خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

جمعه، 26 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

عالمان دینی؛ خستگی‌ناپذیر در برابر ناملایمات اجتماعی - تسنیم

تسنیم | فرهنگی و هنری | جمعه، 26 اردیبهشت 1404 - 09:12
مدیر حوزه علمیه کریمه اهل بیت می گوید: نمونه های بارزی در سیره علما و بزرگان، حتی معاصرین می بینیم که هم در مبارزه با طاغوت ، هم در مبارزه با نفس و مبارزه با جهل و ناملایمات اجتماعی خستگی ناپذیر بودند.
صبر،زندگي،دين،طلاب،متعال،اجتماعي،صبوري،خداي،حوزه،ايمان،معنوي ...

فاطمه پرهیزگار، مدیر حوزه علمیه کریمه اهل بیت، در گفت‌وگو با گروه حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، صبر را کلیدی‌ترین عامل موفقیت در زندگی طلاب و قشر متدین در زمان معاصر دانست و گفت: خدای متعال در قرآن کریم در آیات متعددی نسبت به صبر، مفهوم و جایگاه آن آیاتی را بیان فرموده‌است.
در این‌باره از رسول گرامی اسلام(ص) و ائمه معصومین(ع) دستورات و توصیه‌های فراوانی از معنای صبر، از دسته‌بندی، فضیلت و جایگاه آن در رمز و رموز نیل به سعادت ابدی انسان داریم.
وی افزود: صبر به این معنی نیست که ما در مقابل شدائد، مصیبت‌ها و گرفتاری‌ها اصلاً ناراحت نشویم و هیچ بروز و ظهور رفتاری یا واکنشی نداشته باشیم.
صبر در معنای اخلاقی آن به‌معنای جزع و فزع نکردن، بی تابی نکردن و شکایت خالق را بر مخلوق نبردن است.
مبلغ عرصه بین‌الملل با اشاره به اینکه یکی از نشانه‌های صبوری خسته‌نشدن از طی طریق است، خاطرنشان کرد: نمونه‌های بارز آن را در سیره علما و بزرگان، حتی معاصرین مثل امام خمینی(ره)، رهبر معظم انقلاب و مراجع بزرگ دینی می‌بینیم که هم در مبارزه با طاغوت‌ها، هم در مبارزه با نفس و مبارزه با جهل و ناملایمات اجتماعی و زندگی شخصی‌شان خستگی‌ناپذیر هستند و همین خسته نشدن یعنی صبوری و بی‌قراری نکردن در برابر مشکلات؛ مثلاً هیچ‌وقت کسی امام راحل را در تبعید و مشکلاتی که در راه مبارزه با طاغوت‌ها به جان خریدند، بی‌قرار ندید و آن آرامش درونی در رفتار امام در چهره امام مشهود بود.
مدیر حوزه علمیه کریمه اهل بیت ادامه‌ داد: صبوری به این معنا باعث کسب فضائل، کسب علم، کسب معارف دین، موفقیت در مواجهه با ناملایمات مادی و معنوی زندگی و کسب توفیقات روز افزون در مواجهه با تبلیغ دین برای اقشار مختلف در زندگی علما و طلاب می‌شود.
خدای متعال در قرآن خطاب به رسول الله(ص) می‌فرماید به بندگانی که ایمان آوردند بفرما تقوا پیشه کنید.
تقوا یعنی حرکت کردن در مسیری که خدای متعال دستور داده، یک نوع حضور و غیاب خدای متعال در اوامر و نواهی دین است.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به آیه قرآن که برای آن کسانی که در این دنیا اعمال نیک انجام می‌دهند پاداش‌های نیکی است و زمین خدای متعال گسترده و وسیع است، گفت: یعنی اگر در جایی زندگی بر شما سخت گرفت هجرت کنید؛ همان‌طوری که ما در هجرت‌های صدر اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام و بزرگان دین شاهد برکات و گشایش‌های فردی اجتماعی بودیم و الان یکی از مصادیق سختی برای زندگی طلاب هجرت آنها برای دین هست.
از اقصی‌نقاط کشور و حتی کشورهای خارجی جهت کسب معارف دین مهاجرت می‌کنند و این لازمه آن صبر است؛ چون غربت برای خودش سختی‌های مادی و معنوی دارد، اجاره‌نشینی‌ها، دوری از خانواده، سختی معیشت که لازمه‌اش صبر است.
وی افزود: خدای متعال می‌فرماید قطعاً خدای متعال برای کسانی که صبر پیشه هستند اجر و مزد بدون حساب در نظر می‌گیرد و مزد صابران را بدون حساب به‌صورت کامل پرداخت خواهد فرمود.
این یک بشارت خوبی برای افرادی است که در کسوت طلبگی مشغول خدمت به دین و عباد الله هستند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه‌داد: حضرت امیرالمومنین(ع) در حدیثی می‌فرماید صبر کلید رسیدن است.
