کام تشنه اراضی کهگیلویه و چرام در انتظار سد آبریز
دهدشت -۳۰ هزار هکتار اراضی دیم در شهرستانهای کهگیلویه و چرام در انتظار ساخت سد آبریز هستند.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: شاید در کهگیلویه و چرام صحرای کلاچو، دهدشت غربی، دشتهای چرام را شنیده باشید، اراضی که به صورت دیم کشت میشوند و کشاورزان این مناطق امید دارند تا روزی این زمینها آبی شوند.
در این چند سال کاهش بارندگیها نیز زخمی بر پیکره این زمینها شده، اراضی که شاید نتوان حتی به صورت دیم کشت شوند.
«آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم»
زمینهای حاصلخیزی که آب در مجاورت آنها میگذرد و ما را به یاد ضرب المثل «آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم» میاندازد.
آبی که از رودخانه مارون و در مجاورت دشتهای دشته میگذرد تا به سد مارون بریز، سدی که عقبه آن در روستای «چنگلوا و بخش سوق» قرار دارد اما زمینهای آنها به علت آنچه وزارت نیرو عنوان میکند نمیتوانند برداشتی داشته باشند زیرا محل استفاده از آن در شهرستان بهبهان استان خوزستان است.
کارشناسان آب و کشاورزی بر این باورند که با پمپاژ آب رودخانه مارون ۳۰ هزار هکتار زمین دیم، آبی میشوند و بهره وری آنها چندین برابر میشود.
حال چند سالی است که احداث سد آبریز بر روی زبانها افتاده و رسانهها نیز پا به پای مردم برای تحقق این امر آن را از مسئولان مطالبه میکنند.
کشاورزان دهدشتی میگویند این زمینها با وضعیت بارشهای اخیر دیگر قابل استفاده نیست.
ولی حسینی میگوید: قطعه زمینی در صحرای کلاچوی دهدشت دارم و به کشت گندم و یا جو اختصاص میدادم اما امسال به علت بارشهای کم نتوانستم محصولی برداشت کنم.
ساخت سد آبریز مطالبه کشاورزان کهگیلویهای
قاسم جلالی دیگر کشاورز دهشتی میگوید: چاه آب کشاورزی در زمینم واقع در صحرای کلاچو داشتم که برای آبیاری کشاورزی از آن استفاده میشد اما چاه خشک شده است.
وی میافزاید: مگر میشود با وضعیت کم بارشی و خشک شدن چاه آب اقدامی برای کشت محصولات کشاورزی انجام داد.
هادی دیگر کشاورز دهدشتی میگوید: چندین سال است که مسئولان خبر از ساخت سد آبریز میدهند اما هنوز محقق نشده است.
او معتقد است با ساخت این سد زمینهای دیم آبی میشوند و دیگر مشکلی برای کشت محصولات ندارند.
احداث سدی که به یکی از دغدغههای اصلی مردم شهرستانهای چهارگانه کهگیلویه تبدیل شده میتواند مرحمی بر پیکره زمینهای تشنه ای باشد که میتواند بر اشتغال تحقق شعار سال سرمایه گذاری برای تولید سرعت ببخشد.
موضوعاتی که در خبرگزاری مهر چندین مرتبه به آن پرداخته شد تا اینکه امسال خبرهای خوشی در این رابطه از سوی مسئولان کشوری و استانی بر زبانها جاری شد.
اراضی مستعد کشاورزی تشنه اند
امام جمعه دهدشت نیز بارهای بار در خطبههای نماز جمعه این شهر بر ساخت سد آبریز تاکید کرد و میگوید: اینجا در دو طرف یک سد خاکی، در سمت راست سد کوثر و سمت چپ سد مارون احداث شده و این در حالی است که زمینهای مستعد شهرستان در مجاورت این سدها تشنه و بیآب ماندهاند.
حجت الاسلام علی وحدانی فر میافزاید: زمینهای این شهرستان تشنه اند، اما اجازه برداشت قطرهای آب برای زمینهای تشنه ما داده نشده است.
او اظهار داشت: سد آبریز هم جلوی طغیان سیلابها و آسیبها را میگیرد و از طرفی باعث کمک به کهگیلویه هم میشود.
حجتالاسلام وحدانیفر ساخت سد آبریز را مطالبه عموم مردم بیان میکند و میگوید: در استانی هستیم که ۱۰ درصد آب کشور را تولید میکند، ولی جوانان این منطقه برای اشتغال از اینجا تا عسلویه دنبال کار میگردند.
تصویب ماده ۲۳ سد آبریز کهگیلویه
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به اهمیت ساخت این سد برای شهرستانهای کهگیلویه و چرام میگوید: مطالعات این سد به اتمام رسیده و حتی مجوز زیست محیطی هم دارد.
آرش مصلح میافزاید: با ساخت این سد آب صنایع فعلی و آتی تضمین و با توجه به اینکه در مجاورت جاده پاتاوه-دهدشت قرار گرفته میتواند به توسعه گردشگری کمک کند.
او ادامه میدهد: این سد نیروگاه دارد و بخشی از برق منطقه را تأمین میکند.
رفاه، اشتغال، و توسعه در زمان ساخت و بهرهبرداری ایجاد خواهد کرد.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد از تصویب ماده ۲۳ سد آبریز در کهگیلویه خبر داد و اظهار کرد: امسال این طرح در قانون بودجه نیز برای آن اعتبار پیش بینی شده است.
اعتبار ۱۸۸۰ میلیارد تومانی در شرکت آب منطقهای استان
وی همچنین با اشاره به اینکه شرکت آب منطقهای استان در سال گذشته ۹۰۰ میلیارد تومان اعتبار به آن تخصیص داده شد، ابراز کرد: این اعتبار با جذب اعتبارات ملی به هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسید و ۳۶ درصد افزایش اعتبار پیدا کرد.
وی اضافه کرد: امسال اعتبار این شرکت هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده که بالاترین رقم مصوب در تاریخ دستگاههای اجرایی در کهگیلویه و بویراحمد است.
این خبرگزاری بر اساس رسالت اطلاع رسانی و مطالبه گری مردمی تا حصول نتیجه و آغاز ساخت سد آبریز پیگیر این موضوع است.