کوچکی از من به دانشگاه تهران به ویژه دانشکده معماری است.
یادمان آزادی به نوعی احترام بنده و محبت قلبی من و همه بچههای هم دانشگاهی من در آن زمان را نمایندگی میکند.
البته من مختصات این یادمان را بررسی نکردم ولی اینطور که در عکس میبینم به نظر درست است، نکته جالب اینکه مختصات این سازه را نمیدانم از کجا آوردند زیرا به دست آوردن مختصاتش سخت است.
ماجرای عکسی از شجریان که به مردم اهدا شد
مهرداد اسکویی عکاس و مستندساز در برنامه «اکنون» که در شبکه نمایش خانگی عرضه می شود ماجرای اهدای یکی از معروفترین عکسهای خود را که پرترهای از محمدرضا شجریان است، تعریف کرد.
وی توضیح داد: زمانی که آقای شجریان تازه فوت کرده بودند، یک نفر گفت که میخواهد نگاتیو این عکس را به قیمت یک میلیارد تومان از من بخرد.
از او پرسیدم برای چه؟
که گفت همه چیزِ شجریان را دارد و این عکس را هم میخواهد.
اتفاقاً در آن زمان شرایط مالی خیلی خوبی هم نداشتم و کارهای زیادی میتوانستم با آن پول انجام دهم اما با یکی از دوستانم به نام علیرضا بهرامی تماس گرفتم و گفتم؛ «علیرضا، فردی نگاتیو این عکس را میخواهد و احتمالاً در شرایط کنونی میخواهد این عکس را مال خود کند، بیا فکری برای این عکس کنیم».
گفت؛ «چه فکری؟» گفتم؛ «بیا این عکس را به مردم ایران اهدا کنیم».
گفت؛ «درباره این قضیه جدی هستی؟» گفتم؛ «بله؛ چون این عکس دیگر مال من نیست.
درست است که من آن را گرفتم، ولی متعلق به مردم است».
«شیراز» بخش ویژه تصویرسال شد
مراسم افتتاحیه تور سراسری جشن «تصویر سال» ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، در مجموعه فرهنگی «هنر شهر آفتاب» شیراز برگزار شد.
محسن خباز مدیرعامل گروه سینمایی «هنر شهر آفتاب» در این مراسم با اشاره به جایگاه شیراز در عرصه هنرهای تصویری مطرح کرد: امیدوارم همانطور که پارسال و امسال نمایشگاه جشن تصویر سال در هنر شهر آفتاب برگزار شد، تداوم برگزاری این جشن در شیراز، فرصتی برای ممعرفی هرچه بیشتر ظرفیتهای هنری ایران و تقویت دیالوگ میان هنرمندان سراسر کشور باشد.
او همچنین از سیف اله صمدیان و تیم اجرایی تصویر سال که با برپایی این نمایشگاه فرصت ویژهای برای هنردوستان شیرازی فراهم کردهاند، تقدیر کرد.
سیف اله صمدیان دبیر تصویر سال هم با اشاره به برگزاری مجدد نمایشگاه منتخب آثار «تصویر سال» در شیراز، در مورد استمرار این همراهی با حامیان در شیراز تأکید کرد.
وی ضمن اعلام نام «شیراز» به عنوان بخش ویژه «تصویر سال» در سال ۱۴۰۴ گفت: آثار ارسالی به بخش ویژه شیراز، محدود به زمان خاصی نیستند.
از عکسهای قدیمی گرفته تا مستندات معاصر، همه آثار مرتبط با شیراز در قالب عکاسی، گرافیک، کاریکاتور و فیلم کوتاه داستانی و مستند پذیرفته خواهد شد.
وی سپس از همه هنرمندان بهویژه شیرازیها دعوت کرد تا در پاییز ۱۴۰۴ و پس از منتشر شدن فراخوان «تصویر سال ۲۲»، با مراجعه به پایگاه اینترنتی جشنواره، آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند.
وی بیان کرد: براساس ایده اولیه «هنر شهر آفتاب» و برنامهریزیهای صورت گرفته، قرار است از این پس در آخرین چهارشنبه هر ماه «هنر شهر آفتاب» با همکاری «تصویر سال» و گالری سروناز شیراز از یک هنرمند برجسته و پیشگام ایرانی تجلیل و همزمان مستر کلاس تخصصی هنرمند را در شیراز برگزار کند که اولین دوره آن کارگاه توسط محمود کلاری برگزار میشود.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
نمایشگاه عکسهای حمیدرضا آذرنگ از جزیره ابوموسی با عنوان «زیبای مغموم» در گالری کارشیو، نمایشگاه نقاشیهای آربی کشیشیان به نام «شکوه تکرار» در گالری شیدایی، نمایشگاه گروهی مجسمه و معماری «شفافیت» در گالری بی، نمایشگاه «وصله پینه» در گالری ثالث، نمایشگاه نقاشیهای بزرگمهر حسینپور با عنوان «کافههای سرگردانی» در گالری سهراب، نمایشگاه گروهی «اثر مرکب» در گالری نگاه، نمایشگاه «سکوت سایهها» در گالری ماه و نمایشگاه خیال واقع» در گالری جاوید، از جمله نمایشگاههایی هستند که عصر جمعه ۲۶ اردیبهشت افتتاح میشوند.