کلید نیل به موفقیت است و کامیابی و سربلندی عاقبت کسی است که صبوری پیشه کند.
کسی که در رفتارهایش صبر نداشته‌باشد به کامیابی هم نمی‌رسد.
لذا طلاب در مقابله با سختی‌های زندگی با تمسک به آیات و روایات فراوان دین باید تاب‌آوری حیات مادی و معنوی خود را ارتقا بدهند؛ به‌خاطر اینکه این تاب آوری می‌تواند به آرامش درونی آن‌ها و رفع اضطراب کمک کند.
پرهیزکار با اشاره با چالش‌های زیاد زندگی طلبگی از جمله چالش‌های تحصیلی، روحی و چالش‌های اجتماعی گفت: برای تبلیغ به شهرهای غریب مهاجرت می‌کنند و همواره زندگی‌شان با سختی‌های خاصی مواجه است.
این چالش‌ها نگرانی در پی دارد و ویژگی صبر این نگرانی‌ها رو تقلیل می‌دهد و کمک می‌کند که این استرس‌ها را کنترل کنند و با آرامش به مقابله با مشکلات و مواجهه با آن‌ها و حل مشکلات بپردازد.
مدیر حوزه علمیه کریمه اهل بیت یکی دیگر از ویژگی‌های صبور بودن را تقویت پشت‌کار دانست و گفت: هر کسی در زندگی خانوادگی کمبودهایی داشته‌باشد، با این وضعیت تورم و شهریه طلبگی، زندگی‌کردن، ازدواج کردن، اجاره خانه دادن و نیازهای فرزندان را تأمین کردن واقعاً سخت است.
حرف زدن با عمل کردن فاصله خیلی زیادی دارد.
تا انسان عملاً لمس نکند و آن زندگی درک نکند نمی‌تواند در موردش حرف بزند.
زندگی که سرشار از سختی است لازمه‌اش اراده و پشت‌کار زیادی است که می‌طلبد و عامل آن تقویت اراده و پشت کار، صبر است که باعث می‌شود قشر طلبه در برابر ناکامی‌ها تسلیم نشود و همواره به تلاشش بیفزاید و این ویژگی به موفقیت‌های آتی طلاب کمک فراوانی می‌کند.
وی افزود: اگر انسان صبور باشد روابط اجتماعی موفقی هم می‌تواند داشته‌باشد.
در مقام تدریس، مباحثه علمی، حضور اجتماعی، تبلیغ و زندگی خانوادگی، آدمی که شخص صبوری باشد تعاملات اجتماعی موفقی هم می‌تواند داشته‌باشد.
طبیعی است که اگر سریع عصبانی بشود و اخلاق تندی داشته‌باشد همه از اطرافش پراکنده می‌شوند.
در قرآن هم خداوند متعال به این ویژگی آقا رسول اکرم صلی الله علیه و اله اشاره فرموده که یا رسول الله اگر اخلاقت تند و قلبت سخت بود همه از اطرافت پراکنده می‌شدند.
پرهیزکار صبر را برای تقویت ایمان و رشد معنوی طلاب مورد نیاز دانست و خاطرنشان کرد: حرف زدن درباره تحمل سختی‌ها راحت است؛ ولی در آن گود قرار گرفتن، واقعاً معلوم نیست انسان چه واکنشی از خودش نشان بدهد.
لذا شخصی که ایمان قوی و رشد معنوی خوبی داشته‌باشد می‌تواند این سختی‌ها را تحمل بکند.
آن امام است که در هواپیما موقع تبعید، با حالت برگشت و پیروزمندانه برایش تفاوتی نداشت.
این نشان از ایمان متعالی فرد دارد.
اگر قشر طلبه از آن ایمان قوی برخوردار نباشد و رشد معنوی خوبی نداشته‌باشد در مقابل ناملایمات هم نمی‌تواند آن واکنش مناسب و شایسته را از خودش نشان بدهد.
عامل تقویت ایمان باز هم صبر است.
پرداختن به شب‌بیداری‌ها و به رشد فضایل اخلاقی، لازمه‌اش صبر است.
استاد حوزه علمیه با بیان این مطلب که طلاب در غیاب امام معصوم الگوی عملی چهره دین برای جامعه هستند، گفت: همان‌طوری که انبیا و اولیاء در مقابل ناملایمات اجتماعی و شکنجه‌ها سختی‌ها را تحمل کردند و صبوری کردند با چالش‌ها مواجهه شایسته انجام دادند، الگوی عملی جوامع شدند.
الان ما می‌توانیم از سختی‌های زندگی حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها از سختی‌ها و مصائب حضرت زینب کبری سلام الله علیها مثال بزنیم و اینها الگوهای عملی ما هستند.
طلاب هم در جهان معاصر باید الگوی عملی برای نسل‌ها باشند که ارائه دهنده زندگی به سبک و رنگ و بوی الهی برای جوانان باشند و لازمه آن باز هم صبر و تحمل هست.
وی تأکید کرد که ما نباید برای صبر انتظار نتیجه انفجاری داشته‌باشیم.
باید در دراز مدت با صبوری و تحمل مدارا کرد تا در سایه آن بشود نتایج خوبی مثل پیشرفت‌های علمی اخلاقی رفتاری اجتماعی خانوادگی رو تجربه کرد و شخصیت اثرگذار و مفید در مقیاس‌های بزرگ جهانی برای جوامع شد.
انتهای پیام/