گرهگشایی وقف از مشکلات/ عواید موقوفات بر سر سفرهها آمد - تسنیم
در استان گلستان، پروژه های موقوفه ای به اجرا در آمده که علاوه بر برآورده کردن بخشی از نیازهای اجتماعی، قادرند به طور مستقیم و غیرمستقیم اشتغال زایی گسترده ای ایجاد کرده و در تقویت بنیان های اقتصادی و بهبود کیفیت زندگی مردم نقش بسزایی ایفا کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، وقف به عنوان یک نهاد اجتماعی و مذهبی در تاریخ ایران همواره نقش مهمی در توسعه اجتماعی و فرهنگی ایفا کرده است.
اما امروز، وقف تنها به حوزههای مذهبی محدود نمیشود و در قالب پروژههای مختلف اقتصادی، میتواند به عنوان یکی از ارکان اصلی در ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی در سطح استانها و کشور محسوب شود.
در استان گلستان، پروژههای موقوفهای به اجرا در آمده که علاوه بر برآورده کردن بخشی از نیازهای اجتماعی، قادرند به طور مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی گستردهای ایجاد کرده و در تقویت بنیانهای اقتصادی و بهبود کیفیت زندگی مردم نقش بسزایی ایفا کنند.
یکی از ابتکارات جالب و سودآور در حوزه وقف، پروژه دام سنگین و تولید و نگهداری بانک ژن است.
این پروژه با هدف حفظ و تولید دامهای اصلاح شده، تأمین بخشی از مایحتاج شیر برای کارخانجات لبنی، تولید بانک ژن دامهای مولد و آمیخته و تولید گوشت توانسته است علاوه بر تأمین امنیت غذایی کشور، زمینه اشتغال برای 250 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم فراهم کند.
این پروژه نه تنها در بهبود صنعت دامپروری مؤثر است، بلکه از نظر اقتصادی برای بسیاری از خانوادهها در مناطق روستایی و حومه استان گلستان مزایای بزرگی به همراه داشته است.
از جمله این پروژههای اقتصادی که منجر به رونق تولید و اشتغال از محل موقوفات در استان شده است، نمونههای زیادی وجود دارد که حجتالاسلام حسین مهدیان، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان یکی از مهمترین این پروژهها را باغ موقوفه 365 هکتاری آزادشهر عنوان و اظهارکرد: این باغ شامل کشت تلفیقی درختان سیاه ریشه و کشاورزی زنجیرهای است که به یکی دیگر از موفقترین پروژههای وقف در استان گلستان تبدیل شده است.
او گفت: این پروژه علاوه بر ایجاد 40 شغل ثابت، توانسته است در زمان برداشت محصول، اشتغالزایی یکهزار و 500 نفر را به طور روزانه در این باغها فراهم کند.
همچنین در فصل برداشت، این رقم به 70 هزار نفر افزایش مییابد که نشاندهنده اهمیت اقتصادی این پروژه در ایجاد شغل و حمایت از کشاورزان است.
البته فعالیتهای اقتصادی با هدف کمک به اشتغال، تولید، سرمایه گذاری و البته رفع محرومیت به بخشهای دیگری هم رسیده که از جمله آن بازسازی بافت تاریخی گرگان به منظور احیای اشتغالهای خانگی و صنایع دستی است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه گلستان گفته که در حوزه بازآفرینی شهری و بهسازی بافتهای تاریخی، پروژههای وقف نقش پررنگی ایفا کردهاند.
مشارکت در بازسازی بافت تاریخی شهر گرگان با همکاری کارگروه ملی وقف و بازآفرینی شهری، علاوه بر حفاظت از میراث فرهنگی، به تبدیل بافت ناکارآمد شهری به بافت مولد منجر شده است.
به گفته او این پروژه شامل ایجاد کارگاههای صنایع دستی، بومگردی و اقامتگاههای سنتی است که به طور مستقیم برای 50 نفر اشتغالزایی کرده و در عین حال با ایجاد یکهزار شغل غیرمستقیم، به رونق اقتصادی شهر کمک کرده است.
مهدیان به اجرای پروژههای گردشگری موقوفه در بافت تاریخی اشاره کرد و گفت: در راستای حمایت از گردشگری و رونق اقتصادی در مناطق کمبرخوردار، پروژه گردشگری موقوفه در بافت تاریخی گرگان راهاندازی شده است.
این پروژه که شامل ایجاد صنایع دستی، کارگاههای آموزشی و سفرهخانهها است، توانسته است برای 170 نفر اشتغالزایی کند.
این اقدام به خصوص در بافتهای فرسوده شهری، گامی مهم در ایجاد رونق اقتصادی و توسعه صنعت گردشگری در استان گلستان محسوب میشود.
او ادامه داد: یکی دیگر از پروژههای موفق وقف در استان گلستان، پروژه پرورش میگو در گمیشان است.
این پروژه با هدف تولید میگوی با کیفیت بالا و توجه به حفظ منابع طبیعی، توانسته است 220 شغل مستقیم و غیرمستقیم در این منطقه ایجاد کند.
این پروژه علاوه بر تأمین نیاز داخلی، با گسترش صادرات، میتواند به رشد اقتصادی منطقه کمک شایانی کند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان به پروژه تولید برق از نیروگاههای خورشیدی و اشتغال 55 نفر نیز به عنوان یکی دیگر از پروژههای مهم اشاره کرد و گفت: پروژه تولید برق از نیروگاههای خورشیدی در سایت امامزادگان استان، از جمله ابتکارات موقوفهای است که به حل مشکلات انرژی کمک میکند.
این پروژه با اشتغالزایی برای 55 نفر، علاوه بر تأمین انرژی مورد نیاز، گامی مهم در راستای توسعه انرژیهای پاک و کمک به کاهش هزینههای برق در استان گلستان برداشته است.
به گفته او پشتیبانی از پروژههای دانشبنیان در قالب کشت چوب صنوبر هیبرید یکی دیگر از ابتکارات اوقاف است.
این پروژه نه تنها به حفظ منابع طبیعی کمک میکند، بلکه با بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین، میتواند موجب توسعه پایدار و ایجاد فرصتهای شغلی برای نسل جوان استان شود.
مهدیان بیان کرد: پروژه تجاری خدماتی برای تأمین نیازهای خیریه و حمایت از خانوادههای زندانیان، به عنوان یکی از طرحهای موقوفه، در راستای مسئولیت اجتماعی و تقویت بنیانهای اقتصادی خانوادهها و اقشار نیازمند از موضوعاتی است که اوقاف به آن ورود کرده است.
این پروژهها که در قالب طرح ملی بازآفرینی شهری پایدار در حال اجرا هستند، به کمک صنعت گردشگری و نمادهای مذهبی استان آمده و از این طریق به رونق اقتصادی و فرهنگی در سطح استان گلستان کمک کردهاند.
پروژههای مختلف موقوفه در استان گلستان به وضوح نشان میدهند که وقف میتواند به عنوان یک موتور محرکه اقتصادی در زمینههای مختلف همچون کشاورزی، صنعت گردشگری، انرژی، شیلات و اشتغالزایی فعالیت کند.
این پروژهها نه تنها در ایجاد شغل و توسعه اقتصادی استان مؤثرند، بلکه میتوانند به الگوی موفقی برای سایر استانها و کشور تبدیل شوند.
سرمایهگذاری در این حوزهها میتواند تأثیرات مثبتی بر کاهش نرخ بیکاری، تقویت زیرساختها و بهبود شرایط معیشتی مردم داشته باشد.
انتهای پیام/.