توافق هستهای مسکو-هانوی؛ ویتنام به باشگاه هستهایها میپیوندد
در پی سفر اخیر رهبر ویتنام به مسکو، رهبران دو کشور با انتشار بیانیهای مشترک، از توافق خود برای مذاکره و امضای قراردادهایی به منظور ساخت نیروگاههای هستهای تجاری در خاک ویتنام خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در پی سفر اخیر تو لام، رهبر ویتنام، به مسکو، رهبران دو کشور با انتشار بیانیهای مشترک، از توافق خود برای مذاکره و امضای قراردادهایی به منظور ساخت نیروگاههای هستهای تجاری در خاک ویتنام خبر دادند.
ویتنام امیدوار است نخستین نیروگاههای هستهای خود را بین سالهای ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۵ به شبکه برق متصل کند.
در همین رابطه در بیانیه ایتاکید شده است که توسعه این نیروگاهها با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته و با رعایت کامل استانداردهای ایمنی هستهای و پرتوی صورت خواهد گرفت و هدف از آن، خدمت به توسعه اجتماعی و اقتصادی ویتنام است.
شرکت دولتی روس اتم روسیه، با اشاره به این دیدار، آن را سرآغاز «مرحلهای نوین در همکاریهای دوجانبه» و گامی مهم در راستای پروژه ساخت یک نیروگاه هستهای بزرگ در منطقه جنوب شرق آسیا توصیف کرد.
روس اتم اعلام کرده است که فناوری رآکتور آب تحت فشار VVER-1200 خود را به طرف ویتنامی پیشنهاد داده است.
این نوع رآکتور که دو واحد آن در حال حاضر در نیروگاه نووورونژ ۲ روسیه و دو واحد دیگر در بلاروس به بهرهبرداری رسیدهاند، از فناوریهای پیشرفته در صنعت هستهای به شمار میرود.
به گفته روس اتم، مذاکرات برای تعیین مشخصات فنی و نحوه تأمین مالی این پروژه هستهای آغاز شده است.
این شرکت ابراز امیدواری کرده است که این مذاکرات بتواند به زودی به نتایج ملموسی منجر شود.
امضای نقشه راه همکاریهای هستهای
همچنین، روس اتم از امضای یک نقشه راه برای همکاریهای هستهای میان الکسی لیخاچف، مدیرکل این شرکت، و نگوین مان هانگ، وزیر علوم و فناوری ویتنام، خبر داد.
این نقشه راه زمینههای گوناگونی از همکاری را در بر میگیرد که از جمله آنها میتوان به امکان ساخت یک مرکز علوم و فناوری هستهای در ویتنام، تأمین سوخت برای رآکتور تحقیقاتی موجود در دالات واقع در جنوب این کشور، مشارکت ویتنام در پروژه رآکتور تحقیقاتی نوترونی سریع چندمنظوره نسل چهارم MBIR روسیه و همچنین آموزش نیروی انسانی متخصص برای صنعت هستهای ویتنام اشاره کرد.
شایان ذکر است که ویتنام در حال حاضر یک رآکتور تحقیقاتی در دالات دارد و برنامههایی برای ساخت یک رآکتور تحقیقاتی دیگر نیز در دست بررسی دارد.
با این حال، روس اتم در بیانیه خود به طور مشخص به نام این نیروگاه اشارهای نکرده است.
تجدیدنظر ویتنام در برنامه توسعه انرژی و ورود به عرصه هستهای
تحولات اخیر در حالی صورت میگیرد که ویتنام ماه گذشته نسخه اصلاحشده طرح توسعه ملی برق خود را به تصویب رساند.
در این طرح، مبلغ قابل توجه ۱۳۶ میلیارد دلار برای تقویت امنیت بلندمدت انرژی تا سال ۲۰۳۰ تخصیص داده شده و برای نخستین بار، استفاده از انرژی هستهای نیز در سبد انرژی این کشور گنجانده شده است.
پیشبینی میشود ظرفیت نصبشده هستهای این کشور در بازه زمانی ۲۰۳۰ تا ۲۰۳۵ به ۴ تا ۶.۴ گیگاوات برسد که معادل تقریبی ۴ تا ۶ نیروگاه هستهای بزرگ خواهد بود.
دولت ویتنام همچنین اعلام کرده است که قصد دارد تا اواسط قرن حاضر، ۸ گیگاوات ظرفیت هستهای دیگر را نیز به ظرفیت تولید برق خود اضافه کند.
گفتنی است که ویتنام از سال ۲۰۰۹ برنامههایی برای ساخت دو نیروگاه هستهای را در دستور کار داشت، اما به دلیل ملاحظات مربوط به هزینهها، مجلس ملی این کشور در سال ۲۰۱۶ این پیشنهاد را رد کرد.