320 تولیدکننده ماده اولیه دارو/عمق تولید باید افزایش یابد
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به فعالیت 320 شرکت در زمینه تولید مواد اولیه دارویی گفت: عمق تولید دارو و مواد اولیه در سالهای گذشته بیشتر شده و این عمق باید افزایش یابد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مهدی پیرصالحی امروز در حاشیه نمایشگاه دارویی فارمکس در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در دو تا سه دهه اخیر، صنعت تولید مواد اولیه دارویی در کشور رشد قابل توجهی داشته است و امروز شاهد فعالیت بیش از 320 شرکت تولیدی در این حوزه هستیم.
این شرکتها در حال حاضر حدود 620 قلم ماده اولیه و مواد بستهبندی اولیه را تولید میکنند.
وی افزود: در مجموع، حدود 6200 پروانه تولیدی در کارخانههای مختلف تولیدکننده مواد اولیه صادر شده که این موضوع کمک شایانی به کاهش ارزبری کشور در حوزه دارو کرده است.
کل ارزی که در حال حاضر برای حوزه دارو مصرف میشود، حدود 2 میلیارد دلار است؛ در حالی که از این میزان، تنها 700 میلیون دلار مربوط به واردات مواد اولیه است.
با این مبلغ، بیش از 82 درصد از نیاز دارویی کشور تأمین میشود.
اگر این میزان تولید مواد اولیه در کشور وجود نداشت، ناچار به واردات داروهای ساختهشده بودیم که هزینه ارزی بسیار بیشتری را به کشور تحمیل میکرد.
وی ادامه داد: خوشبختانه، نه تنها از نظر تعداد شرکتها و محصولات شاهد رشد چشمگیری بودهایم، بلکه از نظر کیفیت نیز به سطح رقابت با محصولات شرکتهای بینالمللی رسیدهایم.
پیرصالحی گفت: در حوزه صادرات، متأسفانه هنوز موفقیت چشمگیری نداشتهایم.
البته هدفگذاری ما سوق دادن شرکتها به سمت بازارهای بینالمللی و توسعه صادرات است.
با این حال، در زمینه صادرات دانش فنی و اجرای پروژههای خارجی، موفقیتهایی حاصل شده است.
بهعنوان مثال، در بازدید از یکی از غرفهها مشاهده کردیم که یک شرکت ایرانی اجرای پروژهای بزرگ را در شمال آفریقا بر عهده گرفته و علاوه بر انتقال دانش فنی، خود مجری پروژه نیز هست.
این میتواند سرآغاز خوبی برای حضور مؤثرتر ما در بازارهای جهانی باشد.
وی خاطرنشان کرد: در زمینه تولید تجهیزات و دستگاههای مرتبط با این حوزه نیز پیشرفتهای خوبی حاصل شده است.
عمده این تجهیزات در داخل کشور تولید میشوند و در این بخش نیز صادرات مناسبی داشتهایم که امیدواریم در آینده گسترش یابد.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه برخی از داروها و مواد دارویی از صفر تا صد در کشور تولید نمیشوند و کم بودن عمق تولید مواد اولیه دارویی موردانتقاد نمایندگان مجلس نیز قرار گرفته است، توضیح داد: خوشبختانه در این زمینه نیز شاهد پیشرفت بودهایم.
در سالهای قبل بسیاری از مواد اولیهای که تولیدشان در کشور آغاز شده بود، ابتدا فقط از مراحل انتهایی تولید (مثلاً مرحله N-1 یا N-2) شروع شده بودند اما امروز برخی شرکتها، مانند شرکتی که اخیراً از آن بازدید کردیم، تولید را از پایه پتروشیمی آغاز کردهاند که نشاندهنده افزایش عمق تولید است.
امیدواریم سایر تولیدکنندگان نیز بتوانند چنین مسیرهایی را دنبال کرده و عمق تولید را افزایش دهند؛ هرچند که حتی همان مراحل ابتدایی نیز در آغاز مسیر کار آسانی نبودهاند.
با این حال، اگر بتوانیم عمق بیشتری به تولید ببخشیم و آن را از پایه شروع کنیم، قطعاً به سمت خودکفایی بیشتر و کاهش وابستگی خارجی حرکت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: بهنظر من، آمارهایی که گاه توسط برخی از نمایندگان ارائه میشود، شاید چندان دقیق نباشد.
امروز صنعت تولید دارو در کشور ما یکی از افتخارات ملی بهشمار میرود.
ما توانستهایم بخش عمدهای از نیاز دارویی کشور را در داخل تأمین کنیم و تولید دارو در کشور به موفقیتهای بزرگی دست یافته است.
وی یادآور شد؛ برآورد ما این است که حدود 70 درصد از مواد اولیه دارویی در داخل کشور تولید میشود، در حالی که فقط حدود 30 تا 35 درصد از این مواد اولیه وارداتی هستند.
البته در برخی از موادی که تولید میشود نیز، همچنان وابستگیهایی به واردات داریم—مانند واردات برخی واسطهها—اما اینها نیز در زنجیره تولید داخلی محسوب میشوند.
هرچند باید عمق تولید افزایش یابد، اما نمیتوان انکار کرد که صنعت دارو، چه در حوزه مواد اولیه و چه در حوزه داروی ساختهشده، از افتخارات کشور است و همه باید کمک کنند تا علاوه بر تأمین نیاز داخلی، ارزآوری برای کشور نیز داشته باشد.
انتهای پیام/